Política

Els comuns duen la investigació del rei emèrit al món local

Impulsaran una moció als ajuntaments per fer pressió

Apel·len als “socialistes de cor” per canviar el vot del PSOE

Els comuns impulsaran mocions als ajuntaments catalans per pressionar el Congrés dels Diputats, i sobretot els companys de govern del PSOE, perquè permeti investigar les suposades “corrupteles” de la monarquia espanyola. Així ho va anunciar ahir el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, després de les noves informacions publicades el cap de setmana per la premsa estrangera –en aquest cas, pel diari britànic The Telegraph– que indiquen que un empresari amic de Joan Carles I va pagar a mitges amb ell el viatge de noces del seu fill, Felip VI, el 2004. Segons Mena, amb aquesta acció coordinada en el món municipal el seu espai vol llançar una “ofensiva per aixecar el mur d’opacitat que envolta la monarquia”. “Hem posat a disposició dels nostres ajuntaments, regidors i regidores una moció per reclamar la comissió d’investigació al Congrés que mai s’hauria d’haver vetat”, resumia.

Tot i que no ha subscrit totes les peticions presentades els últims mesos pels grups independentistes, nacionalistes i regionalistes, Podem sempre ha estat l’única força a la mesa del Congrés que n’ha defensat la tramitació, davant la negativa del PSOE, el PP i Vox, que fins ara s’ha imposat. La moció s’afegeix, de fet, al recurs presentat contra l’última decisió de la mesa en aquest sentit, just dijous passat.

Segons Mena, les noves informacions “desmantellen” l’intent de Felip VI de separar-se dels “embolics i corrupteles” del seu pare, i per això li exigeix que doni la cara. “Un no pot ser cap d’estat per viure en el luxe, però no per assumir responsabilitats”, reblava, per afegir-hi que és una “falta de respecte” a la ciutadania que no doni “les explicacions que s’han de donar”, ja que “van incloses en el càrrec, per molt heretat que sigui”. “S’ha de tenir la cara molt dura per gastar-se mig milió d’euros en un viatge de noces sent el cap d’estat d’un país que, en aquell moment, tenia un 20% de la ciutadania en risc de pobresa. Però encara més greu és quan la meitat d’aquests luxes els ha pagat un empresari estretament vinculat a una persona investigada per corrupció com Joan Carles I i a un corrupte confés com Jordi Pujol”, afirmava Mena, convençut de poder reforçar els suports per forçar una investigació al Congrés. Per això apel·lava als “socialistes de cor” que, segons ell, no entenen la decisió fins ara del seu partit de votar-hi en contra.

Mena, a banda d’això, va insistir que el president, Quim Torra, ha de complir el compromís de fixar data electoral un cop es va aprovar el pressupost i ara ja s’ha superat l’emergència sanitària i s’està fora de l’estat d’alarma. De fet, recordava que va ser el mateix Torra qui va parlar d’un govern “esgotat”.

LA FRASE

Si el Congrés tanca les portes a una comissió d’investigació, treballarem per obrir-les des dels municipis catalans
Joan Mena
portaveu de catalunya en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona