Política

La delegació catalana inclou partits

Dirigents d’ERC i puigdemontistes de JxCat acompanyaran els membres del govern en la taula

Torra i Aragonès només hi seran presents en l’obertura de la negociació i a l’hora de segellar acords

La Moncloa hi afegeix dos ministres

La delegació catalana en la taula de negociació amb el govern espanyol inclou dirigents de Junts per Catalunya i d’ERC, a banda de membres de l’executiu. Quim Torra i Pere Aragonès han pactat que s’hi asseguin el conseller d’Acció Exterior i número 3 del govern, Alfred Bosch (ERC); el de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró (JxCat); la portaveu de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona i diputada al Parlament, Elsa Artadi; la secretària general adjunta republicana i també diputada, Marta Vilalta; el diputat d’ERC Josep Maria Jové, i Josep Rius, excap de gabinet dels presidents Carles Puigdemont i Torra, i actualment director general d’Anàlisi i Prospectiva de la Generalitat.

El president i el vicepresident només assistiran a la reunió inaugural de demà a Madrid i a les trobades en què calgui segellar acords concrets amb la part espanyola. La resta seran membres permanents que retran comptes de les reunions a Torra i Aragonès. La composició quedarà aprovada avui en la reunió del consell executiu. En un comunicat, la presidència va remarcar ahir que “la representació catalana hauria d’estar integrada” per Puigdemont, pels presos polítics Oriol Junqueras i Jordi Sànchez i per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, exiliada a Suïssa. “Aquestes són les quatre persones que el govern de la Generalitat vol al capdavant de la negociació. Com que la seva situació és de presó i exili com a conseqüència de la repressió política i això impedeix el funcionament normal de la negociació”, el govern ha creat la delegació alternativa.

Caldrà esperar la reacció de l’executiu espanyol al fet que el president i el vicepresident de la Generalitat no siguin presents al llarg de la negociació i veure si això farà que Pedro Sánchez i algun vicepresident tampoc no hi siguin sempre. D’entrada, La Moncloa va decidir incloure a la seva banda de la taula dos ministres més respecte als anunciats la setmana passada: José Luis Ábalos, que és també el secretari d’organització del PSOE, i María Jesús Montero, portaveu de l’executiu.

D’aquesta manera, quedaran vuit negociadors a cada banda: sis socialistes i dos podemites en una, i quatre representants d’ERC i quatre de JxCat en l’altra. També hi prendran part la vicepresidenta Carmen Calvo (PSOE); el vicepresident Pablo Iglesias (Unides Podem); la ministra de Política Territorial, Carolina Darias (PSOE); el ministre de Sanitat, Salvador Illa (PSC), i el ministre d’Universitats, Manuel Castells (Catalunya en Comú). En total, onze homes i cinc dones.

La portaveu republicana, Marta Vilalta, va especificar que els membres de la part catalana han estat proposats amb criteris de “representativitat, legitimitat, inclusivitat i capacitat per generar consensos” i que tots actuaran en representació del govern, encara que només alguns siguin consellers.

El portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, va exigir al govern espanyol que respecti els noms de la delegació catalana. “Només faltaria que, després de totes les barbaritats que hem hagut d’aguantar en els últims anys, ara, a més, ens diguin qui hi ha de seure i qui no”, es va queixar.

Artadi i Puigneró, a l’alça

En qualsevol cas, entre els enviats per la Generalitat, hi haurà persones afins a Carles Puigdemont: Artadi, Puigneró i Rius. La tria reforça la portaveu a Barcelona i el conseller en la cursa per succeir Torra. Els dos noms sonen insistentment en aquest sentit, per bé que Artadi s’ha autodescartat, mentre que Puigneró s’ha ofert com a presidenciable.

Per la part d’ERC, tant Vilalta com Jové ja van participar en la negociació amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, que va acabar amb l’anunci de la taula de diàleg. Jové, que era el número 2 de Junqueras a la vicepresidència, és un dels represaliats pel Tribunal de Comptes com a investigat per les despeses del referèndum de l’1-O. D’altra banda, Bosch coneix de primera mà les inèrcies de la política espanyola com a cap de files d’ERC a Madrid entre els anys 2011 i 2015.

Pel que fa al contingut de la negociació, tal com va avançar Aragonès diumenge passat en una entrevista a El Punt Avui, s’espera que la primera reunió tingui un caràcter exploratori, però cal “començar a entrar en el detall de les propostes, tant sobre la fi de la repressió com sobre la fi del conflicte en termes de sobirania”, a més d’un calendari de reunions.

A l’altre cantó de la taula, el PSC estava “decebut” per la composició de la delegació catalana, perquè els seus membres han estat escollits, segons la portaveu socialista, Eva Granados, pensant més a acontentar les diverses famílies de l’independentisme que “en l’interès general”: “Estem decebuts perquè constatem que el govern central [estatal] es pren més seriosament la negociació que el govern [català]. Lamentem que la lluita en el si de la Generalitat i entre les famílies independentistes es traslladi a un tema tan transcendent com la negociació entre dos governs.”

D’altra banda, la portaveu dels comuns a la cambra, Susana Segovia, va demanar als socis del govern que no utilitzin la taula de diàleg en clau d’interessos de partit i electorals, sinó pensant en les demandes del conjunt de la ciutadania. Els comuns acusen l’executiu de “sectari” perquè no els va convocar a les cimeres prèvies entre entitats i partits independentistes per consensuar la posició a defensar en la taula.

En tot cas, si no hi ha novetats en la delegació espanyola, els comuns seuran a la taula de negociació representats pel líder de Podem i el ministre Castells, per bé que l’eminent sociòleg va advertir la setmana passada que hi defensarà “la posició del govern” espanyol. Catalunya en Comú considera que la taula hauria de servir per parlar no només de la crisi territorial, sinó també del dèficit de l’Estat amb Catalunya, per exemple en infraestructures. JxCat i ERC estan d’acord que les qüestions de gestió autonòmica del dia a dia, com ara el servei de rodalies, s’han de derivar a la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat, que encara no té data.

Que no utilitzin els noms de la composició catalana com una excusa per no seure a la taula
Marta Vilalta
Portaveu d’ERC
Només faltaria que ara ens hagin de dir qui pot seure a la taula i qui no
Eduard Pujol
Portaveu parlamentari de JxCat
Reclamem a Torra que s’assegui a la taula com a president de tots els catalans i no només d’una part
Susana Segovia
Port. dels comuns al Parlament
Lamentem que la lluita entre les famílies independentistes es traslladi a la negociació entre governs
Eva Granados
Portaveu parlamentària del PSC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona