Política

Polònia ajorna unes eleccions sota sospita d’abús de poder

El partit ultranacionalista majoritari accedeix a deixar “per a més endavant” els comicis

Manté la idea d’elegir el president amb la modalitat única del vot per correu malgrat la manca de legitimitat i el rebuig de l’oposició

L’únic que sembla clar en el trencaclosques polític de Polònia és el propòsit del partit Llei i Justícia (PiS), la formació ultraconservadora majoritària liderada per Jaroslaw Kaczynski, d’acumular poder. La idea de dur endavant aquest diumenge les eleccions presidencials per la via única del vot per correu topava amb el rebuig de l’oposició i de Brussel.les. A l’oposició la pot tapar el partit al poder amb la seva majoria al Parlament, però la possibilitat d’un enduriment en les relacions prou tenses amb la Comissió Europea havia provocat escissions dins les seves files.

Un grup de rebels, encapçalats per l’exviceprimer ministre Jaroslaw Gowin, havia abandonat la disciplina interna. Ho justificaven perquè no es podien fer les eleccions aquest diumenge, com volia Kaczynski, perquè el vot per correu, com a modalitat única, exigiria una reforma de la llei electoral. I s’estava fora de termini per poder-la tirar endavant, aprovar-la i fer que fos vigent en el termini desitjat per Kaczynski.

El líder del PiS i el cap de la dissidència interna van resoldre la situació dimecres al vespre, per la via d’un comunicat conjunt en què anunciaven l’ajornament de les eleccions. El president del país, Andrzej Duda, independent però pròxim al partit de Kaczynski, va limitar-se a “desitjar” l’endemà que “ben aviat” es pugi recuperar la trobada amb les urnes.

Els sondeigs donaven com a clar favorit a la reelecció Duda. L’oposició en demanava el boicot, mentre que Kaczynski volia, sobretot, enfortir la seva posició de poder amb el president dòcil i reelegit. Forma part de la seva estratègia per neutralitzar el que considera “ingerències” de Brussel·les en les seves reformes, molt especialment en la del poder judicial.

La Comissió Europea (CE) va obrir un expedient contra Varsòvia fa algunes setmanes, precisament en contra de la nova llei que, segons la institució comunitària i l’oposició, està dissenyada per posar fi a la independència del poder judicial polonès.

És una més entre les successives mesures adoptades per la CE per intentar frenar els ànims autoritaris del PiS. Així va ser ja en temps de l’exprimer ministre polonès, el liberal Donald Tusk, a la presidència del Consell Europeu. Tusk, enemic declarat de Kaczynski, ja no és a Brussel.les. Tampoc no ha tornat a la política activa a Polònia, tot i que des del seu compte a twitter va afegir-se als qui demanaven el boicot a les eleccions.

La tensió entre Varsòvia i les institucions europees persisteix. No se sap quan seran les eleccions presidencials, però ahir mateix el PiS va aconseguir el vistiplau parlamentari, sense dissidències internes, a unes eleccions que, segons com sigui l’evolució de la pandèmia del coronavirus, potser acabin fent-se també amb la modalitat única del vot per correu, però amb temps per haver tramitat la reforma del sistema electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid