Política

Londres manté la data del ‘Brexit’ tot i el virus

Johnson rebutja la petició del PPE d’allargar el període de converses sobre la futura relació comercial amb la UE

Brussel·les creu que no es poden compaginar dues crisis alhora

Entre les files ‘tories’ s’alcen veus a favor de la pròrroga

La crisi del coronavirus ha deixat en un segon terme les negociacions del pacte comercial del Brexit entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit.

La urgència de la reacció a la pandèmia ha provocat que ni tan sols s’hagin iniciat les converses i que s’hagin perdut dos mesos més. El Partit Popular Europeu (PPE), que lidera onze governs comunitaris, ha demanat al govern britànic que accepti una pròrroga, però l’executiu de Boris Johnson s’hi oposa.

La primera tanda de converses es va haver d’ajornar el 5 de març perquè va coincidir amb l’inici de la pandèmia. També es va ajornar la segona tanda de negociacions, dues setmanes més tard. I tot sembla indicar que tampoc es podrà portar a terme la tercera, la setmana vinent.

“No entenc com el govern britànic pot compaginar el doble cop del coronavirus i la sortida de la UE”, va declarar Christopher Hansen, eurodiputat de la comissió de Comerç Internacional i membre del PPE. “L’única cosa responsable que es pot fer és estendre el període de transició”, va insistir Hansen.

Alts funcionaris europeus consideren que l’esclat de la Covid-19 fa que sigui pràcticament impossible per a les empreses dels dos costats del canal de la Mànega que es puguin centrar i preparar per als canvis radicals que s’haurien de portar a terme al final del període de transició, que acaba el 31 de desembre.

El comissari europeu de Comerç, Paul Hogan, i altres alts càrrec europeus han avisat que la determinació del Regne Unit per sortir de la UE el 31 de desembre significaria posar una frontera al comerç de mercaderies. La resposta de Downing Street no es va fer esperar. “El període de transició acaba el 31 de desembre, com diu la legislació britànica, i el primer ministre ja ha deixat clar que no té intenció de canviar de parer”, va dir un portaveu de Downing Street. Tant Londres com Brussel·les tenen fins al 30 de juny per acordar una pròrroga d’un o dos anys en què el Regne Unit continuaria pertanyent a la UE, però sense veu ni vot en els òrgans de decisió.

Johnson creu que les negociacions es poden fer per videoconferència. A la pràctica, però, no és tan senzill, perquè hi ha onze comissions constituïdes i més de cent persones involucrades, cadascuna confinada a casa seva. Si abans del coronavirus, des de Brussel·les, deien que era impossible, ara encara ho és més.

Després de guanyar les eleccions del 12 de desembre passat, Johnson va aprovar al Parlament britànic una llei que li impedeix demanar una pròrroga. Ho va fer aprofitant que té una majoria confortable de 80 diputats. Johnson podria perfectament fer valer aquesta majoria per revocar la llei, però de moment es nega a fer-ho.

Amb tot, la decisió del primer ministre no és acceptada de manera unànime. Dins del seu propi partit, el conservador, estan començant a alçar-se veus que li reclamen que accepti la pròrroga.

Els euroescèptics radicals, en canvi, s’hi oposen. Tot plegat podria desembocar en un Brexit sense acord sobre la futura relació amb la UE el pròxim 31 de desembre.

Aquesta seria una posició amb què Johnson se sentiria molt còmode. I la majoria dels seus votants li donarien suport. La qüestió és quin mal faria a les empreses britàniques aquesta decisió. Ara mateix estan centrades només a parar el cop del coronavirus.

LES FRASES

No entenc com el govern britànic pot compaginar el coronavirus amb la sortida de la UE
Allargar el període de transició seria [la decisió] més responsable
Christopher Hansen
eurodiputat de la comissió de comerç internacional (PPE)
El primer ministre ha deixat clar que no té intenció de canviar la data final del període de transició
Portaveu
GOVERN BRITÀNIC

La Covid-19 escapça la taula de diàleg

Daniel Postico

El coronavirus ha deixat la taula de negociacions del Brexit sense líders. El primer a donar positiu va ser el cap negociador europeu, Michel Barnier. Després va caure el seu homòleg britànic, David Frost. Més tard, va ser el primer ministre britànic qui la setmana passada va anunciar que s’havia infectat. El diari Daily Mail va publicar que va ser Barnier qui va portar el coronavirus a Downing Street i que va infectar la delegació britànica en la reunió inicial de la negociació comercial del Brexit, el 5 de març. “És aquesta una revenja pel Brexit?”, es preguntava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts