Política

Sánchez tira endavant l’última pròrroga en un Congrés molt polaritzat

Greus retrets entre el president i els representants del PP i Vox

Pedro Sánchez ha aconseguit aquest dimecres tirar endavant l’última pròrroga de l’estat d’alarma en un Congrés molt polaritzat, en el qual ha demanat unitat per a la reconstrucció i ha reclamat rebaixar el to, però també ha atacat amb força contra PP i Vox i els ha responsabilitzat de la crispació.

El Congrés ha confirmat aquesta tarda l’autorització de l’última pròrroga de l’alarma —fins a les 00.00 hores del 21 de juny— per a culminar la desescalada –177 vots a favor, 155 vots en contra i 18 abstencions–.

En el debat d’aquest dimecres Sánchez ha anunciat que el pròxim 9 de juny el Consell de Ministres aprovarà un reial decret llei per a regular la “nova normalitat”. Sánchez s’ha compromés que aquest reial decret “serà el més bàsic possible” perquè el govern espanyol no busca “sobrerregular” sinó garantir les mesures que les autoritats sanitàries continuen creient necessàries per a la contenció del coronavirus.

El president del Govern ha assegurat en la seva intervenció que el pitjor ha passat i que la desescalada no ha tingut de moment efectes negatius sobre la pandèmia. El cap de l’Executiu ha dedicat bona part del seu discurs a parlar de la necessitat d’acabar amb la crispació política. Ha recomanat “dir no al verí de l’odi”, i ha reclamat a l’oposició “altura parlamentària”.

Però després d’una dura ronda de grups, en la qual s’ha emportat els majors retrets de la bancada de la dreta, ha carregat contra els líders del PP i VOX, als qui ha situat al mateix nivell. Així, Sánchez, ha acusat Pablo Casado d’“utilitzar els morts contra el Govern d’Espanya, com ha fet sempre el PP quan ha estat en l’oposició”, i li ha tornat a aconsellar que “no se sumi” a Abascal, perquè així fa “petit” al seu partit i “gran a la ultradreta”.

El líder del PP l’ha acusat de protegir-se “sota el pal·li” de l’estat d’alarma i també d’“ocultar” les xifres reals de morts i ha promès que demanarà una comissió d’investigació parlamentària sobre la “nefasta gestió” del Govern en la pandèmia. “Li recordo que allí (en la comissió) no podran continuar mentint sense conseqüències penals”, li ha dit Casado a Sánchez.

Més dur ha estat Santiago Abascal, que ha acusat el vicepresident Pablo Iglesias de “desitjar una guerra civil” i ha dit que és el Govern i no Vox el que està incitant a l’odi.

En el debat s’han tornat a escoltar d’altra banda els retrets al Govern per pactar a diverses bandes, i les justificacions dels uns i els altres per continuar arribant a acords encara que no els agradi la gestió de l’Executiu o tinguin les seves reserves sobre altres aliances.

Així, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, advertia de nou a Sánchez dels perills de continuar pactant amb Ciutadans, que és “Vox en fase un” i li insistia que “tot no pot ser”. “Digues-me amb qui pactes i et diré què pactes”, ha assenyalat. Rufián també se les ha tingut avui amb la portaveu de JxCat, Laura Borrás. Borrás li ha retret a Rufián el seu acord per a l’abstenció amb el Govern mentre insistia que l’independentisme hauria d’anar unit i lamentava que el portaveu d’ERC hagués abans acusat al seu partit d’haver permès governar a la dreta en el passat —quan CiU va permetre la investidura d’Aznar—.

El portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, ha atacat i s’ha justificat per igual: Ha etzibat al president que aquest Govern no li agrada a Cs “res, res” però ha defensat el seu vot favorable i l’acord amb l’Executiu “només pel bé d’Espanya”.

Plans econòmics concrets, i no uns “pegats constants”, és el que ha reclamat Aitor Esteban, el portaveu del PNB, l’altre partit que com Cs ha arribat també a un acord per a votar sí.

Per la seva banda, Compromís segueix en el no i continua reclamant un tracte més just en el finançament, com ha explicat Joan Baldoví, a qui Sánchez ha dit no entendre.

Altres portaveus com el del PRC i el de Terol Existeix han advertit al president que el seu suport no és un “canvi de cromos”.

“Mentre aquí s’insulten, mentre aquí s’odien, mentre aquí s’enerven les passions, aquí fora hi ha encara gent en l’UCI que s’estan debatent entre la vida i la mort (...), em fan venir ganes de plorar”, ha dit la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona