Política

Pocs avenços i iconografia d’estat a estat

Torra i Sánchez acorden que la mesa es reuneixi mensualment però topen entre l’autodeterminació i les propostes “imaginatives”

“No tenim resposta ni proposta de l’Estat”, avisa el president

Honors d’estat al govern

El govern espanyol espera l’abstenció d’ERC per tenir sostre de despesa i JxCat dubta

Els presidents i ‘vices’ s’aparten i hi tornaran quan hi hagi acords
La sala Tàpies acull el baptisme de la mesa en una cita de tres hores

Amb iconografia pròpia de cimera bilateral entre dos estats, amb la senyera i la rojigualda compartint l’atrezzo de La Moncloa en peu d’igualtat i amb la sala de les compareixences dels Consells de Ministres oberta excepcionalment per a Quim Torra quan històricament només s’obre per als caps d’estat i de govern estrangers o bé per al líder de l’oposició espanyola. Amb la baixa d’última hora del vicepresident segon Pablo Iglesias per una amigdalitis, la sala Tàpies del Palau de La Moncloa va acollir ahir el baptisme oficial de la mesa de governs pactada entre el PSOE i ERC i, després de tres hores de reunió, les dues delegacions van firmar un inèdit comunicat conjunt en el qual acorden “establir les bases del diàleg” i fixar una reunió mensual alternant Madrid i Barcelona per buscar un acord polític “en el marc de la seguretat jurídica”. Però ni l’expressió fetitxe de Pedralbes oculta les distàncies. “Hem reivindicat l’autodeterminació i l’amnistia i no tenim resposta de l’Estat”, avisa Torra.

Després de la primera visita de Torra amb ressò poètic del juliol del 2018, en la qual va ser guiat per Sánchez per veure la font dels jardins de La Moncloa on Antonio Machado es veia amb el seu últim gran amor, la poetessa Pilar de Valderrama, la cimera d’ahir va marcar el salt a la prosa de la resolució del conflicte. “La mesa de governs és un instrument per vehicular una solució i, per això, les parts s’han emplaçat a continuar treballant per impulsar el diàleg, la negociació i l’acord”, diu el comunicat amb els logotips del govern espanyol i de la Generalitat.

Presidents, ara al marge

A partir d’ara, però, els presidents i els vicepresidents fan un pas al costat i deixen la mesa en mans d’un ministre per decidir i d’Alfred Bosch com a conseller de més rang. Els presidents només es plantegen tornar a seure a la mesa quan hi hagi acords per ratificar o bé per avaluar els avenços polítics cada sis mesos. La intenció de les dues delegacions és que l’anomenada agenda del retrobament dels 44 punts es desplaci a poc a poc a l’ordre del dia de la comissió bilateral Estat-Generalitat i que la mesa serveixi per abordar l’abast del conflicte polític.

On l’avenç va ser notori va ser en l’atrezzo de la bilateralitat respecte a la cita precedent del desembre del 2018 a Pedralbes. Ahir la vicepresidenta Carmen Calvo i els ministres María Jesús Montero (Hisenda), José Luis Ábalos (Transports), Carolina Darias (Política Territorial), Salvador Illa (Sanitat) i Manuel Castells (Universitats) van oferir el gest de cortesia de baixar l’escalinata i rebre a peu de carrer els homòlegs catalans: el vicepresident Pere Aragonès, el conseller Alfred Bosch (Acció Exterior), Jordi Puigneró (Polítiques Digitals), la portaveu d’ERC Marta Vilalta, el republicà Josep Maria Jové, la diputada de JxCat Elsa Artadi i Josep Rius.

Sala Tàpies de testimoni

El gest diplomàtic va propiciar escenes disteses d’un passeig dialogat a la vora dels jardins entre l’amfitrió Sánchez i el visitant Torra, però també entre Montero i Josep Rius –excap de gabinet dels presidents Carles Puigdemont i Torra–, entre Ábalos i Vilalta o entre Castells i Elsa Artadi. A la sala Tàpies els esperava una picada d’ullet pictòrica i una taula de vidre com a signe subliminar de diàleg transparent.

“Ens creiem el diàleg”

En la seva compareixença vespertina des de la mateixa sala on s’expliquen els continguts dels Consells de Ministres, Torra es va voler comprometre amb el format de la mesa: “No ens aixecarem de la taula. Ens creiem el diàleg i aquesta és la taula zero.” I va anar més enllà blindant la mesa davant les eventualitats polítiques del futur tant a Barcelona com a Madrid. “Perquè volem resoldre el conflicte volem aïllar aquesta mesa de qualsevol altre fet que pugui afectar-la ja siguin les eleccions catalanes o els pressupostos espanyols”, va dir Torra.

El president català, però, no oculta que, quan parla del dret a decidir i de l’amnistia per als presos polítics –“els consensos del 80%”–, al davant seu es fa el silenci al si de la delegació estatal on seuen dos ministres catalans: Illa, en nom del PSC, i Castells, en nom dels comuns. “Hem tingut un debat honest i franc però no tenim resposta a les nostres qüestions”, va lamentar Torra abans d’abandonar Madrid per agafar un vol rumb a Lisboa. On topen sense remei és també en el relator, imprescindible per a Torra i descartat definitivament per Sánchez.

Fórmules imaginatives

El govern espanyol no comparteix que la rèplica a l’autodeterminació sigui el silenci. Saben que les posicions son allunyades i gens coincidents, per això el diàleg és més necessari que mai, per poder construir propostes “imaginatives i creatives”, oferia la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, en una compareixença consecutiva a la de Torra. Fonts de La Moncloa van aclarir que per proposta “imaginativa” s’entén una renovació del llenguatge que no impliqui fórmules que sonen velles com ara la reforma de l’Estatut o “el binomi sí o no”. Montero es va felicitar pel fet de trobar al davant un govern que parla amb una sola veu i un compromís unívoc tant si ho fa una veu de JxCat com si ho fa una veu d’ERC. “Sincerament no he trobat diferències de to entre JxCat i ERC”, va confessar Montero a pesar de l’evidència que la mesa va ser una eina pactada entre el PSOE i ERC que inicialment era observada amb escepticisme des de JxCat. Montero va voler vestir de normalitat el que no ho era: que Torra parlés per primera vegada en una sala on ni Artur Mas –l’últim president a parlar des de La Moncloa i no desplaçar-se a la delegació de Blanquerna del carrer Alcalá de Madrid– hi va intervenir el febrer del 2012. “Crec que la sala s’ofereix habitualment de forma gentil als presidents autonòmics i líders internacionals. Crec que sempre és així però no ho puc assegurar”, va dir Montero dient la veritat en el segon cas però no en el primer, ja que ni el lehendakari Íñigo Urkullu ha posat un peu a la sala des d’on s’explica el Consell de Ministres.

Si bé els vuit integrants de la delegació catalana ja es van trobar al davant una baixa per l’absència d’Iglesias, Ábalos es va convertir aviat en la segona baixa i va ser el primer a abandonar la cita al cap de pocs minuts. “És que no he tingut temps de res però crec que sí que hi haurà avenços”, augurava el ministre de Transports un cop retornat al Congrés.

Un cop arremangats ja sobre una taula de vidre, la delegació estatal va veure com Jové anotava en la seva Moleskine amb un bolígraf morat amb la cara de Carme Forcadell o com Vilalta lluïa un pin de llibertat presos polítics.

Fidel a l’etiqueta del retrobament, Sánchez celebrava el pas d’ahir: “Després de deu anys de desacord, greuges i retrets, iniciem el camí de la mesa de diàleg i aquest camí serà un camí difícil però l’ànim del govern és que tingui un destí: el retrobament entre catalans i el retrobament entre Catalunya i el conjunt del país.”

En la sessió de control matinal al Congrés, el líder del PP, Pablo Casado, va atacar l’escenografia oferta per Sánchez i va ironitzar sobre si obrirà les finques estatals als presos i exiliats. “Quina serà la pròxima foto? Amb Junqueras i Puigdemont a Quintos de Mora? Amb Otegi a Doñana?”, va etzibar Casado a Sánchez. “Accepta seure amb un condemnat inhabilitat i amb un imputat per organitzar un cop a l’estat i amb Pablo Iglesias com a relator del CNI. I tot amb molts llaços grocs i cap línia vermella obrint el mercat a l’autodeterminació, a l’indult a delinqüents”, va reblar Casado.

Avui, sostre de despesa

Més enllà de voluntats, el dinamitzador estatal de la mesa és l’afany del govern de Sánchez de superar avui al Congrés una de les primeres votacions clau de la legislatura: la del sostre de despesa, que és el pròleg imprescindible dels pressupostos estatals del 2020. La necessitat que avui ERC s’abstingui és total com en la investidura: amb els 162 vots a favor segurs –del PSOE, Podem, el PNB– i els 152 vots en contra de la dreta, ERC (13) tornarà a ser l’àrbitre de la votació. El problema és que el sostre de despesa ha estat criticat per Pere Aragonès i la secretària d’Economia, Natàlia Mas, perquè el repartiment del dèficit deixa la Generalitat amb un 0,2% –dues dècimes de d’oxigen que no existien– quan l’Estat es reserva per a ell un 0,5% i, a més, no pagarà els 443 milions del deute a la Generalitat per la liquidació de l’IVA del 2017. “No se sabrà fins a l’últim minut”, avisa el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. JxCat, al seu torn, dubta entre el no i l’abstenció mirant de reüll què fa Rufián. Els de Laura Borràs entenen que les dues opcions serien enteses pel votant independentista, perquè una abstenció inicial no compromet el futur vot al pressupost i, si ERC s’absté, el vot en contra permetria a JxCat liderar la major duresa amb Sánchez. “Que la mateixa ERC hagi criticat el 0,2% de dèficit ens permet explicar el vot en contra”, sosté un diputat de JxCat.

LES FRASES

Hem reivindicat l’autodeterminació i l’amnistia i no tenim una resposta per part de l’Estat
Quim Torra
president de la generalitat
Serà un camí difícil però l’ànim és el destí del retrobament entre catalans i de Catalunya i el conjunt del país
Pedro Sánchez
president espanyol
Estem allunyats i el diàleg és més necessari que mai per construir propostes imaginatives
María Jesús Montero
ministra portaveu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona