Política

Turquia barra el pas per via marítima a Grècia als refugiats

La Guàrdia Costanera turca intercepta 120 emigrants a la costa egea

La policia grega impedeix l’accés per terra

Turquia va tancar ahir la via marítima als emigrants que vulguin accedir des del seu territori a Grècia una setmana després d’haver anunciat l’obertura de les seves fronteres per a les persones que volguessin entrar a la Unió Europea. Ankara continua deixant, però, via lliure als emigrants que optin per la via terrestre.

La Guàrdia Costanera turca va interceptar ahir 120 emigrants i refugiats, entre els quals trenta menors d’edat, a la costa egea d’Esmirna, quan es disposaven a creuar cap a l’illa grega de Lesbos. Les autoritats turques els van aturar i van ser posteriorment assistits i traslladats a la província d’Edirne, fronterera amb Grècia, on Ankara pretén concentrar els milers de refugiats que volen abandonar el país, segons va informar l’agència Demirören.

“Mentre que el principi de no-interferència s’aplica a tots els immigrants que miren de deixar Turquia, aquest no inclou els qui volen creuar per mar a causa del risc per a la vida que suposen”, va declarar ahir la Guàrdia Costanera turca en un tuit en què especificava que seguia ordres directes del president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Prop de 1.500 persones han arribat a les illes gregues des que Turquia va anunciar l’obertura de les seves fronteres, segons dades d’Acnur. Un nen va morir dilluns en bolcar l’embarcació en què viatjaven 48 emigrants cap a les illes.

L’opció que els resta als refugiats i emigrants que volen passar a Grècia tampoc és segura. S’exposen a ser repel·lits per la policia grega al pas fronterer de Pazarkule o al llarg dels 200 quilòmetres de llit del riu Evros, que separa tots dos països, i pel qual centenars de persones ja han intentat creuar. El pas de Pazarkule, reconvertit aquests dies en un camp improvisat per a milers de refugiats, es va tornar a omplir per tercer dia consecutiu de fumeres de gas lacrimogen, aigua disparada per canons policials i pilotes de goma, en l’enèsima resposta de la policia grega als intents d’entrar.

Almenys dues persones han mort i 164 han resultat ferides per trets de la policia grega en l’última setmana, segons va informar el ministre d’Interior turc, Süleyman Soylu. Grècia, per la seva part, nega que les seves forces de seguretat hagin matat ningú. Els emigrants que són a Pazarkule estan en una situació deplorable, segons l’associació de drets humans IHD.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona