Política

Torra insisteix en el confinament total, però avala l’estat d’alarma

“Cal triar entre vida o economia”, etziba el president després de la trobada

El president català, Quim Torra, va tornar ahir a insistir, de nou sense èxit, en la necessitat que el govern espanyol apliqui el confinament total de Catalunya i la mobilitat de la ciutadania quedi reduïda als serveis més bàsics. La proposta del president va rebre el suport aquesta vegada d’altres dirigents autonòmics. Tot i les crítiques, Torra sí que és partidari de la pròrroga de l’estat d’alarma durant quinze dies més que els va comunicar el president Sánchez en la reunió telemàtica. En sortir, Torra continuava sent contundent amb el missatge.

“Quin sentit té que aquest cap de setmana tothom s’hagi quedat a casa i que dilluns vagi a treballar?”, va destacar Torra després de la reunió telemàtica amb el president i en una compareixença pública i també telemàtica en què va endurir el discurs que hores abans havia pronunciat durant la reunió. Torra lamentava que Sánchez no hagi “resolt ni respost” les peticions de la Generalitat pel que fa al confinament total, si bé Sánchez es va comprometre a estudiar en quins sectors es podrien decretar més restriccions. El fet que, a més a més, quatre presidents més s’hagin afegit a la petició de restriccions més estrictes que sol·licita Torra, entre els quals hi ha els de Madrid i Andalusia, donen “força” a la Generalitat, segons defensava el president, després de “tantes acusacions” per haver-se volgut avançar a les mesures per afrontar la crisi sanitària. El president, amb un to contundent, assegura que no es pot esperar que la situació empitjori per prendre més mesures. “Què més ens cal per decretar el confinament total? Cal sentit comú”, hi afegia mentre apel·lava a un “acord de ciutadania” que inclogui empresaris, treballadors, sindicats, autònoms i tercer sector, perquè, assenyalava, cal triar “entre vida o economia”. Torra finalitzava la seva intervenció per explicar la reunió amb un “agraïment” pel to “constructiu” de la trobada, perquè el moment és prou “greu” perquè no hi hagi “retrets”. “Cap retret i mirada endavant”, hi afegia.

Aquesta és una de les raons per les quals Torra dona suport a la pròrroga de quinze dies de l’estat d’alarma notificada ahir per Sánchez i assegura que és partidari que JxCat i ERC hi votin a favor al Congrés dels Diputats. “Em sembla bé tot el que signifiqui avançar en la lluita contra el coronavirus”, resumia.

D’altra banda, Torra també va suggerir un paquet de mesures per afrontar la situació derivada de la Covid-19 que, a més del confinament total, inclogui una protecció “absoluta” d’autònoms i ciutadania vulnerable, la reducció de l’impacte econòmic i un reforç “equitatiu, transparent i urgent” del sistema de salut. Finalment, quant a la presència de l’exèrcit, remarcava que si Catalunya el necessita ja li demanarà ajuda, perquè “una part important” de les forces armades la paguen també els catalans, va subratllar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona