Política

Aragonès insisteix en “consensuar” la data de les eleccions i revela que n’ha parlat amb Torra

El vicepresident exigeix que la mesa de diàleg es reprengui al juliol: “Si és la primera setmana, millor que el 20 o 25”

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha insistit en la necessitat de “consensuar” la data de les eleccions al Parlament i ha revelat que ja n’ha parlat amb el president Torra . “Clar que parlem sobre això. La competència és del president, però després hi ha la conveniència. I jo crec que les grans decisions de país haurien de ser al màxim de consensuades”, ha assegurat Aragonès als micròfons de Catalunya Ràdio. “No tenim cap predilecció per la data. El que seria dolent és que fos el Suprem qui la marqués. Cal pactar una posició compartida”, ha continuat.

El vicepresident del Govern també ha apressat el govern espanyol a reprendre la mesa de diàleg al juliol: “Si és la primera setmana, millor que el 20 o 25”.

“Encara no hi ha data per la taula de diàleg, però l’hem de posar. El coronavirus no ha eliminat el conflicte polític ja que segueix havent-hi repressió i exiliats”, ha volgut deixar clar Aragonès, que considera que la negociació Estat-Generalitat ha d’anar acompanyada d’una mobilització per part de la ciutadania i les organitzacions polítiques. “Fins quan l’Estat mantindrà aquesta actitud intransigent amb Catalunya? Fins quan no permetrà que una societat avançada, madura i democràtica com la catalana pugui votar el seu futur? Quantes majories ha de posar l’independentisme sobre la taula?”, s’ha preguntat en veu alta un vicepresident del Govern que ha apostat això sí per “normalitzar les relacions amb l’executiu espanyol”.

“No tenim vocació de soci preferent del govern espanyol”

“Normalitzar no vol dir estar d’acord”, ha puntualitzat Aragonès, que també ha descartat considerar ERC un soci preferent del govern espanyol en aquesta legislatura. “No tenim aquesta vocació”, ha sentenciat el portaveu del Govern, que tampoc ha tancat la porta als pressupostos generals de l’Estat. “Seran complexos perquè hauran de donar solucions a la pandèmia de coronavirus enmig d’una economia debilitada. Seran uns comptes d’esforç i nosaltres serem exigents per aconseguir el millor per a Catalunya”, ha avançat Aragonès. “ No ens tanquem en banda però tampoc donarem cap xec en blanc per a la seva aprovació”, ha avisat el conseller d’Economia.

Sobre l’impacte de la covid-19 a les finances de la Generalitat, Aragonès ha reconegut que ha estat molt alt però ha descartat problemes de caixa a curt i mig termini. “No preveiem cap problema de tresoreria en els propers mesos”, ha destapat el titular d’Economia, que ha desgranat els 15.000 milions que reclama la Generalitat a l’Estat per afrontar la post pandèmia. “5.000 milions només en l’impacte del coronavirus en els pressupostos que ja hi havia. 5.000 més per a l’economia productiva i els darrers 5.000 per al dèficit de la Generalitat i per als ajuntaments”, ha detallat Aragonès. “Tot dependrà dels diners que enviïn. Qui els recapta i qui es pot endeutar és l’Estat. I és a qui hem de demanar comptes”, ha conclòs el vicepresident Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia