Política

PSC

Liderar implica mobilitzar recursos

La crisi del coronavirus ha colpit de manera ben profunda Catalunya, amb dades esfereïdores. Una crisi que ha posat al descobert les mancances del nostre sistema, ben visibles en la primera línia d’intervenció: l’àmbit de la salut i de l’atenció a les persones més fràgils, sobretot la gent gran. Però també una crisi que ens obliga a posar les llums llargues per tal d’implantar mesures socials i econòmiques per blindar els serveis públics, assegurar que no augmentin les desigualtats i salvar llocs de treball i empreses.

Reforçar el sistema públic de salut i fer-lo veritablement universal, equitatiu i de qualitat ha de ser una prioritat. Cal fer front al pagament dels deutes amb el personal sanitari i elaborar un pla de xoc que abordi les ingents llistes d’espera. Des de fa setmanes, hem insistit que calia un pla d’integració sanitària de les residències de gent gran, medicalitzar-les i crear una borsa de treball permanent de professionals de les cures i l’assistència sociosanitària específica per als serveis residencials.

Les retallades practicades des de fa una dècada per part del govern de la Generalitat, encara no revertides, han provocat clars dèficits en l’atenció a les persones amb més necessitats. La protecció social ampliada pel govern d’Espanya ha de ser complementada per la renda garantida de ciutadania, que ha d’arribar a més persones, i cal crear una prestació temporal d’emergència per a les famílies que no tenen ingressos i no poden ser beneficiàries de cap altra prestació. Insisteixo: la crisi sanitària ha posat un cop més en evidència que cal atendre de manera específica els sectors més desafavorits i impulsar mesures per pal·liar dèficits que s’arrosseguen des de fa massa anys. En l’àmbit de l’educació, per exemple, s’han d’atendre les desigualtats educatives i facilitar a les famílies els recursos educatius digitals per garantir el decurs del curs escolar i afrontar futurs reptes.

El govern, tot i tenir majoria per aprovar el projecte de pressupost per al 2020, hauria d’aprovar decrets llei que el modifiquin i fer front així a les conseqüències de la crisi causada per la Covid-19, que el projecte, lògicament, no incorpora. Els socialistes estaríem disposats a donar suport a aquests decrets llei. No podem perdre ni un dia més.

Les mesures econòmiques han d’anar dirigides a protegir assalariats, autònoms, comerciants, restauradors i petits empresaris, i a complementar les prestacions per a la protecció de treballadors i de l’activitat econòmica. Les xifres són alarmants: avui a Catalunya hi ha 21.833 nous aturats, que eleven el nombre de desocupats a 417.047 persones, i s’han registrat un total de 87.794 ERTO, que afecten 644.963 persones.

Mesures que també impliquen accelerar el pagament de les factures pendents de la Generalitat i les seves empreses amb proveïdors, obrir una línia d’ajuts específica de 20 milions d’euros per al pagament de lloguers d’establiments i instal·lacions empresarials per part de pimes i autònoms, una línia d’ajuts de 50 milions d’euros per a pimes i 50 milions per a autònoms, i un pla de xoc urgent i específic de 20 milions per al sector comercial i de la restauració.

El govern de la Generalitat ha de liderar l’esforç col·lectiu, cooperar amb el govern d’Espanya, ajuntaments, agents socioeconòmics i entitats socials, i mobilitzar tots els recursos que tenim a l’abast per superar la crisi i no deixar ningú enrere.

Notícies relacionades del tema
"Els efectes vistos per l'oposició"

Redacció

Política i coronavirus

Albert Batet
JxCAT
Albert Batet

Del coronavirus a la Catalunya del segle XXI

Sergi Sabrià
ERC
Sergi Sabrià

Deu mesures per reconstruir el país

Lorena Roldán
CIUTADANS
Lorena Roldán

És moment de fer pinya

Miquel Iceta
PSC
Miquel Iceta

Liderar implica mobilitzar recursos

Jéssica Albiach
CATALUNYA EN COMÚ
Jéssica Albiach

Cooperació, anticipació i innovació

Carles Riera
CUP
Carles Riera

Qui paga la crisi? Pandèmia, canvi de cicle i canvi de model

Santi Rodríguez
PARTIT POPULAR
Santi Rodríguez

L’endemà



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona