Política

La UE alerta contra el consum excessiu de carn vermella

Considera que és perjudicial per al clima i la salut, i es proposa fomentar la recerca de “fonts alternatives de proteïna”

Vol fer obligatori l’etiquetatge nutricional a la part anterior dels envasos dels productes

Brussel·les posa la carn vermella i processada a la llista negra d’aliments contaminants i poc saludables, però no s’atreveix a enfrontar-se a una indústria rellevant a Catalunya. La Comissió Europea (CE) va avisar ahir que el seu consum excessiu és perjudicial per al clima i la salut. La defensa d’una dieta més vegetal s’emmarca en una nova estratègia alimentària centrada en la qualitat del menjar i la reducció de la contaminació.

“Els patrons de consum alimentari actuals no són sostenibles tant des del punt de vista sanitari com mediambiental”, afirma la CE. Els europeus mengen massa carn vermella, sucre, sal i greixos i poca fruita, verdura i llegums. Una dieta poc equilibrada que no només passa factura a la salut, també al planeta.

Tanmateix, l’executiu europeu s’absté d’intervenir. Malgrat que, segons Greenpeace, s’havia plantejat eliminar les ajudes als anuncis de carn, Brussel·les opta per no tallar l’aixeta a aquesta indústria i es limita a promoure aliments més saludables. Per exemple, vol fomentar la recerca de “fonts alternatives de proteïna”.

Les ONG mediambientals van criticar ahir aquest moviment lamentant que la falta d’acció en aquest sector també tindrà repercussions per al medi ambient. Per Greenpeace, el consum de carn s’hauria de reduir un 71% abans del 2030 per poder complir els objectius climàtics. Per contra, l’Associació Europea de Ramaderia i Comerç de Carn defensa que el seu sector ja ha reduït significativament les emissions i reclama un càlcul “just i comparable” de la seva petjada climàtica.

A diferència de la carn, la CE proposa explorar “límits màxims de sucre, grasses saturades i sal en determinats aliments processats”. A més, planteja, en un període de deu anys, reduir un 50% l’ús dels pesticides i antimicrobians en la producció dels aliments i augmentar fins a un 25% els terrenys dedicats a l’agricultura ecològica (ara, sobre un 7%). “Hem d’avançar i fer del sistema alimentari de la UE un motor de sostenibilitat”, va dir ahir l’eurocomissària de Salut i Seguretat Alimentària en la presentació de l’estratègia “de la granja al plat”; un sistema que també implica informar més bé sobre els productes consumits. “Els ciutadans volen saber el que estan menjant”, va assegurar ahir Kyriakides, Per això, Brussel·les vol fer obligatori l’etiquetatge nutricional dels aliments a la part del davant dels productes.

Arran de les queixes de ramaders i agricultors per l’anunci d’aquests objectius en plena crisi de la Covid-19, la CE defensa que és “el moment adequat” per impulsar canvis. “Si perdem aquesta oportunitat deixarem una càrrega extra als nostres fills”, va avisar ahir el vicepresident Timmermans.

LES XIFRES

25
per cent
dels terrenys dedicats a l’agricultura ecològica vol tenir Brussel·les els pròxims deu anys.
50
per cent
menys de pesticides en la producció dels aliments proposa aplicar la Comissió Europea per al 2030.

Arbres contra l’impacte ambiental

Natàlia Segura Raventós

El govern comunitari s’ha proposat plantar fins a 3.000 milions d’arbres a la Unió Europea durant els pròxims 10 anys. Dibuixant un paisatge europeu més verd, Brussel·les pretén revertir el dany causat per l’acció humana sobre la natura i reduir l’impacte mediambiental d’una Europa que és cada vegada més urbana.

Més d’un milió d’espècies estan en risc d’extinció per culpa de la conversió dels hàbitats naturals en terres destinades a l’agricultura i per l’expansió de les ciutats. Per posar-hi remei, la Comissió Europea (CE) aposta, en la seva nova estratègia per a la biodiversitat del continent, fer créixer més arbres.

El vicepresident de la CE i responsable de Medi Ambient, Frans Timmermans, va assegurar ahir que la reforestació es farà seguint “criteris científics” per evitar “danys majors”.

En paral·lel a aquesta iniciativa, Brussel·les també va proposar ahir que almenys un 30% del territori europeu i dels mars siguin àrees protegides el 2030. Ara només caldrà el vistiplau del Parlament Europeu i dels estats membre de la UE per fer realitat els objectius mediambientals que s’ha marcat l’executiu comunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres