Política

SUSAGNA RIERA

ALCALDESSA DE SANTA COLOMA DE FARNERS

“Ens hem hagut de reinventar”

“Tenim 747 persones de més de 80 anys i vam facilitar que els portessin menjar”

“Hem comprat productes frescos i ajudarem els petits comerços”

Germanor
Susagna Riera valora el treball de grup durant la pandèmia entre els regidors de l’equip de govern (Junts, ERC i Independents) i el diàleg amb l’oposició. “Trobo que ens ha agermanat [...]. Tothom ha treballat al màxim i hem fet gairebé més hores que si tot fos presencial. També és clar que vam començar malament i havíem d’agafar-nos confiança.”

Susagna Riera (Santa Coloma de Farners, 1966) és pedagoga i la primera dona alcaldessa de Santa Coloma de Farners des del 1979. Fruit de l’accidentat ple d’investidura del 15 de juny del 2019, Riera ocuparà el càrrec fins l’any que ve, quan el cedirà a Joan Martí (ERC), primer tinent d’alcalde i batlle del 2015 al 2019. Riera diu que amb la pandèmia ha après que hi ha més bona gent que mala gent.

Com ha afectat la Covid-19?
La veritat és que ha sigut un repte molt gran. Ens hem hagut de reinventar, i els serveis bàsics han estat al peu del canó.
A què es refereix per serveis bàsics?
Els serveis sanitaris, els gerontòlegs de la residència [Sant Salvador d’Horta], la brigada, el personal de neteja. Tots han assumit la seva tasca i encara no havíem parlat ells ja sabien el que tocava. Vam haver de frenar el mercat [des de finals de març fins al dilluns 25 de maig] per a coses no essencials.
No hi va haver mercat durant dos mesos?
El vam frenar perquè vas al mercat i és difícil que la gent no agafi la fruita. Des de dilluns de la setmana passada, hi ha unes files i unes tanques, i personal de protecció civil, la brigada i la policia vigilen que es facin servir guants i que ningú no toqui la mercaderia. A més, vam muntar les parades de fruita i verdures a la plaça Farners i la resta (una vintena) a la plaça del Firal. En total, n’hi havia una quarantena. Ho seguirem fent així. El carrer que enllaça les dues places el vam tancar i, si és necessari, obrirem la plaça de la Pau si hi ha més demanda de parades.
És important fer front a l’alarma.
A través de la web l’Ajuntament hem anat informant de tot el que ens arriba. Des de contactes de Salut, ajudes econòmiques..., i a través de les xarxes socials hem anat difonent diferents missatges.
Què han deixat de fer?
La vida social, l’hem hagut de suspendre. La Fira de les Herbes i les Flors, de la Confraria de la Ratafia, es va fer virtualment i va quedar molt bé. No hem pogut fer l’aplec de la Sardana, les festes de les Caramelles, i la festa de la Revolta dels Segadors va ser virtual.
Quina situació s’ha viscut a Santa Coloma durant el confinament?
Hi ha molta gent gran sola, gent que potser tenia família i que no es podia moure. Vam trucar a tota la gent de més de 80 anys, que a Santa Coloma en tenim 747, i els vam facilitar que els botiguers els portessin menjar a domicili. Hi ha hagut molt augment de gent necessitada, de gent que s’ha quedat sense feina, afectats per un ERTO. Hem doblat les ajudes de menjar a Càritas. Havíem quedat sense voluntaris, però amb la pandèmia han vingut molts col·laboradors amb ganes d’ajudar la gent gran. Hi ha hagut cosidores que han fet bates, casquets, mascaretes i ho han dut a hospitals, al CAP. Hi ha hagut un centenar de casos de contagi, però és cert que el geriàtric se n’ha sortit. Des del 14 de març i fins dimecres passat, hi ha hagut deu defuncions a causa de mort natural i no per la Covid-19.
Quines mesures econòmiques han pres?
En els últims plens, ja vam acordar que invertiríem 40.000 euros en la compra de productes frescos (carn, peix, fruita i verdura), i amb bons que s’han de recollir a serveis socials. També donarem 60.000 euros en ajudes a petits comerços i ja hem comprat molt material d’EPI (equips de protecció individualitzada).
Com ha estat la gestió de l’equip de govern (Junts, ERC i Independents)?
No hem parat en cap moment. Les dues primeres setmanes vam fer una reunió telemàtica cada dia, amb els tècnics que havien de prendre decisions. Fora d’alguns temes dels terminis administratius, tot ho hem fet anar bé. No hem suspès cap ple, cap projecte i segurament s’haurà endarrerit alguna cosa.
Què ha après de la pandèmia de la Covid-19?
Que només amb col·laboració es pot superar aquesta crisi, que si no hi fiquem tots el coll, no ens en sortirem. Ha estat un repte, cada dia s’aprenen coses i, per sort, hi ha més bona gent que mala gent.
Ja està oberta la seu de l’Ajuntament?
Des de dilluns, l’atenció al públic és de les nou del matí a les dotze del migdia a l’OAC (Oficina d’Atenció a la Ciutadania). Si es requereix algun altre servei, s’haurà de demanar hora. La plantilla som uns 170, incloent-hi la brigada i les llars d’infants, i fem torns. La biblioteca està oberta des de dilluns i, al principi, obrirà tres matins i dues tardes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona