Política

Maduro rebutja el pla dels EUA per apartar-lo del poder

Washington ofereix a Caracas l’aixecament de les sancions a Veneçuela a canvi de la convocatòria d’eleccions presidencials

El govern nord-americà es proposa esquerdar el suport polític i militar al govern bolivarià

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha qualificat d’“espantall d’acord” la proposta de transició democràtica presentada pels Estats Units per a Veneçuela. En un extens comunicat difós pel Ministeri d’Exteriors, el govern de Caracas adverteix Washington que “com a país sobirà i democràtic” Veneçuela “no accepta, ni acceptarà mai, cap tutela de cap govern estranger”. Els Estats Units no han respost al rebuig, mentre que la Unió Europea ha dit a través del seu servei d’Exteriors que analitzarà la proposta d’acord “en els pròxims dies”.

Mentre el món es concentra en la lluita contra l’expansió del coronavirus, el govern de Donald Trump ha endurit el discurs sobre Veneçuela. En pocs dies, ha ofert 15 milions de dòlars de recompensa per Nicolás Maduro després d’acusar-lo de “narcoterrorisme”, i després ha proposat que tant el president veneçolà com el líder opositor, Juan Guaidó, sortissin de la primera línia per permetre la convocatòria d’eleccions. A canvi, el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha ofert la fi de les sancions econòmiques i judicials que acorralen el règim de Caracas.

Guaidó, considerat per cinquanta països el president legítim, va instar Maduro a afegir-se a la proposta nord-americana per “salvar el país”. “La teva gent està fent comptes”, va dir el líder opositor, sense aclarir si es referia a la recompensa o als dotze mesos que dura el pla de transició ofert per Donald Trump. Maduro, en canvi, va acusar els Estats Units d’haver “divagat entre constants contradiccions”. “Transita de l’extorsió i l’amenaça a funcionaris del govern bolivarià, incloent-hi una recompensa per la seva captura, fins a la presentació d’un espantall d’acord”, va manifestar.

L’estratègia a dues bandes dels Estats Units té com a objectiu provocar la fallida del front intern del govern, un bloc fins ara granític sustentat sobre el poder militar. Maduro té el control territorial i el de les arques de l’Estat, tot i que cada vegada més minvades per l’ensulsiada del preu del petroli. La pandèmia li ha donat nous recursos de control sobre la població, que a poc a poc s’ha desmobilitzat totalment, més preocupada per la subsistència en el dia a dia.

La portaveu d’Exteriors de la Unió Europea, Virginie Battu-Henriksson, va dir que analitzarà “amb gran atenció” la proposta de Trump per a Veneçuela, però va demanar que es tingui en compte l’efecte que tindrà la pandèmia del coronavirus sobre el país sud-americà. “Agreujaria una situació econòmica, social i humanitària ja molt greu. És essencial minimitzar l’impacte humà de la pandèmia; i això requereix solidaritat i unitat nacional, maduresa política i generositat”, va advertir la portaveu.

LES FRASES

Veneçuela no accepta ni acceptarà cap tutela de cap govern estranger
Els EUA transiten de l’extorsió i l’amenaça a la presentació d’un espantall d’acord
Nicolás Maduro
president de veneçuela

Guaidó, en el punt de mira

La fiscalia veneçolana, controlada pel govern, ha citat a declarar el líder opositor, Juan Guaidó, per “un altre intent d’eliminar les autoritats de Veneçuela” mitjançant “un cop d’estat i un magnicidi”. La investigació, impulsada pel fiscal general William Saab, està relacionada amb un presumpte cop planificat des de Colòmbia que el president Nicolás Maduro va assegurar que havia frustrat la setmana passada. Guaidó ha de presentar-se avui al despatx de Saab. El líder opositor, no obstant això, ja ha avançat que la citació “no té sentit”, perquè Saab respon a un govern que considera il·legítim. “Saab hauria de citar, per exemple, els que estan assenyalats per narcotràfic”, va dir Guaidó, en referència a Maduro i als tretze alts càrrecs més assenyalats pels Estats Units com a part d’una associació dedicada al narcoterrorisme i al blanqueig d’actius.

La investigació contra Guaidó forma part d’una escalada judicial contra l’oposició. Dimarts, Maduro va llançar una operació que va anomenar Tun Tun, destinada a perseguir tots aquells que el govern considera “conspiradors”. “Fins i tot a tu t’arribarà”, va dir Maduro, en referència a Guaidó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona