Política

Moratòria per a les hipoteques i prec als empresaris per fer ERTO

Sánchez llança un paquet social de 200.000 milions per pal·liar el cop econòmic del coronavirus

Els desocupats i els que perdin salari tindran un mes sense hipoteca, com els més vulnerables amb el rebut de l’aigua i la llum

Aparca el pressupost fins que se superi la crisi

Tres dies després de fer l’anunci públic de l’estat d’alarma i dos dies després d’aprovar-lo al BOE, Pedro Sánchez va llançar ahir el seu pla de xoc econòmic i social per pal·liar el cop de la Covid-19 sobre la vida econòmica i els llocs de treball i mobilitza 200.000 milions, el 20% del PIB estatal, dels quals 100.000 en una línia d’aval públic. El reial decret inclou des de la moratòria d’un mes en la hipoteca per a qui perdi la feina o vegi minvats els recursos, fins a evitar qualsevol tall de l’aigua, la llum i el gas als més vulnerables, passant pel prec als empresaris que prioritzin els expedients temporals i no acomiadin.

Si el pla de xoc social ja va ser el motiu de dilatar el Consell de Ministres extraordinari de dissabte –que finalment va aprovar el decret d’estat alarma sense “l’escut social”– per les disparitats entre el PSOE i Podem, ahir va ser el president espanyol qui va voler comparèixer per posar cara també als ajuts per travessar “un camí ple d’ombres i d’incertesa”. “Serà la màxima mobilització de recursos de la història democràtica d’Espanya”, va glossar. Mentre que el sector públic aporta 117.000 milions, el món privat contribuirà al pla amb els 83.000 milions restants.

Incertesa temporal

La gran incertesa a la qual s’enfronta la vacuna econòmica de la Covid-19 és el desconeixement de la durada d’una crisi que ja viu el tercer dia d’estat d’alarma dels quinze que habilita el decret, però que aviat tindrà una pròrroga com a mínim de quinze dies més. Amb l’horitzó temporal ennuvolat, els treballadors i autònoms desocupats o que hagin perdut ara el gros dels ingressos per culpa del coronavirus tindran una moratòria d’un mes en el pagament de la hipoteca. La moratòria s’estén als col·lectius de risc en el pagament del subministrament bàsic (aigua, llum i gas). “Ningú serà desnonat per aquesta crisi”, va solemnitzar Sánchez. El bo social, a més, es prorroga automàticament fins al setembre.

Els lloguers, sense treva

Si bé Podem perseguia que l’exempció a la hipoteca s’estengués també al lloguer, com havia reclamat Gabriel Rufián (ERC) el dia abans a Sánchez per telèfon, el cert és que l’extensió de la treva als lloguers va ser debatuda en el Consell de Ministres, però finalment va ser una de les mesures descartades.

La via: ERTO i no ERO

Una de les obsessions de Sánchez, que va prometre derogar la reforma laboral de Mariano Rajoy en el programa firmat amb Pablo Iglesias, és que la Covid-19 no causi acomiadaments gràcies a la norma del PP encara vigent, ja que l’epidèmia és un episodi que passarà, mentre que la pèrdua de llocs de treball pot ser irreversible. “És una crisi temporal, conjuntural, l’Estat se’n fa càrrec, però també els empresaris se n’han de fer càrrec”, remarcava el president per conscienciar el sector privat.

Exonerar quotes socials

El reial decret estipula que l’empresa que faci un expedient de regulació temporal d’ocupació o ERTO per la Covid-19 veurà els requisits flexibilitzats i, a més, podrà acollir-se a una exoneració de quotes a la Seguretat Social, que li correspondrien per cada treballador de l’expedient. L’exoneració s’aplicarà tant als treballadors amb suspensió de contracte com a aquelles persones que vegin reduïda la seva jornada per l’ERTO. “Tinguem en compte aquestes mesures i no acomiadem els treballadors. Volem que es mantingui l’ocupació”, va pregar als caps de les empreses.

Conscient que la crisi pot durar dos mesos però deixar ferides profundes, Sánchez insta a diferenciar el moment i el futur: “L’Estat assumirà aquest xoc; assumirà en el seu conjunt el xoc que suposa la frenada en sec de l’economia espanyola. Hem de ser conscients que aquesta frenada en sec és temporal, és conjuntural, i que posteriorment haurem de fer front a una reconstrucció i a una recuperació econòmica i social del nostre país.”

A més de potenciar el teletreball com a mesura principal de flexibilitat sempre que sigui possible, els assalariats podran adaptar o reduir la jornada fins i tot un 100% per atendre la conciliació o l’atenció derivades de la crisi sanitària. En un altre bloc social amb 600 milions, s’hi inclou un pla de contingència de 300 milions per reforçar l’atenció als més grans, a les residències i als sensesostre.

Primer Consell virtual

Amb les ministres Irene Montero (Igualtat) i Carolina Darias (Política Territorial) amb positiu per coronavirus i amb Pablo Iglesias en quarantena, Sánchez va presidir ahir el primer Consell de Ministres virtual de la història des del Departament de Seguretat ubicat a La Moncloa. Presencialment, Sánchez va estar acompanyat només per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i pels quatre ministres plenipotenciaris en l’estat d’alarma: Salvador Illa (Sanitat), Fernando Grande-Marlaska (Interior), José Luis Ábalos (Transports) i Margarita Robles (Defensa). La resta hi van participar per videoconferència, inclosa l’artífex dels ajustos en el mercat laboral, Yolanda Díaz (Treball). “Després de molta feina, hem aconseguit aprovar un escut social”, lloava el vicepresident Pablo Iglesias.

Comptes i reconstrucció

Si bé gràcies a l’abstenció d’ERC el sostre de despesa –pas previ del pressupost del 2020– està ja aprovat, Sánchez va recular ahir i no presentarà els comptes al Congrés. “El govern té interès i voluntat de presentar uns pressupostos de reconstrucció social i econòmica que impliquin haver vençut definitivament el virus del Covid 19 i situar-nos mirant al futur i oblidant aquesta pandèmia desgraciada i recuperant el vigor social”, va assenyalar.

LES FRASES

L’Estat assumirà aquest xoc, assumirà en el seu conjunt el xoc que suposa la frenada en sec de l’economia espanyola
Tinguem en compte mesures dels ERTO o expedients temporals i no acomiadem els treballadors. Volem que es mantingui l’ocupació
El govern té interès i voluntat de presentar uns pressupostos de reconstrucció social i econòmica quan definitivament s’hagi vençut la Covid-19


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona