Política

El Senat aprova una moció de JxCat que insta el govern espanyol a pagar la liquidació de l’IVA del 2017 a les autonomies

Catalunya reclama 443 milions d’euros que no va percebre el 2019

El Senat ha donat llum verda aquest dimecres a una moció de JxCat que insta el govern espanyol a tornar els diners de la liquidació de l’IVA del 2017 a les autonomies i corporacions locals. La moció s’ha aprovat amb els vots del PP, ERC, Bildu, el PNB, Cs, Vox, Compromís, Geroa Bai, Més Madrid, Més per Mallorca, el PRC, UPN i Endavant Andalusia. El portaveu de JxCat al Senat, Josep Lluís Cleries, ha denunciat que no haver rebut aquests diners incrementa “l’asfíxia financera de les autonomies finançades pel règim comú”. Catalunya reclama 443 milions d’euros de la liquidació de l’IVA del 2017 i ho ha portat als tribunals.

En conjunt, les autonomies reclamen que se’ls abonin 2.500 milions d’euros que no van percebre el 2019 corresponents a la liquidació de l’IVA del desembre del 2017. Aquell any el govern de Mariano Rajoy va canviar el sistema de gestió de l’IVA i va ampliar el termini que tenen les empreses per liquidar l’impost. Això va fer que l’IVA del novembre del 2017 -que s’havia de liquidar al desembre- es comptabilitzés el 2018.

El problema es desencadena pel fet que en el moment en què l’Estat ha liquidat l’impost -dos anys després- només ha abonat a les autonomies els imports equivalents a onze mesos del 2017. Les autonomies reclamen rebre la liquidació corresponent al mes que falta i algunes -com Catalunya- han portat l’Estat als tribunals o amenacen de fer-ho. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va rebutjar pagar la liquidació de l’IVA del 2017 a les autonomies al·legant que ja s’havien gastat els diners durant el 2019 tot i no rebre’ls i va oferir mitigar el problema no computant l’efecte de l’IVA del 2017 en el dèficit del 2019 i llançant un extra Fons de Liquiditat Financera a interès 0%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona