Política

El Regne Unit començarà dilluns la desescalada

El primer ministre va tornar a una sessió de control i va esquivar les crítiques de l’oposició

Dimiteix l’epidemiòleg que va convèncer Johnson que apliqués el confinament perquè ell mateix el va trencar

El primer ministre britànic va anticipar al Parlament, ahir, que diumenge presentarà les mesures del seu pla de confinament i va dir que vol que se’n comencin a implementar algunes dilluns. Era la seva primera compareixença en una sessió de control des del 25 de març, després de la seva baixa per coronavirus i per la paternitat la setmana passada.

En el seu primer cara a cara amb Johnson, el nou líder laborista, Keir Starmer, li va preguntar per què el Regne Unit s’ha convertit en el país europeu amb més defuncions per coronavirus, amb 29.473. “En aquesta fase no crec que es puguin fer comparacions a escala internacional sobre el nombre de morts”, va respondre Johnson davant una cambra mig buida amb la majoria de diputats preguntant des de casa a través de pantalles.

Starmer va citar l’enquesta de l’Associació de Metges britànica que diu que el 48% dels metges s’han hagut de comprar el seu propi equip de protecció individual i que depenen de donacions ciutadanes. “Això no serà un problema”, va replicar Johnson, que hi va afegir que “hi ha un pla per lliurar equips a tothom” que detallarà diumenge.

Johnson està molt pressionat per part del sector empresarial perquè comenci a eliminar restriccions socials i la gent pugui tornar a treballar i es comenci a reactivar l’economia. El grup de previsió econòmica Ernst & Young Item Club vaticina que l’economia britànica podria caure del 13% aquest segon trimestre i que el país trigarà almenys tres anys a recuperar els nivells que tenia abans d’aquesta crisi.

D’altra banda, Johnson es troba amb el fet que, si bé s’ha assolit el pic de la pandèmia al país, el nombre de morts diaris continua essent massa alt. Dimarts n’hi va haver 693, tot i que els últims dies la xifra era d’entre 400 i 500. I només el 17% de la població creu que es donen les condicions per començar la desescalada. De fet, el Regne Unit ja és el país amb més nombre de morts per la pandèmia.

Johnson també ha d’anar amb molt de compte perquè està rebent fortes crítiques per part de diversos sectors de la societat i de l’oposició per la seva lenta reacció inicial davant l’epidèmia i per haver estat l’últim país europeu a decretar el confinament, el 23 de març. El primer ministre només va reaccionar després que la prestigiosa universitat Imperial College de Londres publiqués un estudi el mes de març en què predeia que si no s’aplicaven mesures dràstiques de distanciament social hi podria haver entre 250.000 i 500.000 morts al país.

Precisament ahir va dimitir Neil Ferguson, el líder d’aquell estudi i la persona que, diuen, va convèncer Johnson perquè canviés d’estratègia i ordenés el tancament de la població. L’epidemiòleg, que era un dels 23 membres del grup d’assessors científics del govern, es va veure forçat a dimitir després que es va filtrar a la premsa que la seva amant, una dona de 38 anys casada i amb dos fills, va violar el confinament i va travessar Londres per anar-lo a veure almenys dos cops. Ferguson va donar positiu el 16 de març i va reconèixer que segurament ell va contagiar Johnson. Quinze dies després, ja recuperat, es va trobar d’amagat amb la seva amant per primer cop.

LA FRASE

En aquesta fase no es poden fer comparacions a escala internacional sobre el nombre de morts
Boris Johnson
primer ministre britànic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona