Política

Joan Carles de Borbó ha viatjat a Bahrain sis cops des que va abdicar

Va fer-hi visites privades

El fiscal de Ginebra sospita que el sultà de Bahrain Hamad va regalar al rei emèrit espanyol un maletí amb 1,7 milions d’euros

L’escàndol sobre les finances de la monarquia espanyola continua creixent a conseqüència dels viatges de Joan Carles de Borbó al golf Pèrsic. Si el temporal va començar el març passat arran de les informacions publicades per la premsa europea sobre la presumpta donació de 100 milions de dòlars que la monarquia saudita va fer al monarca, ara són les donacions del sultà de Bahrain després de publicar-se que Arturo Fasana, l’advocat gestor de la fortuna del rei emèrit, hauria confessat el 2018 al fiscal de Ginebra Yves Bertossa que el pare de Felip VI va tornar d’un viatge a Bahrain per assistir a una carrera automobilística amb un maletí amb gairebé 1,7 milions d’euros. La relació entre la Casa Reial espanyola i la de Bahrain, la mateixa que amb l’ajuda saudita va reprimir el 2011 les protestes de la majoria xiïta de la població, ha estat molt estreta, va revelar ahir el digital Vanitatis, segons el qual el pare de Felip VI va viatjar fins a sis cops en visites privades des que va abdicar, el 2014, a Manama (Bahrain). No només Joan Carles de Borbó ha anat a Bahrain. El setembre del 2019, el rei Hamad bin Isa al-Khalifa va fer una breu visita privada a Madrid per interessar-se per la salut de Joan Carles, després que s’hagués sotmès a una operació dues setmanes abans. Amb el rei Hamad, Joan Carles de Borbó no només s’han vist a Manama: també han coincidit a Abu Dhabi (EAU) per assistir a curses de Fórmula 1. En un d’aquests viatges per veure curses de Fórmula 1, el novembre del 2018 al circuit de Yas Marina, Joan Carles I, que anava acompanyat de la infanta Cristina, va coincidir amb el príncep saudita Mohammed bin Salman, considerat com l’autor intel·lectual de l’assassinat, l’octubre del 2018, del periodista Jamal Khashoggi, amb qui no va tenir cap objecció per saludar-lo.

Reclamen una comissió al Congrés

La CUP va demanar dilluns al Congrés la compareixença en comissió de Felip VI, del seu pare, Joan Carles de Borbó, i de tres exministres de Mariano Rajoy –el de Defensa Pedro Morenés, la de Foment Ana Pastor i el d’Indústria José Manuel Soria– per aclarir les presumptes “donacions irregulars” del sultà de Bahrain. La petició s’ha fet a la comissió per a l’auditoria de la qualitat democràtica, la lluita contra la corrupció i les reformes institucions i legals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona