Política

Espionatge a polítics

Un programari espia que es ven a estats va atacar els mòbils de Torrent, Gabriel, Maragall i un soci de l’ANC

A l’Estat no li consta, tot i les “evidències”, que el president del Parlament fos espiat, segons la investigació

La investigació apunta a petjades de governs darrere dels atacs
El programari pot gravar les converses que hi ha a prop del mòbil

Els telèfons mòbils del president del Parlament, Roger Torrent; del líder barceloní d’ERC, Ernest Maragall; de l’exdiputada de la CUP a l’exili, Anna Gabriel, i d’un associat a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Domingo van ser atacats l’any passat per un programari espia que només poden adquirir governs. De fet, l’objectiu del programari Pegasus, fabricat per l’empresa israeliana NSO, és espiar mòbils i converses a l’entorn d’aquests en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat, segons fa públic la firma. Torrent exigia ahir explicacions i una investigació a un govern espanyol que nega els fets. El Ministeri de l’Interior negava ahir cap relació amb NSO i els seus serveis.

Entre l’abril i el maig de l’any 2019, aprofitant una fallada de seguretat de l’aplicació Whatsapp, el programari espia Pegasus va intentar hackejar al voltant de 1.400 telèfons arreu del món per mitjà d’una videotrucada perduda que ni tan sols calia contestar perquè el telèfon fos intervingut. Segons han publicat els diaris The Guardian i El País, el cas el va investigar Citizen Lab, un grup de ciberseguretat canadenc de la Universitat de Toronto, que va descobrir precisament amb aquesta investigació l’existència del programari espia Pegasus. A partir dels telèfons facilitats per Whatsapp, la investigació de Citizen Lab ha conclòs que uns 130 “representants de la societat civil” han estat atacats indiscriminadament pel programa ciberespia des del 2016 i un d’ells és el president del Parlament català, Roger Torrent. En el cas de Torrent, en què s’ha centrat el treball dels dos diaris, la investigació canadenca certifica que el seu mòbil va ser atacat aquells mesos i recull “múltiples evidències que podrien determinar que Torrent va ser monitoritzat”.

Citizen Lab explica que no és fàcil conèixer l’abast de l’espionatge a què va ser sotmès Torrent perquè els programes de NSO utilitzen un sistema que esborra informació. “És possible confirmar que el telèfon [de Torrent] va ser objectiu de Pegasus. Però, en canvi, caldria una investigació addicional per saber si va ser hackejat. No hi ha cap motiu per pensar que no va ser així”, declarava als diaris John Scott-Reilton, investigador del grup. Per exemple, el president del Parlament va explicar als periodistes d’aquests mitjans que “notava coses estranyes. Se m’esborraven missatges de Whatsapp i els historials de converses”, a més de rebre SMS “estranys”, característiques que Citizen Lab atribueix als efectes de Pegasus sobre el mòbil espiat.

Arran de la informació, Torrent compareixia ahir per fer una declaració institucional a la cambra en què revelava que va conèixer l’atac a través dels periodistes. El president de la cambra catalana recordava que la israeliana NSO només ven el programari a estats, un fet que confirmen els investigadors de Citizen Lab i que fa públic la mateixa empresa a la seva pàgina digital, on ofereix els seus serveis per combatre el crim a exèrcits i policies. “Quan trobes un objectiu de Pegasus, trobes les petjades d’un govern”, admet Scott-Reilton al periodista d’El País.

Un cop ha parasitat un telèfon, el programari accedeix al disc dur de la terminal i pot veure els missatges escrits, les fotos, els vídeos o l’historial de navegació i escoltar les converses, siguin les que l’usuari realitza a través del mòbil, siguin les que es produeixen a l’entorn del telèfon perquè Pegasus permet activar per control remot la càmera i el micròfon de la terminal. Torrent destacava ahir el fet que els seus espies hagin pogut gravar desenes de les seves converses amb líders polítics, sindicals o representants internacionals. De fet, la informació d’El País cita com a exemple de l’agenda de Torrent d’aleshores una reunió a Estrasburg amb la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatvic.

La investigació de Citizen Lab també ha confirmat que van ser atacats els telèfons mòbils d’Ernest Maragall i Anna Gabriel. L’advocat de l’exdiputada de la CUP al país alpí, Olivier Peter, confirmava ahir que el seu telèfon va ser hackejat i hi afegia que “hi semblen implicats els serveis secrets espanyols” en el que ell mateix qualifica com “un acte d’espionatge contra els opositors polítics”. A més, Peter recorda que la intervenció del mòbil de Gabriel es va fer a Suïssa, un fet que suposa una infracció del Codi Penal suís i una violació del conveni de Schengen en cas que l’acció no hagi estat autoritzada pel govern suís.

Però també un membre de l’ANC, Jordi Domingo, va ser informat per Citizen Lab que el seu mòbil havia estat atacat. Domingo indica als diaris dues hipòtesis per explicar per què va ser-ne objectiu. La primera és que el seu nom coincideix amb el d’un conegut advocat independentista. La segona és que el setembre del 2018 va demanar a l’Ajuntament de Barcelona l’autorització per fer una concentració de l’Observatori contra la Catalanofòbia, el mateix dia que el sindicat policial Jusapol va fer la seva manifestació espanyolista a la capital catalana.

Roger Torrent, afirmava ahir que “és la primera vegada que s’acredita de manera concloent el que molts ja sabíem i havíem denunciat. Que a l’Estat espanyol es practica l’espionatge contra adversaris polítics. Hi ha una causa general contra l’independentisme que degrada la democràcia a l’Estat”.

Puigneró, també

D’altra banda, ahir a la nit Eldiario.es va publicar que els telèfons del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el director tècnic del Consell per la República, Sergi Miquel, també haurien estat espiats a través de Pegasus. El mitjà digital afegia, però, que l’espionatge només va tenir èxit en el cas de Miquel. Segons ha explicat Puigneró al mitjà, el 12 de març del 2019 va rebre una trucada d’un número desconegut a través de WhatsApp, però el terminal es va bloquejar. Sospita que va entrar en funcionament el programari de ciberseguretat que s’instal·la als telèfons dels alts càrrecs del govern. Afegeix que va apagar el terminal, va treure les targetes SIM i va informar del fet a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Els investigadors, segonsexplica Eldiario.es, no van poder esbrinar l’autoria de l’atac.

LES FRASES

Quan trobes un objectiu de Pegasus [el programari espia], trobes les petjades d’un govern
John Scott-Reilton
investigador de citizen lab
Condemnem els fets i exigim que s’investigui el qui, el què i el com de l’espionatge i s’arribi fins al final
Meritxell Budó
portaveu del govern català
Els serveis secrets espanyols semblen implicats en un acte d’espionatge contra els opositors polítics
Olivier Peter
advocat suís de l’exdiputada anna gabriel
No podem normalitzar que s’espiï la dissidència política, normalitzar escoltes per criminalitzar
per
Roger Torrent
president del parlament català
L’ús per motius polítics del programa Pegasus per perseguir la dissidència és intolerable i impropi d’un estat democràtic
MANIFEST D’ERC, JXCAT, PODEM, PNB, BILDU, BNG, COMPROMÍS I MÉS PAÍS
No puc aportar informació, no tenim constància que s’hagi ‘hackejat’ o sostret el mòbil
María Jesús Montero
portaveu del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES