Política

Els ultraconservadors mantenen el domini a Polònia

Els sondejos a peu d’urna apunten a una mínima victòria de Duda, el president amb suport de Kaczynski

L’aspirant liberal i europeista queda unes dècimes per sota, en un país molt dividit

Sembla que no hi haurà gir europeista ni contrapès sobre els ultraconservadors de l’home fort de Polònia, Jaroslaw Kaczynski. La segona volta de les eleccions presidencials poloneses va donar la victòria, ajustadíssima, al cap d’estat actual, Andrzej Duda, l’home que en els darrers cinc anys ha signat cadascuna de les lleis i reformes impulsades pel partit Llei i Justícia (PiS) de Kaczynski. Un 50,4% dels vots, segons les primeres enquestes a peu d’urna de l’institut Ipsos, li van donar la reelecció. L’aspirant liberal i europeista, l’alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, va quedar en un 49,6%. Un resultat encara provisional, però prou digne, tenint en compte que PiS domina l’espai públic del país i que, a més, Trzaskowski va ser designat com l’aspirant de la Plataforma Cívica (PO), opositora fa unes setmanes.

El gairebé empat dibuixa, però, una Polònia dividida entre els qui s’abonen al llenguatge ultraconservador de rebuig a Brussel·les o a les minories i els qui aspiraven a un país més tolerant i proper a Europa.

Les presidencials es presentaven com una lluita entre el gir europeista de l’alcalde i la lleialtat a l’anomenada “agenda Kaczynski”, la dels germans bessons Jaroslaw, líder del PiS, i l’expresident del país Lech, mort en accident aeri el 2010. El president Duda, en el càrrec des de fa cinc anys, practica la lleialtat política absoluta a la ultraconservadora PiS. Va arribar al poder com a alumne exemplar i continuador del llegat de Lech i ha signat amb total obediència cadascuna de les lleis que ha posat en guàrdia Brussel·les. Teòricament el càrrec presidencial implica certa neutralitat. Però amb ell com a president s’ha impulsat una reforma de la justícia que trenca amb la independència del poder judicial, s’ha endurit el discurs contra els col·lectius LGTBI i la immigració.

L’alcalde de Varsòvia, de 58 anys, com Duda, és un liberal europeista que diu defensar una Polònia tolerant. El que no treu, però, que en la segona fase de la campanya hagi buscat el vot de la ultradreta encara més radical que el PiS per intentar assegurar-se una majoria potser contra natura. Duda havia estat el més votat en la primera volta –amb un 43,5%–, 13 punts per damunt de Trzaskowski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona