Política

Govern i món local pacten un pla de desconfinament

El document definirà criteris bàsics sobre l’obertura de piscines, platges, casals o festes d’estiu, si bé deixarà marge als municipis

Les dues parts formen una taula bilateral per a la reactivació

Una comissió tècnica amb representants dels departaments de la Presidència, Salut i Interior, les entitats municipalistes (ACM, FMC i Associació de Micropobles), les diputacions i l’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir a la tarda el pla de desconfinament que, pendent en els pròxims dies de la revisió i el vistiplau final del Procicat, l’òrgan rector de les emergències, establirà els criteris generals que hauran d’aplicar els ajuntaments en les pròximes setmanes i mesos per fer la desescalada en el marc de les seves atribucions. Els ens locals ja feia setmanes que plantejaven dubtes i preocupacions sobre nombroses qüestions que els urgeix definir amb vista sobretot a l’estiu, i la comissió hi va posar finalment fil a l’agulla en una reunió el 29 d’abril. Només vuit dies després, ahir es va aprovar un document que, en espera que se n’expliqui el detall, recollirà directrius unificades en aspectes com ara el de l’obertura de piscines municipals i platges públiques, la convocatòria de casals d’estiu, l’organització de festes majors o l’accés als cementiris, sense oblidar que alguns ajuntaments hauran de regular ja des de dilluns l’eventual ampliació de terrasses als bars i restaurants que puguin reobrir.

“Nosaltres hem plantejat els paràmetres on creiem que s’ha de regular, perquè hi ha d’haver certa autonomia, sí, però també una coordinació clara entre els ajuntaments, no se’ns pot passar tota la pressió i la responsabilitat”, resumia a El Punt Avui el president de l’Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler, que reclama que tot es faci amb la “màxima seguretat” per evitar rebrots. Soler justificava que els processos de contractació són “complicats” i cal temps per preparar-los. “No podem arribar al juny i contractar llavors els socorristes”, exemplificava una qüestió en què tot just ahir la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, anunciava que s’allargarà la moratòria fins al 30 de setembre a l’hora d’aplicar sancions, per facilitar que els que no han pogut completar la part pràctica dels cursos a causa de l’epidèmia puguin treballar a l’estiu si finalment obren piscines i platges. La consellera de Salut, Alba Vergés, ja va avançar dimecres que la idea del govern és que el pla fixi criteris generals com ara mesures higièniques en l’espai públic o de distanciament social, però que a partir d’aquí qui decidirà seran els municipis. “Ho estem treballant bé, i el marge el donem perquè al cap i a la fi és la seva competència”, tancava.

Arran d’una altra reunió ahir al matí de caire més polític, a proposta del president Quim Torra es va decidir crear en paral·lel una taula bilateral per a la reactivació econòmica i social entre el govern, les institucions municipalistes i les diputacions. Torra va defensar la “màxima coordinació institucional” des del “respecte” a les competències de cadascú. Els treballs de la taula tindran un “excel·lent punt de partida”, segons ell, en el Decàleg per a la recuperació socioeconòmica pels municipis catalans , que van presentar les entitats municipalistes fa unes setmanes, i que recull les seves línies bàsiques per a la recuperació, amb apostes per potenciar la sanitat, polítiques socials o el mateix rol dels municipis.

El PIB català cau un 3,9% pel coronavirus

El PIB català ha caigut un 3,9% en el primer trimestre de l’any com a conseqüència de l’aturada econòmica per la pandèmia, segons l’estimació avançada de l’Institut d’Estadística de Catalunya.

Falset demana evitar el rebrot per voler córrer

xavier miró

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, prioritza la seguretat sanitària de la població del municipi i del Priorat respecte de la recuperació de l’activitat econòmica normal de sectors com ara la restauració o el turisme. L’Ajuntament prepara el municipi per entrar en fase I a partir de dilluns ampliant força l’espai del que disposaran a les voreres o a la via pública bars i restaurants perquè puguin complir la limitació del 50% d’afluència. Brull recorda que, tot i tenir la pandèmia “controlada” al Priorat, la infraestructura sanitària és limitada i la població, envellida. “Estem contents perquè s’ha fet per regions i s’ha flexibilitzat per als municipis petits, però qualsevol rebrot seria mortal de necessitat”, indica. L’alcalde està d’acord amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, que en aquesta fase no s’ha de permetre la mobilitat entre tots els municipis d’una mateixa regió. Obrir ara els establiments als visitants per haver-los de tancar de nou per un rebrot greu seria un desastre, conclou.

La Cambra de Tarragona vol grans superfícies

La Cambra de Tarragona demana l’obertura de tots els establiments comercials, també els de més de 400 m². La presidenta, Laura Roigé, diu que sembla que els grans hagin de ser “menys curosos”.

Les zones de la fase I se sabran avui o demà

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va avançar ahir que el govern estatal farà públic entre aquesta nit i demà quines zones iniciaran dilluns la fase I de desescalada, que a Catalunya serà per regions sanitàries. La decisió la prendrà el ministre Illa, que ahir va rebre de la consellera Vergés la proposta catalana, d’acord amb un informe de Salut Pública.

A Igualada la major part d’urgències no són pel virus

La majoria d’urgències a l’hospital d’Igualada ja no són per la Covid-19, sinó per traumatismes relacionats amb l’esport fora de casa, celebrava ahir a l’ACN el cap d’urgències, Jordi Monedero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona