Política

El govern recorda l’historial de “mala praxi” de De los Cobos

Puigdemont qualifica l’alt càrrec destituït de “sinistre” i defensa que se l’hauria de jutjar per l’1-O

Forn retreu a Grande-Marlaska que només hagi actuat contra el coronel “quan li han tocat” un membre del seu executiu

“Han tastat la seva pròpia medicina.” Així va condensar ahir el president a l’exili, Carles Puigdemont, l’informe de la Guàrdia Civil que ha servit per imputar el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per haver autoritzat les manifestacions del 8-M quan ja hi havia el coronavirus circulant per la capital espanyola, i que assenyala el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre d’Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Coincidint amb l’escàndol pel biaix ideològic del treball del cos, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha destituït de manera fulminant el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, qui va ser coordinador del dispositiu policial repressiu de l’1-O.

“Ara viuen en la seva pròpia carn la mala praxi d’aquesta persona”, va constatar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després de la reunió setmanal del consell executiu. “Ens sorprèn que alguns descobreixin a hores d’ara les praxis d’aquest senyor. Quan es feien contra Catalunya ningú deia res; vam estar patint repressió indiscriminada arran de l’1-O i ningú n’havia demanat la dimissió”, va recordar la portaveu del govern.

“Ho estan fent des de fa anys, però com que servia per perseguir i condemnar independentistes, ja els anava bé. Callaven davant dels abusos i mentides d’aquest personatge sinistre. Ara alguns d’ells en són víctimes”, escrivia en la mateixa línia Puigdemont a Twitter.

En una trobada informativa telemàtica organitzada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació de Periodistes Europeus i l’Oficina del Parlament Europeu de Barcelona, el 130è president va assegurar que no el sorprèn que Pérez de los Cobos, a qui va qualificar de “mentider”, hagi estat destituït per Grande-Marlaska. De fet, va defensar que hauria de seure en un judici, però no com a testimoni, sinó com a acusat.

Puigdemont hi va afegir que creu que De los Cobos va actuar com a “fals testimoni de càrrec” en el judici contra el procés que va sentenciar els presos polítics. El dispositiu policial del referèndum va acabar amb un miler de ferits. Segons l’eurodiputat, el govern de Pedro Sánchez s’ha convertit ara en “víctima d’un informe absolutament tendenciós que cerca unes injustificables i injustes actuacions penals” contra qui Pérez de los Cobos considera els seus “adversaris, rivals i enemics polítics”.

Qui va ser conseller de l’Interior el 2017 i va haver de tractar amb Pérez de los Cobos, Quim Forn –empresonat a Lledoners–, va retreure a Grande-Marlaska que només hagi actuat “quan li han tocat un membre del seu govern”. En una entrevista a RAC1, Forn va remarcar que el ministre “sempre ha beneït les actuacions de la policia i la Guàrdia Civil l’1-O, així com l’actuació del coronel Pérez de los Cobos, i no només ho ha beneït, sinó que a la majoria dels seus col·laboradors i comandaments els ha ascendit o bé els ha condecorat”.

L’exconseller va lamentar que el motiu de la destitució sembla que hagi estat que la Guàrdia Civil ha actuat contra un càrrec socialista i va recordar que la tardor del 2017 De los Cobos va actuar amb premeditació: “Va quedar claríssim durant el judici al Tribunal Suprem que en cap moment, ni en els dies previs a l’1-O, ni en els brífings entre els cossos policials, la Guàrdia Civil i el Cuerpo Nacional de Policía s’havien de coordinar amb els Mossos d’Esquadra, i que la decisió d’actuar unilateralment i amb violència estava presa des de feia temps.” “Va eludir totes les seves responsabilitats com a coordinador general; es va amagar”, va rematar Forn.

LES FRASES

Ara viuen en la seva pròpia carn la mala praxi d’aquesta persona [Pérez de los Cobos]
Meritxell Budó
Consellera de la Presidència
Callaven davant dels abusos i mentides d’aquest personatge sinistre. Ara alguns d’ells en són víctimes
Carles Puigdemont
President a l’exili i eurodiputat
[Grande-Marlaska] Només ha actuat quan li han tocat un membre del seu govern
Quim Forn
Exconseller de l’Interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona