Política

Trump reprendrà la campanya al lloc d’una massacre racista

El president farà el primer míting des del confinament a Tulsa, el Dia de l’Emancipació, que commemora la fi de l’esclavitud

La mala gestió de l’acumulació de crisis enfonsa el president en les enquestes de les presidencials

Enmig de la resurrecció del moviment Black Lives Matter, les protestes contra la brutalitat policial i les exigències per eliminar el racisme sistèmic de les institucions nord-americanes, el president dels EUA, Donald Trump, va decidir que el seu retorn a la campanya electoral estigui ple de missatges ofensius per a la població negra.

Trump, assedegat de banys de masses amb els seus seguidors –no fa un míting de campanya des del 2 de març–, va anunciar que tornarà a la carretera i a viatjar pel país a partir de la setmana vinent, i la primera parada serà a Tulsa (Oklahoma) el divendres 19 de juny. Data i lloc que, per a molts, té un significat racista que no s’ha fet l’esforç d’amagar, i que pot encendre encara més les tensions que viu el país.

El 19 de juny se celebra als EUA el Juneteenth, el Dia de l’Alliberament o de l’Emancipació afroamericana, commemoració de l’abolició de l’esclavitud al país. Tulsa va viure fa exactament 99 anys la pitjor massacre racista de la història dels EUA, quan una turba de blancs va assassinar centenars de negres.

Des de la mort de George Floyd, fa gairebé tres setmanes, Trump no ha dit ni ase ni bèstia sobre el problema racial al país i ha centrat el seu discurs en la necessitat de “llei i ordre”, negant que la seva administració hagi potenciat la problemàtica entre blancs i minories. Segons va dir, s’ha decidit per Tulsa per felicitar Oklahoma per “la gran feina” que han fet en la contenció del coronavirus i la consegüent reobertura.

Després d’Oklahoma, les següents parades seran Florida, Texas, Arizona i Carolina del Nord. La decisió que siguin aquests els primers estats que trepitja Trump en el seu retorn sobre el terreny demostren la incertesa que s’ha instal·lat en l’equip de campanya republicà sobre la reelecció del president, i els seriosos dubtes que hi ha que puguin aconseguir la victòria al novembre.

Tots els estats triats van ser feus republicans el 2016 i feia pinta que no hi hauria problemes per mantenir-los, però la mala gestió de les múltiples crisis que s’han anat amuntegant sobre Trump han provocat que els demòcrates retallin distàncies i obliguin els republicans a gastar més recursos i temps en estats que seran clau si volen revalidar la victòria.

Segons el sondeig de Gallup, l’aprovació de Trump és del 39%, la primera vegada des de l’octubre per sota del 40%. En la majoria de les enquestes, la diferència en intenció de vot amb el seu rival, l’exvicepresident Joe Biden, que millora resultats a tot el país, ja és al voltant de 10 punts.

LES XIFRES

39
per cent
és el percentatge d’aprovació de la gestió de Trump, segons la darrera enquesta de Gallup.
10
punts
percentuals té Joe Biden d’avantatge en intenció de vot respecte de Donald Trump a les presidencials.

Sancions de Washington al TPI

La pugna entre Donald Trump i el Tribunal Penal Internacional (TPI) va augmentar ahir amb la decisió del president nord-americà d’imposar sancions als funcionaris del TPI que investiguin els Estats Units per crims de guerra. Les mesures punitives aniran des del congelament de comptes fins a restriccions de viatge, unes represàlies que s’estan anunciant des de fa temps, quan a principis de març el TPI va permetre al seu fiscal d’investigar els crims de guerra dels EUA a l’Afganistan, així com les accions del govern dels talibans i la CIA des del 2003.

La portaveu de la Casa Blanca, Kayleigh McEnany, va assegurar que els EUA, que no formen part del TPI ni en reconeixen l’autoritat, posen en dubte “la integritat de la investigació” perquè el tribunal és ple de “manipulació i corrupció”. El fiscal general, William Barr, hi va afegir que era Rússia la que estava “manipulant-lo”; Moscou va retirar-se del Tribunal el 2016, arran de la condemna a la invasió de Crimea.

El cap diplomàtic de la Unió Europea, Josep Borrell, va considerar que la decisió nord-americana és “molt preocupant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona