Política

La Covid dispara el suport a la independència a Escòcia

Per primera vegada en la història, el sí s’imposaria en una consulta sobiranista amb el 54%

La clau és la bona gestió que ha fet de la crisi el govern d’Edimburg en contraposició al de Londres

El suport a la independència s’ha disparat en els últims mesos de manera inesperada a Escòcia. Per primer cop des que es fan enquestes, el sí seria favorit amb el 54% si se celebrés un referèndum avui, segons un estudi realitzat per la universitat de Strathclyde liderat pel professor John Curtice, el guru de la demoscòpia al Regne Unit. Les conclusions es basen en l’estudi de tots els sondejos realitzats al juny i al juliol per diferents empreses. El suport ha pujat cinc punts des del març.

En el referèndum sobiranista del setembre del 2014, el no es va imposar clarament amb el 55,3% dels vots, mentre que el sí va assolir el 44,7%. El suport a la independència va pujar a partir del juny del 2016 quan es va confirmar el Brexit i va arribar al 49%, que era el nivell que hi havia abans que esclatés la crisi de la pandèmia.

Curtice va indicar que el motiu d’aquest increment ha estat la bona gestió que ha fet el govern de Nicola Sturgeon de la pandèmia. “Durant els últims tres mesos, la devolució de poders s’ha fet més visible en tot el Regne Unit i ha estat un període en què totes les decisions sobre salut pública i mesures per protegir la població s’han pres des d’Edimburg”, va explicar Curtice en una entrevista publicada en el podcast What Scotland Thinks.

Durant tota la crisi, els governs regionals o nacionals (el d’Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord) han tingut plens poders per gestionar la pandèmia al seu territori. El govern de Londres parlava en nom d’Anglaterra. S’acusa Boris Johnson de no prendre’s seriosament el coronavirus al començament, d’haver trigat massa a confinar la gent, de no haver-se preparat i d’haver-se precipitat a l’hora d’iniciar la desescalada.

El confinament va ser molt més estricte a Escòcia i la desescalada, més lenta i cauta. Fins i tot van recuperar el control de la frontera interior invisible (en un fet sense precedents) per evitar que els anglesos entressin a Escòcia de turisme o per anar a la segona residència. El resultat és que a Escòcia hi ha hagut molts més morts i contagis que a Anglaterra i que el virus està més controlat. Sturgeon va reiterar ahir que “tard o d’hora la independència és inevitable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona