Política

XAVIER GARCÍA ALBIOL

ALCALDE DE BADALONA

“L’estratègia del ‘tothom contra Albiol’ no ha aportat res a la ciutat”

“Tinc molt clar que haig de governar per a tothom, per als que han votat al PP però també, i anant als extrems, per als que són independentistes”

“Les circumstàncies en què s’ha produït són surrealistes i evidencien que Badalona no podia estar en mans de cinc partits que són incapaços d’arribar a acords”

“No per córrer molt arribarem abans”

Espero que els possibles ajustos que s’hagin de fer a l’Ajuntament no acabin afectant els serveis més bàsics
Ada Colau hauria de dedicar-se a treballar més per la seva ciutat, i no ficar el nas allà on ella hi té poc o gens a dir

Sense pràcticament temps per digerir com es va produir la seva elecció, el nou alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), ja està immers de ple en el tràfec del seu nou càrrec amb la gestió de la crisi del coronavirus com a punt d’atenció preferent, però no únic. Entre reunió i reunió, esgarrapa un temps que ara li és escàs per parlar de tot plegat

Si em permet el tòpic futbolístic, té la sensació que ha guanyat l’alcaldia per incompareixença del rival?
Ho he fet perquè vaig guanyar les eleccions i, seguint amb el mateix símil, perquè soc el que té més seguidors, però no és menys cert que les circumstàncies en què s’ha produït la investidura són surrealistes i posen en evidència que Badalona no podia estar en mans de cinc partits que són incapaços d’arribar a acords.
Malgrat que governarà en minoria, fa la sensació que ara mateix vostè no té oposició. S’han acabat els temps de “tothom contra Albiol”?
Aquesta és una reflexió que han de fer la resta de partits. Amb sinceritat, aquesta estratègia del tothom contra Albiol no ha aportat res a la ciutat i tampoc massa res a aquests partits, ja que, a mesura que han anat passant comicis, han anat retrocedint posicions. I això ha passat, fins i tot, quan hi ha hagut candidatures unificades com la de Guanyem i ERC. I, en canvi, nosaltres hem anat avançant i creixent electoralment
Aquests dies estem sentint dirigents d’aquests partits, o opinadors, preguntar-se quin és el motiu del seu èxit electoral en una ciutat de tradició d’esquerres. Potser perquè Albiol ja és una ‘marca’ que desborda sigles i espais polítics?
En aquests moments, el projecte que represento va més enllà de les sigles dels partits. S’ha convertit en un moviment transversal que dona cabuda a persones de diferents ideologies i que se senten plenament identificades amb una gestió de la ciutat. Per això tinc molt clar que haig de governar per a tothom, per als que han votat el PP però també, i anant als extrems, per als que són independentistes. També soc l’alcalde dels veïns independentistes, i vull que, més enllà de les seves idees i que puguin confiar o no en mi, se sentin orgullosos del seu Ajuntament i de la feina que s’hi fa.
Ja té una estructura de govern al cap?
Sí, ja la tinc més o menys definit, i espero fer-la pública en breu. Serà un govern que, com a principal virtut, tindrà les idees molt clares, serà de gent preparada i amb un lideratge molt clar i que sap perfectament cap a on ha de dirigir Badalona en els propers anys, tenint present que l’escenari econòmic i social serà molt difícil.
Vostè està en minoria i caldran acords amb l’oposició. Tenint en compte això, creu que caldrà que tots plegats, començant per l’alcalde, rebaixin una marxa o dues amb segons quins missatges o debats susceptibles de generar crispació?
A mi em sembla que si algú, en l’escenari actual, vol plantejar debats sobre qüestions de política nacional, s’estarà equivocant. La nostra obligació és estar a l’altura de les circumstàncies en un moment molt difícil en què una part dels nostres veïns ho estan passant, o ho passaran, molt malament. I, per tant, el que demano és que siguem capaços de posar-nos d’acord per poder aplicar mesures que facin la vida una mica més fàcil als veïns durant uns temps que, per si mateix, ja seran complicats.
Només prendre possessió del càrrec, Badalona també va ser notícia per una baralla tumultuària a la Salut i, enmig d’això, vostè ja ha aprofitat per llançar la proposta de recuperar la unitat Omega de la Guàrdia Urbana. Aquest debat, el de la seguretat, no hauria de ser més reposat?
El que vàrem viure el mateix dia que vaig prendre possessió és un exemple d’algunes situacions que ja s’anaven produint, potser no d’aquesta magnitud, en algunes zones de Badalona, on hi ha veïns que ho estan passant francament malament pel clima d’inseguretat. A partir d’aquí crec que Badalona té una bona Guàrdia Urbana, que està aplicant mesures, però entenc que s’han d’introduir elements nous, que ajudin a rebaixar la tensió i la delinqüència en aquestes zones on encara es produeixen incidents totalment inadmissibles.
En aquesta o altres qüestions, preveu tibantors amb el govern de Quim Torra?
Al contrari. Ja he parlat amb el conseller Buch durant una bona estona sobre el que havia passat i l’escenari que tenim al davant. Des del punt de vista polític, no, però personalment sí que tenim una bona relació des de fa anys, i estic segur que això redundarà en benefici de la seguretat a Badalona.
Preveu fer retallades?
Espero que els possibles ajustos que s’hagin de fer a l’Ajuntament no acabin afectant els serveis més bàsics. Fer aquesta afirmació, però, és un exercici de futurologia, ja que no sabem ni la durada ni l’abast d’aquesta pandèmia. No és el mateix parlar de tres mesos, per posar una xifra, que d’un any. Cal veure com evoluciona tot, però la meva voluntat és no tocar els més transcendents que afecten als veïns.
Veu marge perquè l’oposició tingui algun paper en la governabilitat de la ciutat a través, per exemple, de comissions de treball?
Soc partidari de buscar alguna mena de fórmula, tot i que és evident que no poden entrar al govern perquè les nostres diferències, en aquests moments, són molt important. Però sí que crec que els principals partits de l’oposició poden assumir responsabilitats per donar una resposta a la situació de crisi actual. Cal sumar el millor de tots plegats.
Guanyem, per exemple, fa temps que insisteix en la necessitat de dotar l’Ajuntament d’una estructura més professional. Podríem arribar a veure un acord sobre això?
Conceptualment estem d’acord, i quan el govern estigui d’acord seuré amb Guanyem i amb la resta de partits per estudiar propostes o opcions que puguin ser viables. I aquesta, en concret, em sembla interessant.
L’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana l’ha rebut titllant-lo de racista i instant a una moció de censura contra vostè. Com ho ha encaixat?
Colau ha fet el ridícul i s’ha quedat sola, ja que la rebuda de dirigents de la resta de partits ha estat, en general, molt educada i correcta. Ada Colau, el que hauria de fer és dedicar-se a treballar una mica més per a la seva ciutat, i no ficar el nas en aquelles on ella hi té poc, o gens, a dir.
I quan se li diu que és racista, què li ve al cap?
Em preocupa molt poc, perquè aquestes afirmacions no les fan els veïns. Simpatitzin amb mi o no, en un 98% dels casos són molt respectuosos i els que fan aquestes afirmacions són alguns rivals polítics que semblen no haver entès res.
Era partidari que Badalona avancés ja a la fase 1 del desconfinament?
Soc partidari d’avançar segons les recomanacions dels tècnics sanitaris. No per molt córrer arribarem abans, ja que hi ha el risc de recular. Ara s’ha plantejat aquesta fase intermèdia i em sembla positiu avançar pas a pas.
Vostè ja ha dit que voldria repetir el 2023. Tem una moció de censura pel mig?
Amb tota sinceritat, estic convençut que després del que va passar dimarts l’oposició ha entès que no hi pot seguir havent inestabilitat i que la imatge que han donat és lamentable. I ara el que cal és que, primer, resolguin les seves crisis internes, que han estat prou evidents. I, després, que des de l’oposició siguin capaços d’articular un projecte alternatiu on cadascú aporti, amb les seves singularitats, però sempre en favor dels veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA