Política

Sánchez decideix allargar més de 15 dies l’alarma

Compareix demà al Congrés en un ple presencial i ja té el sí del PP i Vox a estendre l’excepció

Borràs no hi anirà

L’estat d’alarma vivia ahir el segon dia dels quinze habilitats –i el primer laborable– però el govern de Pedro Sánchez ja té decidit que allargarà el període d’excepció fins a com a mínim un mes, per a la qual cosa necessitarà el vistiplau del Congrés. “És evident que haurem de prorrogar aquesta situació, ja veurem amb quines mesures, però amb 15 dies no estem amb capacitat de guanyar aquesta batalla”, anunciava el ministre de Transports, José Luis Ábalos, a RNE. Sánchez compareixerà demà en un ple presencial al Congrés en el qual la cambra en té prou a donar-se per assabentada de l’estat d’alarma sense votar res, però per aprovar una pròrroga sí que li caldrà una votació al Congrés per a la qual no va ser ERC, sinó el PP i Vox els primers a donar-li el vot a favor d’allargar l’excepcionalitat de l’article 116 de la Constitució.

JxCat no hi va; Rufián, sí

En plena ofensiva institucional perquè els ciutadans es quedin a casa, Sánchez ha forçat una compareixença física al ple demà i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, autoritza que siguin només ell i els portaveus dels grups amb dret a intervenir els que hi siguin presencialment. Tot i així, diputats com ara Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat) airejaven el seu malestar pel fet de rebre el missatge de Batet amb la convocatòria d’un ple físic. “S’han begut l’enteniment. Jo continuaré confinat.” Poc després era el grup de JxCat el primer a anunciar que la portaveu, Laura Borràs, no acudirà a Madrid i que tant ella com els seus escoltaran Sánchez des dels seus domicilis. Borràs va intentar que el Congrés l’autoritzés a fer una intervenció virtual i la resposta de Batet va ser que aquesta “no és una opció”. A la junta de portaveus, en canvi, Borràs sí que s’hi pot connectar des de casa seva. Pel que fa a ERC, qui sí que hi acudirà serà el seu portaveu, Gabriel Rufián.

Exigències socials d’ERC

En una conversa telefònica que van mantenir ahir, Rufián va traslladar a Sánchez la necessitat de confinar Catalunya i Madrid i mesures socials i econòmiques, com ara l’exempció de l’IVA i de quotes d’autònoms a la Seguretat Social, la suspensió del pagament d’hipoteques i lloguers, i una prestació per a afectats d’expedients temporals (ERTO).

Psicosi al grup de Vox

El grup que pitjor ho té és Vox, que encadena els positius de Santiago Abascal, Javier Ortega-Smith i Macarena Olona, entre altres casos, i tot el grup viu amb psicosi els estralls de la Covid-19 a les seves files des del multitudinari míting del 8 de març passat a Vistalegre amb uns 9.000 simpatitzants.

Batet adoptarà mesures de distanciament en el ple de demà, però el repte serà organitzar el ple que haurà de votar la pròrroga dels 15 dies d’alarma i que exigirà una massiva delegació de vot que no té precedents pel que fa als 350 diputats.

“Xantatge separatista”

Davant l’hora més greu del mandat, però, el president espanyol ja sap que tindrà l’auxili de la dreta del PP i la ultradreta de Vox. “Ara cada minut compta en vides humanes i per això és important que remem tots en la mateixa direcció”, oferia Pablo Casado ahir, 48 hores després de culpar Sánchez de ser responsable de l’expansió del coronavirus i d’actuar “parapetat en la ciència”. “Si Sánchez necessita els vots de Vox per decretar l’estat d’alarma, unificar la gestió de la crisi i posar tots els serveis de l’Estat a combatre la pandèmia i els seus efectes econòmics i socials, pot comptar-hi i escapar del miserable xantatge comunista i separatista”, oferia el líder de Vox, Santiago Abascal.

Ple per Skopje al Senat

Un assaig del que aviat es viurà al Congrés es viu avui al Senat, que en plena epidèmia del coronavirus celebra un ple presencial per ratificar l’acord d’adhesió de Macedònia del Nord a l’OTAN. Que el futur de Skopje convoqui els senadors ha forçat que la presidenta del Senat, Pilar Llop, rebi un rècord de 247 peticions de senadors i senadores per votar telemàticament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona