Política

L’Índia, l’èxode cap a casa

Milions d’emigrants interns tornen al lloc d’origen sense poder utilitzar transports públics per complir l’ordre de confinament del país

El govern nacionalista hindú de Modi denuncia una mesquita convertida en focus del virus

El confinament de tres setmanes anunciat la setmana passada pel primer ministre, Narendra Modi, a tota l’Índia posa a prova la capacitat d’aquest país de 1.300 milions d’habitants per frenar l’expansió de la Covid-19 pel subcontinent. Comerços, fàbriques, escoles, restaurants... tota l’activitat queda paralitzada, excepte els serveis essencials, en un país on s’han registrat, fins ara, 1.171 casos de coronavirus i 29 morts.

La dràstica mesura, aplaudida per les autoritats sanitàries, està resultant especialment catastròfica per a milions d’immigrants interns, treballadors que viuen del jornal diari i que es guanyen la vida a centenars o milers de quilòmetres de casa, tal com explicava el diari britànic The Guardian. Sense feina i sense poder alimentar la família durant 21 dies, milions d’aquests treballadors han decidit tornar a les seves localitats d’origen per mirar de sobreviure al confinament. Però, amb la majoria de serveis de trens i autobusos suspesos, molts han hagut de tornar resseguint els vorals de les autopistes amb farcells a l’esquena i, a vegades, calçant unes simples xancletes.

L’èxode intern, amb les fronteres internes entre estats tancades, ha provocat altres escenes polèmiques. Un grup de treballadors que havien tornat a l’estat d’Uttar Pradesh van ser ruixats amb un líquid barrejat amb lleixiu que s’utilitza per desinfectar als autobusos. En unes imatges penjades a les xarxes, es podia veure tres homes amb vestits protectors ruixant directament un grup de treballadors asseguts a terra a la ciutat de Bareilly. Un funcionari encarregat d’operacions relacionades amb la lluita contra la Covid-19 en aquest estat indi va explicar a la CNN que fins a 5.000 persones havien estat “públicament ruixades” quan van arribar, abans d’autoritzar-les a dispersar-se. “Els hem llançat el líquid en el marc de les operacions de desinfecció. No volem que siguin portadors del virus”, hi va afegir el funcionari. Mentrestant, les autoritats de diverses ciutats de l’Índia han anunciat que acolliran en hotels de luxe el personal mèdic que tracta casos de coronavirus, una manera d’evitar el rebuig dels veïns als seus barris i comunitats, per por que els encomanin la malaltia. Les autoritats, incloent-hi el premier Modi, han condemnat la violència en contra del personal sanitari i han amenaçat amb dures represàlies per aquests atacs, que han qualificat de “vergonyosos”. Per si no hi hagués prou tensió, el govern de Nova Delhi va anunciar ahir que ha presentat una denúncia contra una mesquita de la capital índia que s’ha convertit en un focus del coronavirus al país, amb desenes d’infectats i set morts. El contagi massiu s’hauria produït després d’una celebració en què van participar peregrins procedents de diversos països i que va continuar rebent fidels tot i l’ordre de confinament dictada per les autoritats. La denúncia suposa un nou motiu de tensió entre el govern nacionalista hindú de Modi i la comunitat musulmana, que es queixa de discriminació.

21
dies
ha de durar el tancament “total” decretat la setmana passada a l’Índia pel govern nacionalista de Narendra Modi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona