Política

Ponsatí demanda la JEC davant el Tribunal Suprem

Denuncia que va obviar la jurisprudència del TJUE pel cas Junqueras i exigeix la nul·litat de les resolucions que li van negar el reconeixement com a eurodiputada

Insta que presenti una qüestió prejudicial si no li donen la raó

La defensa de l’exconsellera a l’exili Clara Ponsatí va presentar dijous una demanda al Tribunal Suprem contra tres decisions de la Junta Electoral Central que al gener van pretendre negar-li el reconeixement oficial com a eurodiputada, un cop l’imminent abandó dels diputats britànics arran del Brexit va obrir la porta a l’accés de cinc nous diputats electes per part de l’Estat espanyol. En concret, segons ha pogut saber El Punt Avui, Ponsatí ha presentat recurs contenciós administratiu contra dos acords de la JEC del 28 de gener que van denegar-li l’expedició de la credencial com a eurodiputada i la notificació del seu nom en la llista oficial tramesa al Parlament Europeu, a més d’un tercer acord del 30 de gener que va declarar el seu escó vacant. Tot just l’endemà, el dia 31, Ponsatí va ser igualment acceptada com a eurodiputada per la cambra europea, que el 5 de febrer li lliuraria la credencial en aplicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea al desembre pel cas Junqueras, que va deixar clar que no cal l’acatament previ de la Constitució per adquirir la condició d’eurodiputat, que es té des de la seva proclamació arran dels resultats electorals, una resolució que la JEC es va negar a aplicar.

El recurs, a què ha tingut accés aquest diari, reivindica els drets fonamentals de Ponsatí, ja que denuncia que la JEC va ignorar “de manera palmària” l’aplicació de la jurisprudència europea, tot pretenent alterar el procés electoral i els seus resultats amb un “manifest menyspreu al principi democràtic”. Per això sosté que s’ha trencat el principi de “cooperació lleial” entre les institucions de la UE i els estats. Així mateix, denuncia el greuge comparatiu de l’eurodiputada socialista Estrella Durá, que al juny la JEC sí que va notificar com a eurodiputada, en substitució per cert de Josep Borrell, tot i que tampoc havia jurat encara presencialment la Constitució. A més, la defensa també subratlla la manca d’imparcialitat de molts dels membres de la JEC per les seves idees polítiques contra l’independentisme.

Per tot això, el recurs reclama al Suprem que declari la nul·litat de les resolucions dictades per la JEC perquè són contràries al dret europeu, que li exigeixi que les corregeixi i que reconegui que s’ha vulnerat el dret fonamental de Ponsatí a accedir als càrrecs públics en condició d’igualtat. El document, signat pel lletrat Carlos Estévez, reclama fins i tot les actes i si cal les gravacions de les sessions de la JEC dels dies 28 i 30 de gener com a prova documental. En cas que el Suprem no li doni la raó, la defensa de Ponsatí li recorda, a més, que tindria l’obligació de presentar les qüestions prejudicials que calgués davant el TJUE per saber com ha d’aplicar la sentència del cas Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona