Política

El Parlament convalida un nou paquet de mesures per pal·liar els efectes de la covid-19

L’oposició en bloc força a tramitar el decret com a projecte de llei

El Parlament ha convalidat aquest dijous un decret que inclou un nou paquet de mesures econòmiques, socials i administratives per pal·liar els efectes de la pandèmia de la covid-19. El vicepresident, Pere Aragonès, ha afirmat que tot i la “recentralització”, el Govern no renuncia a fer el que estigui a les seves mans pel benestar. El text inclou bonificacions o nous terminis en gravàmens com el cànon de l’aigua, l’impost de successions o les begudes ensucrades, i també crea una prestació per a l’acolliment familiar d’urgència d’infants en guarda de la Generalitat.

L’oposició en bloc, en contra del posicionament de JxCat i ERC, ha demanat que es tramiti com a projecte de llei, principalment per poder modificar punts referits a increments de retribucions en alts càrrecs de la Generalitat o indemnitzacions en cas de cessament de consellers.

Durant la presentació del decret, Aragonès ha defensat que si s’ha aconseguit doblegat la corba del coronavirus és per la responsabilitat cívica i no per la declaració de l’estat d’alarma. També ha criticat que “quan més necessària era la coordinació” han topat amb la recentralització del poder de decisió, tot i que creu que “feliçment ja s’ha superat”. El vicepresident també ha defensat que les mesures previstes en àmbit personal ja han estat aprovades juntament amb el pressupost.

Per part de Cs, el diputat Dimas Gragera ha criticat que en un bloc de mesures que la formació taronja podria compartir “s’intenti colar privilegis apujant els sous als alts càrrecs”: “L’haurien d’haver plantejat d’una altra manera”, ha considerat Gragera, que ha criticat “el fons i les formes”. Per part del PSC-Units, la diputada Alícia Romero, que ha retret a l’executiu que no hagi dialogat amb els grups per acordar mesures, ha titllat “d’impresentable” que augmentin els sous “dels càrrecs més ben pagats”.

El diputat dels comuns David Cid ha descrit el decret com un ‘totum revolutum’ amb mesures “diverses i inconnexes” i també “algunes de lletges”, en referència a l’increment de retribucions a alts càrrecs i exconsellers en cas de cessaments. També ha lamentat que no se’ls hagi trucat, ni a ells ni a cap altre grup, per a començar a parlar de modificar els pressupostos i adequar-los per encarar la crisi post-covid-19. Els populars també han qualificat el text com un “pedaç insuficient” i han culpat el Govern d’intentar “colar per la porta del darrere” el punt sobre les retribucions per als alts càrrecs.

El decret ha estat convalidat amb els vots de JxCat i ERC, les abstencions de Cs, PSC-Units, CatECP i la CUP-CC, mentre que el PP català hi ha votat en contra.

Un nou paquet de mesures contra la covid-19

El decret de l’11/2020 del 7 d’abril conté diverses mesures relacionades amb el compliment d’obligacions tributàries amb bonificacions i nous terminis o reduccions per a diversos tipus de gravàmens, com ara el cànon de l’aigua, els impostos de successions o de begudes ensucrades. També crea una prestació per a l’acolliment familiar d’urgència d’infants en guarda de la Generalitat, regula el règim jurídic de les donacions que s’efectuïn a favor de l’Administració per atendre la pandèmia i dedica un capítol a mesures de personal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona