Política

Puigdemont condiciona el diàleg amb Sánchez al relator

Diu que és l’única garantia davant d’un “aixecador de camises professional”, vist el que ha fet amb Bildu

ERC replica que no és necessari si la taula es dota de “mecanismes propis” de compliment

Tot i no voler parlar en nom dels que participen a la taula de diàleg, sinó a partir de la seva experiència personal amb el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, l’expresident de Catalunya i ara europarlamentari, Carles Puigdemont, considera que la figura d’un relator o mediador és “imprescindible” per arribar a bon port en un hipotètic acord. ERC ja va replicar ahir que la taula de diàleg entre govern necessita “garanties de compliment”, més que un mediador o relator, amb “mecanismes propis” per tenir “garanties”, de les qüestions que es negociaran en la pròxima trobada.

Puigdemont va preguntar en veu alta si a hores d’ara “algú pensa que ens hem d’asseure amb un aixecador de camises professional”, i encara més després de veure com arribava a un “acord explícit” amb EH Bildu sobre la derogació de la reforma laboral del qual hores després es va desdir. “Algú creu que no tornarà a fer el mateix?”, va reblar l’expresident, tot recordant que, malgrat que a JxCat eren “escèptics i no van participar en la gènesi” de la taula de diàleg, també van aconseguir d’inici, que s’inclogués un relator, una figura que al cap de tres dies va desaparèixer. De Sánchez va comentar que, sent “lògic”, “moderat” i “realista”, no li compraria “ni un cotxe de segona mà”. ERC va contestar que tot acord se sotmetrà a votació de la ciutadania i que coneixen perfectament la “llarga llista d’incompliments” del govern espanyol.

Puigdemont va fer aquestes reflexions en una trobada informativa telemàtica organitzada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació de Periodistes Europeus i l’Oficina del Parlament Europeu de Barcelona, en la qual que també van participar els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. Va ser l’endemà que la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, reclamés al govern espanyol que posi data al “desconfinament del diàleg”.

Els tres eurodiputats no van tenir problemes per censurar algunes actituds dels republicans. Comín va reiterar que va ser un error que els partits independentistes no negociessin conjuntament la investidura de Sánchez amb “l’argument que havien guanyat les eleccions”, un fet que a parer seu va fer que no es fes “amb força i astúcia, i que no s’aconseguís cap rèdit ni avantatge a canvi”.

Per la seva banda, Ponsatí pensa que amb el coronavirus el suport a la independència creixerà perquè ha posat en relleu “el dramàtic que és la dependència d’Espanya”; però, sense citar els republicans directament, va lamentar que “no hi ha res pitjor que sentir els teus propis líders dient que no ets prou fort”, perquè això provoca que “ens afeblim”. Puigdemont va compartir amb Ponsatí que, malgrat les dificultats polítiques i les divisions, l’“independentisme no va a la baixa”, reblant que no haver trobat una estratègia compartida és el que separa “la independència de fet i de dret”.

Sobre la crisi econòmica del coronavirus, Ponsatí no va trobar estrany que alguns països s’oposin a la mutualització del deute perquè “demanar solidaritat europea requereix responsabilitat”. Abans ja havia qualificat la política econòmica espanyola d’un intent de “buidar d’aigua amb una cullereta de cafè un vaixell que s’enfonsa”,

LES FRASES

Algú creu que ens hem d’asseure amb un aixecador de camises professional?
Carles Puigdemont
EURODIPUTAT NO INSCRIT I EXPRESIDENT DE La GENERALITAT
No hi ha res més afeblidor que sentir els teus líders dir que no ets prou fort
Clara Ponsatí
EURODIPUTADA No INSCRITA i EXCONSELLERA D’ENSENYAMENT
El govern espanyol ha fet moltes coses mal fetes durant la gestió d’aquesta crisi
Toni Comín
EURODIPUTAT NO INSCRIT I EXCONSELLER DE SALUT

Ni candidat ni candidatura

Com era d’esperar, a Carles Puigdemont se li va preguntar per la possibilitat d’encapçalar una candidatura per a les eleccions al Parlament, però va deixar clar que en el seu espai, que ha d’abordar l’esperat encaix entre JxCat, el PDeCAT i la Crida, no hi ha cap decisió presa i “no hi ha en marxa cap candidatura” perquè el debat “no està obert” o “jo no hi he participa”. Per Puigdemont, s’ha de fer un replantejament del projecte electoral amb el qual han d’anar a les eleccions, que ha de “superar les lògiques estrictes de partits”amb la generositat de tothom. Del calendari va recalcar que la prerrogativa de convocar eleccions correspon al president de la Generalitat, Quim Torra, però que ara no és el que interessa a la ciutadania.

Sobre l’article de l’exdiputat d’ERC Joan Tardà titulat Més junquerisme i menys torrisme, considera que són “opinions legítimes” d’una persona “molt important i influent” amb les quals pot estar en desacord, però que no representen les d’ERC: “Ni l’executiva ni els portaveus han dit res que requereixi haver de prioritzar l’un o l’altre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona