Política

Les converses de la UE amb Boris Johnson arrenquen amb mal peu

En la primera ronda negociadora, Barnier veu “discrepàncies importants”

Brussel·les demana al govern britànic “respecte” si vol un acord comercial

Mala maror entre la Unió Europea i el Regne Unit ja a l’inici de les converses per acordar els nous vincles després del Brexit. El procés de separació dels darrers tres anys ja està passant factura a la relació entre l’exsoci i el club europeu, que afronten molt dividits les negociacions sobre la vida postdivorci.

Aquesta setmana, més d’un centenar d’interlocutors, a banda i banda, han començat les discussions a Brussel·les en onze taules de diàleg. Una macronegociació sense precedents que arrenca amb mal peu.

En la primera ronda de contacte Brussel·les ha constatat “discrepàncies importants” amb els britànics, especialment pel que fa al “joc net” en el comerç, la pesca, la cooperació judicial i la governança de l’acord de noves relacions. El bloc europeu lamenta que Londres no vulgui un mecanisme que asseguri la competència justa entre tots dos. “És una qüestió de confiança”, defensava ahir el cap negociador de la Unió Europea, Michel Barnier.

Els britànics tampoc volen aplicar la Convenció Europea de Drets Humans i sotmetre’s a la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la UE per qüestions relacionades amb el dret europeu relatiu a la protecció dels drets dels ciutadans. Brussel·les ho veu un obstacle “seriós” per establir una cooperació judicial ambiciosa.

Pel que fa a la pesca, el Regne Unit vol apartar aquest sector de les converses sobre l’acord econòmic. En canvi, les capitals europees, especialment, insisteixen que totes dues coses han d’estar vinculades. Especialment França, els Països Baixos, Irlanda, Dinamarca i l’Estat espanyol forcen aquesta estratègia per garantir l’accés a les aigües britàniques. Segons Barnier, el govern britànic pretén que es negociï cada any quin tipus d’accés tenen a banda i banda del canal de la Mànega. “Això és inviable”, protestava ahir el francès, que defensa incloure una “solució equilibrada sobre pesca” en el pacte comercial. Feta la gesticulació, el cap negociador europeu reconeixia ahir que és normal partir de posicions enfrontades a l’inici de les negociacions. “Aquest acord és possible encara que sigui difícil”, defensava, no obstant això, Barnier.

Un clima tens

Tot i que és normal seure per primer cop en una taula de diàleg amb posicions enfrontades, el to hostil del primer ministre britànic Boris Johnson no ajuda a crear un bon clima per negociar un acord d’aquestes dimensions i importància econòmica, segons Brussel·les. Per això, el diplomàtic francès reclama al líder tory que els tracti amb “respecte”, si vol que les converses acabin a bon port.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona