Política

El govern ofereix un pacte de país per superar la crisi

Aragonès reclama als grups complicitat per redirigir recursos del nou pressupost i dissenyar un pla de reconstrucció

Exigeix a l’Estat que es posi les piles i ajudi a cobrir el sobrecost en la sanitat

El vicepresident Pere Aragonès va allargar la mà ahir als grups polítics per assolir un doble gran pacte d’àmbit català per superar la crisi provocada pel coronavirus. D’entrada, per reformular, un cop s’hagi aprovat, les partides del pressupost del 2020, però també més enllà, per confegir un pla de reconstrucció, amb els agents socioeconòmics i en consonància amb les polítiques que dictin les altres administracions, que permeti arrencar de nou en els propers mesos, tot aprenent les lliçons que deixa la situació actual. En una compareixença telemàtica de gairebé cinc hores davant la comissió d’Economia del Parlament, Aragonès va reiterar que cal aprovar els comptes del 2020, perquè tramitar-los de nou com va insistir Cs suposaria perdre sis mesos més, a part que cap dels grans òrgans estatals en què el govern basa la seva elaboració ha reformulat encara les prediccions macroeconòmiques per al 2020, vista la situació d’incertesa.

En aquest marc, el vicepresident va demanar l’empara dels partits per derivar els recursos que calgui un cop aprovat el pressupost, que elevarà el sostre de despesa en 3.000 milions respecte a l’actual, ja que alguns canvis requeriran decrets que haurà de validar el Parlament. El govern veu marge per reassignar partides que ara no es gastaran per la falta d’activitat –algunes de les quals, del mateix funcionament ordinari de la xarxa de salut, ara congelat, per bé que preveu que repuntarà quan es normalitzi la situació–, però ni de lluny n’hi haurà prou per cobrir els 1.800 milions en què, d’entrada, calcula el sobrecost en la sanitat, que faran esclatar totes les previsions d’estabilitat pressupostària. Aragonès va assegurar que la resta haurà de venir del 0,2% de dèficit que ja s’havia autoritzat enguany, i sobretot de la flexibilització extra ja aprovada a Europa i que ha de formalitzar l’Estat.

Tal com va retreure l’oposició, en tot cas, el dèficit ja es va disparar fins al 0,56% el 2019 (el màxim era 0,1%), fet que dificultarà la recuperació, si bé el vicepresident va recordar que la xifra es troba en la mitjana estatal, i la va atribuir en bona part al no pagament de l’IVA pendent a les comunitats, a més d’altres transferències i “l’esgotament” del sistema social, que concentra la majoria de despesa i és “molt poc elàstic”. Per eixugar-la, a més, va anunciar que l’Estat, amb el qual ahir ja va negociar, preveu crear un fons extraordinari de facilitat financera.

Treu més del que dona

Aragonès, en tot cas, va ser crític amb el govern estatal i el va instar a posar-se les piles per fer arribar els recursos necessaris davant la crisi actual, ja que en les últimes setmanes, lamenta, ha tret més diners a la Generalitat (215 milions retirats en polítiques actives d’ocupació) dels que hi ha aportat (en total, calcula, uns 100 milions, entre polítiques socials, sanitat i menjadors), més enllà de les operacions de tresoreria que el PSC va brandar que ha mirat d’accelerar per pagar abans quantitats ja consignades, per valor de 260 milions fins ara. Aragonès diu que el govern ja ha hagut de desembutxacar 198,5 milions en material sanitari, i reclama més implicació i valentia a l’Estat, igual que exigeix a Europa un nou New Deal i una renda de confinament a fons perdut que vagi directament a les famílies.

A mitjà termini, el vicepresident va oferir negociar un pla de “reconstrucció econòmica i social” encaminat a augmentar la intervenció pública i a millorar l’estat del benestar, que creu que ha de dur a enfortir les residències i a reformar el sistema de cures (actualització de la llei de la dependència), a més d’afavorir la reconversió dels sectors més afectats i la introducció de la tecnologia en el sistema productiu, això sí, garantint que no es coaccionin drets i llibertats fonamentals.

LES FRASES

Cal que les mesures de la Generalitat vagin acompanyades de més valentia i celeritat en les decisions estatals i comunitàries
Pere Aragonès
vicepresident del govern
Els pressupostos que va plantejar són paper mullat; no són comprensibles sense una reforma de l’administració
José María Cano
diputat de ciutadans
No ha posat sobre la taula gaires noves mesures; es pot fer més amb quantitats raonables de 150 o 200 milions més
Alícia Romero
diputada del psc
Exigim com a condició per aprovar els pressupostos que comencem a negociar les modificacions per al pla de rescat
David Cid
diputat dels comuns
Cal un pla per internalitzar serveis públics. S’està rescatant les concessionàries, algunes de les quals amb grans beneficis
Maria Sirvent
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona