Política

En directe

Congrés dels diputats

El Congrés valida la pròrroga de l’estat d’alarma

Sánchez demana “unitat i lleialtat” i avança que adoptarà més mesures els pròxims dies per “guanyar la guerra al virus”

Justifica les decisions preses fins ara per l’“equilibri difícil” entre la lluita contra la pandèmia i la necessitat de recuperació econòmica

El Congrés dels Diputats ha validat aquest dijous a la matinada la pròrroga per quinze dies més de l’estat d’alarma decretat per contenir el brot de coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19).

La mesura, que s’ha votat gairebé a les dues de la matinada després d’un ple inusual i maratonià, ha rebut el suport de 321 diputats, cap vot en contra i 28 abstencions. Prèviament, la cambra baixa ha votat set propostes de resolució presentades per Cs, ERC, JxCat, PNB, Vox, BNG I EH Bildu, que han estat rebutjades excepte la del PNB .

En la seva intervenció al ple, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat les decisions adoptades fins ara davant l’emergència sanitària pel coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) i la pròrroga de l’estat d’alarma durant dues setmanes.

“Espanya ha seguit en tot moment les recomanacions dels experts sanitaris, la OMS i del centre de coordinació d’alertes sanitàries”, ha assegurat en el seu discurs al debat sobre l’ampliació de les mesures excepcionals, en un ple atípic amb només una quarantena de diputats presents a l’hemicicle.

El líder socialista ha recordat que el seu executiu ha mobilitzat 200.000 milions d’euros i ha activat mesures sanitàries, socials, econòmiques i laborals per “guanyar la batalla al virus”. Segons el president espanyol, el seu executiu “no ha deixat ni un moment de prendre mesures, dictar ordres i se seguiran adoptant per afrontar els desafiaments dels pròxims dies”.

En aquest sentit ha justificat les decisions adoptades per l’“equilibri difícil” entre la lluita contra la pandèmia i la necessitat de recuperació econòmica. “Cal utilitzar el bisturí per no amputar cap membre que comprometi la recuperació”, ha assenyalat.

“Se que no és fàcil prolongar l’estat d’alarma i les mesures de confinament, però l’única opció eficaç contra el virus és l’aïllament social”, ha subratllat. “Comparec per demanar-los temps”, ha dit, per assolir un “pas més” per a “la recuperació de la vida”.

Sánchez ha demanat “lleialtat i unitat” i ha instat la resta de formacions polítiques a estar a l’alçada de la resposta dels ciutadans.

Comissió de seguiment

El cap de l’executiu ha proposat que la Comissió de Sanitat del Congrés exerceixi com a Comissió de seguiment del coronavirus, a la qual es mantindrà informada i on el ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixerà cada setmana. També ha reconegut que caldrà avaluar què ha passat amb la Covid-19 en una comissió.

Solidaritat amb Madrid

El primer ministre espanyol ha demanat solidaritat amb Madrid i ha assegurat que, quan calgui, també se serà solidari amb Catalunya o l’autonomia que ho necessiti.

Més fets i menys paraules

El líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat que donarà suport a la pròrroga de l’estat d’alarma però ha recriminat a Sánchez retard a l’hora de prendre mesures i falta de “fets”, en lloc de “míting i manuals d’autoajuda”.

En la seva intervenció al Congrés, el popular ha assegurat que el discurs del president l’ha deixat “preocupat” i ha acusat al govern de falta “d’eficàcia” tot i ostentar els “poders màxims” amb l’estat d’alarma. “La confiança no s’aconsegueix amb paraules sinó amb fets i, malgrat tot, compta amb el nostre suport i té 15 dies més per enfrontar’s-hi; no defraudi els espanyols un cop més”, li ha etzibat.

Casado ha assegurat que la gent els pregunta per què l’Estat, que representa el 0,6 % de la població mundial, ja té un 16% dels morts per coronavirus, “27 vegades més del que els correspondria”.

En aquest sentit, ha assegurat que l’executiu sabia des del 2 de febrer dels efectes de la pandèmia i ha acusat el govern d’haver permès el 8-M i diversos actes multitudinaris tot i ser conscients de la situació. “No ha demanat perdó per una negligència tan greu però temps hi haurà”, ha assegurat.

Parar el país

En la seva intervenció, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha advertit que o es para el país “o ens quedem sense país”. El republicà ha explicat que han donat suport al paquet de mesures però que s’abstindran a la pròrroga de l’estat d’alarma perquè si no s’imposa el confinament total, excepte per als serveis essencial, no “tindrem activitats el dia de demà”.

Rufián ha criticat que s’hagi apel·lat a “banderes” i “fronteres” per no tancar Madrid i Barcelona quan tocava. “Al·legaven que el virus no entenia de territoris, obviant que si que entenia d’estadístiques. Ara els demanem que no arribin tard al pas següent. S’ha de parar i s’ha de fer el més aviat possible”, ha insistit. “Les banderes ni alimenten ni cuiden ni curen, ja siguin rojigualdes, tricolors o estelades”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha assegurat que la ciutadania perdonarà l’excés de prudència però “no perdonarà mai les mostres d’inconsciència”. “La demora o la incompetència no fa perdre vots sinó vides”, ha advertit.

Rufián ha posat com a exemple la incoherènica del fet que s’obligui als ciutadans a anar a comprar un dissabte d’un en un i, en canvi, un dilluns es puguin trobar amuntegats al metro.

Finalment, ha criticat el “tuf de naftalina” de les rodes de premsa del govern amb “senyors amb medalles parlant de guerres i de soldats”, en referència a les intervencions del cap de l’Estat Major de l’Exèrcit, Miguel Ángel Villarroya. “Els únics que guanyaran la batalla seran els que porten bates”, ha sentenciat.

“Sanitat i confinament total” millor que armes

En aquesta línia, la portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha assegurat que el país no necessita “ni armes ni militars” per combatre la crisi del coronavirus “sinó pa, sostre, sanitat i confinament total”.

Durant la seva intervenció al plenari, Vehí ha criticat que s’utilitzi terminologia bèl·lica per parlar de la pandèmia. La diputada independentista ha recordat que “els militars no salvaran vides” perquè “les guerres només deixen víctimes”.

A més, ha recriminat al govern espanyol que quan parla “d’unitat”, estan “recentralitzant” la sobirania de les comunitats autònomes. “Estan utilitzant el terror com a forma de govern?”, s’ha preguntat.

Vehí ha reivindicat una reforma de la sanitat pública i que s’intervingui la privada “sense contraprestacions”. “Les retallades maten”, ha dit la cupaire, que ha acusat el PP d’haver fet “les més grans” del país en aquest sector.

Suport per “lleialtat”

La diputada de Cs María Muñoz ha avançat que la seva formació donarà suport a la pròrroga de l’estat d’alarma per “lleial” i “sentit d’Estat”.

Muñoz ha retret al govern espanyol que la seva “inacció” ha posat en “perill” les persones. No obstant això, ha considerat que el deure del seu grup ara és “mostrar lleialtat als espanyols, al govern de la nació, i a les persones que estan lluitant” contra la pandèmia. “Cal remar tots junts per salvar totes les vides i llocs de treball que puguem”, ha afegit, i “els espanyols poden tenir clar que trobaran sempre Cs al costat de les solucions, al costat correcte de la història”.

Muñoz s’ha mostrat esperançada que la crisi del coronavirus acabi reforçant la “unitat” de l’Estat.

La diputada taronja també ha criticat a la presidenta del Congrés que hagi convocat un ple presencial –malgrat que la majoria de diputats han votat telemàticament– per aprovar el decret d’alarma, i no hagi estat capaç d’activar una altra solució per evitar el perill de contagi.

Dimissions i 155

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat el govern espanyol d’haver “mentit” i “ocultat informació als espanyols” sobre el coronavirus. “Ho han fet tot tard i ho han fet tot malament. Patim el seu sectarisme i la seva manca de previsió”, ha lamentat.

Abascal ha avisat que la seva formació “no descansarà fins que les autoritats competents assumeixin les seves responsabilitats”. En concret, ha reclamat el cessament del vicepresident segon, Pablo Iglesias; del ministre de Sanitat, Salvador Illa, i del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

A més, ha reclamat l’aplicació del 155 a Catalunya perquè el president de la Generalitat, Quim Torra, no posi “en major risc la vida dels catalans”. Tot i la crítica, Abascal ha avançat el suport de Vox a la pròrroga de l’estat d’alarma perquè no té “més remei”.

Sessió maratoniana

El debat on s’ha d’aprovar la pròrroga de l’estat d’alarma s’ha deixat al final de l’ordre del dia perquè la resta de punts requerien ser aprovats abans de la mitjanit perquè no expirés el termini constitucional per fer-ho.

La intervenció de Sánchez ha arrencat passats dos quarts de deu de la nit i la votació podria arribar després de la mitjanit.

El Punt Avui digital us ofereix la sessió en directe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona