Política

Torra denuncia un vocal de la junta electoral a sou de Cs

El membre de l’òrgan Andrés Betancor hauria resolt reclamacions presentades pel partit, que el tenia contractat com a assessor

El president sosté que l’afer ha condicionat la seva inhabilitació

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que presentarà una querella per suborn, prevaricació i delicte electoral contra qui va ser vocal de la Junta Electoral Central (JEC) Andrés Betancor, després que ahir es fes públic que va compatibilitzar aquest càrrec amb la seva tasca com a assessor de Ciutadans. Segons una informació publicada per Eldiario.es, quan Betancor va ser nomenat membre d’aquest òrgan d’arbitratge dels processos electorals, l’octubre de 2017, ja estava en nòmina de la formació liderada aleshores per Albert Rivera. Des d’aquell instant, i fins que va cessar el 2019, hauria participat en les deliberacions, i posteriors resolucions, d’algunes reclamacions de gran transcendència mediàtica que Ciutadans va interposar davant la JEC. Una d’aquestes va ser l’exclusió de la candidatura de Carles Puigdemont dels comicis europeus del 2019, que després seria revisada pel Constitucional. Igualment, Betancor va emetre un vot particular contrari a un pronunciament de l’organisme que censurava una entrevista que el diari Abc va fer a Inés Arrimadas durant una jornada de reflexió.

Pel president de la Generalitat, tot aquest cúmul de circumstàncies no només posa “sota sospita” el seu procediment d’inhabilitació dictat per la JEC a instàncies d’una denúncia de Cs per la pancarta a favor dels presos, sinó totes les actuacions que l’òrgan ha incoat entre el 2017 i el 2019. “Això no només m’ha afectat a mi, sinó també al president Puigdemont i altres companys”, va assegurar ahir des de Lisboa. Entrant ja més en el fons del cas, Quim Torra també va considerar “inacceptable i una vergonya per a la justícia espanyola que un membre de la junta cobrés un sou de Ciutadans, mentre aquest partit presentava al·legacions a la JEC que ell resolia”. En uns termes molt similars es va expressar el vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, segons el qual l’afer té unes característiques “delictives” que afecten “tot el sistema” de l’administració electoral espanyola. Costa també va recordar que, en el seu dia, JxCat ja va demanar la recusació de Betancor en un procediment obert arran de la candidatura a les eleccions europees, però que aleshores la JEC la va desestimar.

Enmig d’aquesta tempesta, va ser la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, qui va haver de donar ahir explicacions en nom del partit. I, per fer-ho, el primer argument va ser afirmar que “no és il·legal” que la formació contractés el jurista –avui encara ho està– mentre exercia també per a la JEC, i va atribuir la publicació del cas a “una cortina de fum llançada pel separatisme”. Després d’admetre que desconeixia els detalls de l’ocorregut, Roldán va considerar “una autèntica vergonya” haver d’“escoltar lliçons d’ètica d’un fugit de la justícia que pretenia nomenar els jutges a dit”, en referència a una piulada de l’expresident Carles Puigdemont, que expressava: “Això és molt greu. Aquest personatge a sou de Cs ha resolt en contra nostra i ha perjudicat els drets fonamentals, pagat pel mateix partit que ens denunciava i que presideix la comissió del Parlament Europeu que ha de resoldre el nostre suplicatori.”

LA FRASE

És una vergonya per a la justícia espanyola que un membre de la junta electoral cobrés un sou de Ciutadans
Quim Torra
president de la generalitat

Reoberta la delegació a Lisboa

El cas d’Andrés Betancor va absorbir part del protagonisme mediàtic de l’acte d’ahir de reobertura de la delegació de la Generalitat a Lisboa, després que fos tancada pel govern espanyol per l’aplicació de l’article 155. A banda del president, Quim Torra, també hi va participar el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, que es va felicitar per la recuperació d’un espai “no s’hauria d’haver tancat mai”. En la seva intervenció també va recordar els intents de l’exministre d’Exteriors Josep Borell “d’anul·lar” l’acció exterior del govern: “Les hostilitats que va iniciar perquè no s’obrissin o perquè es tanquessin delegacions no han prosperat. La Generalitat ha continuat amb fermesa i aconsegueix ser cada cop a més llocs del món”, va subratllar Bosch. Torra, per la seva banda, va destacar que l’oficina a Lisboa “consolida la vocació internacional” de l’executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona