Política

Sánchez planteja suprimir la inviolabilitat del rei

El govern espanyol i La Zarzuela valoren si els convé que Joan Carles I marxi de palau, o fins i tot de l’Estat espanyol

La donació del fons a Corinna va quedar exclosa, el 2012, de l’herència reial

La crisi institucional oberta arran de la cascada de diferents informacions sobre la fortuna del rei emèrit en paradisos fiscals ahir va continuar provocant reaccions. L’executiu espanyol, acompanyat del PP, va mantenir-se en la posició de desvincular l’actual monarca, Felip VI, de l’herència de suposada corrupció del pare, Joan Carles I. Ara bé, el president Pedro Sánchez va anar ahir una mica més enllà i va deixar la porta oberta a una reforma constitucional per facilitar que l’antic cap d’estat pugui ser jutjat.

Sánchez, en dues entrevistes als digitals elDiario.es i Infolibre, va respondre sobre la inviolabilitat que la Constitució espanyola atorga al cap de l’Estat i que impedeix que sigui jutjat: “Tots hi hauríem de reflexionar i veure quina solució hi donem... Hem plantejat, abans de l’eleccions i ja al govern, una reforma de la Constitució per revisar que els aforaments dels càrrecs públics estiguin circumscrits a la seva activitat parlamentària, i no a una altra. Per tant, crec que si ho defenso per a qualsevol càrrec públic, lògicament també per al cap de l’Estat.” El govern espanyol considera que “evidentment, la Constitució Espanyol ha d’evolucionar conforme a les exigències d’exemplaritat i conducta polítiques de les societats”.

Tot i això, el president espanyol assegura que a Espanya “no hi ha espai per a la impunitat”. Amb la mirada posada en la fiscalia del Tribunal Suprem, que valora a partir de les investigacions de la seva homòloga de Ginebra l’origen dels 65 milions dipositats en un compte a nom de la Fundació Lucum, el 2008. Finalment, la donació ja coneguda dels diners a la seva amiga, Corinna Larsen, el 2012, quedava exclosa de qualsevol herència del rei, segons El Confidencial.

El tallafocs que l’executiu espanyol intenta bastir al voltant de Felip VI es traduiria també en la recerca de “sortides” per al rei emèrit. Així, La Zarzuela i La Moncloa estudiarien, plegades, que el pare del rei marxés “fora de palau o a l’exili”. S’especula amb un complex residencial de luxe a la República Dominicana. Podem va fixar la reacció fora del govern situant-la al Congrés, on la vicepresidenta tercera va demanar la convocatòria d’un referèndum sobre la monarquia i l’abdicació de Felip VI.

LES FRASES

Hem plantejat que els aforaments dels càrrecs públics estiguin circumscrits a la seva activitat parlamentària, i no a una altra
En aquest país no hi ha espai per a la impunitat... Deixem treballar la justícia
Pedro Sánchez
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
L’única manera de desvincular Joan Carles I de Felip VI és un referèndum i l’abdicació
Gloria Elizo
VICEPRES. TERCERA DEL CONGRÉS (PODEM)

Ni una sola explicació de Felip VI o del seu pare

La Casa del Rei manté un silenci sepulcral, malgrat l’allau de novetats informatives dels darrers dies. El rei emèrit no ha sortit a donar cap explicació sobre les investigacions judicials que pesen sobre ell i la gravetat de les acusacions que enfanguen dia rere dia la monarquia. Un suposat entorn de l’antic cap d’estat sí que va sortir ahir a fer declaracions –anònimes– a El Mundo per desmentir que la procedència dels diners al compte suís fossin la monarquia saudita, hipòtesi investigada per la justícia helvètica. No van aclarir cap font alternativa dels 65 milions, i sí que van desacreditar Corinna Larsen. Des del 15 de març, tampoc no ha dit absolutament res de la crisi Felip VI, qui segueix amb la reina de viatge per totes les comunitats de l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul