Política

Aragonès insta Sánchez a “moure fitxa” i a dir què proposa per a Catalunya 

El vicepresident de la Generalitat torna a reclamar que es reuneixi la Taula de Diàleg

El també coordinador nacional d’ERC recorda que el conflicte polític amb Catalunya és manté viu

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha instat a l’executiu de Pedro Sánchez a “moure fitxa” i a dir “què proposa per a Catalunya”, perquè l’independentisme i el Govern “ja ho hem dit: amnistia i autodeterminació”.

Aragonès ha visitat aquest matí a la presó de Lledoners, situada al municipi de Sant Joan de Vilatorrada (Bages), al líder d’ERC, Oriol Junqueras, i a l’exconseller Raül Romeva.

A la sortida de la presó, Aragonès ha fet unes declaracions en les quals ha considerat “absolutament necessari” que la taula de diàleg entre els governs de l’Estat i català “es torni a reunir el més aviat possible i, en tot cas, aquest mes de juliol”.

“Hi ha un conflicte polític que no està solucionat i que cal abordar, i això -ha puntualitzat-, al marge de quan se celebrin les eleccions catalanes”, ja que la part catalana va mantenir abans i després dels comicis els mateixos criteris “que són l’amnistia i l’autodeterminació com a forma d’accedir a la independència”.

Segons el coordinador nacional d’ERC, “el govern de l’Estat ha de dir quina és la seva proposta política per a Catalunya, perquè de moment la desconeixem, i hi ha milions de catalans que desitgen poder decidir democràticament el seu futur”.

“Per tant, instem al govern espanyol a moure fitxa”, ha subratllat Pere Aragonès, per tal que “els catalans coneguin què proposa”, el que resulta imprescindible, ha dit, “per trobar una sortida política al conflicte”.

“Hem de confrontar propostes democràtiques i projectes”, ha insistit.Per tot plegat ha instat l’executiu espanyol que accepti el camí de poder trobar la sortida política i afronti les negociacions des de la plena llibertat.

Sobre l’amnistia, aquest dirigent republicà ha apuntat que la part catalana afronta les negociacions “amb les mans lligades a l’esquena, perquè tenim líders empresonats o a l’exili”, el que representa “una anomalia democràtica”.

Tres dies després que les juntes de tractament de presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras proposessin classificar en tercer grau els presos independentistes, Pere Aragonès ha advertit que amb aquest anunci no es resol “l’anomalia democràtica” que afecta els líders catalans.

I és que, en la seva opinió, “és un petit pas, però no la solució”, ja que “segueixen a la presó i no poden estar amb nosaltres ni amb les seves famílies”.

“És essencial, quan ja ens acostem a l’any de la sentència, que l’Estat afronti que no pot ser que tinguem nou demòcrates empresonats per haver posat les urnes l’1-O de 2017. Cal acabar amb aquesta anomalia, i per això l’amnistia és més necessària que mai”, ha afirmat Aragonès.

Sobre les eleccions catalanes, el coordinador nacional d’ERC ha apuntat que el seu partit està preparat per afrontar-les quan finalment siguin convocades, “ja que les urnes no ens fan por”.

Preguntat pels periodistes sobre els pressupostos generals de l’Estat, ha indicat que el govern espanyol haurà de d’escollir entre rebre el suport de Cs o el d’ERC.

“Des del nostre punt de vista la visió neoliberal de Ciutadans no ha de tenir cap paper en la reconstrucció”, ha comentat. També ha llançat un missatge per a Podemos i ha preguntat a la formació de Pablo Iglesias si vol ser “còmplice del blanqueig de Ciutadans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona