Política

La guerra dels símbols divideix Anglaterra

Milers d’ultradretans s’enfronten a la policia en una manifestació contra els antiracistes

Blinden les estàtues de la ira del moviment Black Lives Matter

Simpatitzats de grups d’extrema dreta es van enfrontar ahir a la policia durant les contraprotestes al centre de Londres en oposició a la manifestació del moviment antiracista Black Lives Matter (les vides negres importen). S’havien congregat a Londres i altres ciutats d’Anglaterra per protegir els monuments del país dins de la “guerra de símbols” desplegada entre moviments antiracistes i ultres vinculats a grups d’extrema dreta els últims dies.

El moviment Black Lives Matter havia publicat divendres una llista de 62 estàtues de personalitats relacionades amb l’esclavisme exigint que fossin retirades. Es temia que fossin atacades com va passar el cap de setmana passat amb l’estàtua de Winston Churchill a la plaça del Parlament de Londres, on van pintar la paraula “racista”, o la d’Edward Colston, un comerciant anglès del segle XVII que va comerciar amb esclaus, a Bristol, que van llançar al mar durant les protestes antiracistes del cap de setmana passat.

Les protestes antiracistes van començar al país fa deu dies en solidaritat amb les dels Estats Units per la mort de George Floyd a mans de la policia. Durant tota la setmana, diversos líders d’extrema dreta havien fet una crida a la seva gent per protegir els moviments. Entre ells, Paul Golding, el líder del grup d’ultradreta Britain First, i Tommy Robinson, activista antiislamista i fundador del grup radical Lliga de Defensa Anglesa (EDL).

Robinson va ser un dels que van assistir l’any passat a les contramanifestacions a favor del Brexit. En un vídeo va criticar la “mà tova” de la policia davant els manifestants de Black Lives Matter el cap de setmana passat. També va participar en la crida el grup Aliança Democràtica de Companys del Futbol, vinculat al hooliganisme.

La crida va ser un èxit i centenars de persones van encerclar el cenotafi de Whitehall i altres memorials en record dels caiguts en la primera i la segona guerres mundials i de símbols del país. Monuments com ara l’estàtua de Churchill o la de Nelson Mandela, entre d’altres, han estat cobertes amb enormes plaques per evitar actes de vandalisme.

Aldarulls a París

Les protestes d’ahir van acabar amb enfrontaments amb la policia dels grups d’extrema dreta i càrregues amb gas lacrimogen. També a París, a França, hi va haver disturbis entre policies i manifestants que protestaven contra el racisme i la brutalitat policial inspirats en el moviment Black Lives Matter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona