Política

Podem no deslliga Felip VI i la corrupció de Joan Carles

La ministra Irene Montero veu “molt difícil” separar la monarquia dels “casos presumptes i contrastats”

Ofensiva legislativa d’ERC contra la inviolabilitat

L’abdicació de Joan Carles I precipitada el juny del 2014 pretenia edificar un tallafocs entre Felip VI i la vella Casa del Rei i, sis anys després, tant la monarquia com el PSOE i el PP confien que el rei es desmarqui encara més del rei emèrit. Però Unides Podem, soci de Pedro Sánchez, no deslliga el passat i el present monàrquics. Per la ministra d’Igualtat, Irene Montero, és “molt difícil” separar la institució de la monarquia dels “casos de corrupció, alguns presumptes i altres contrastats, de la família Borbó”.

Si bé als mentideros de la corte s’especula amb un desmarcatge de Felip VI del pare –fins i tot la seva exclusió de la família– en funció de l’horitzó judicial, Montero alerta de l’“enorme gravetat” dels negocis ocults de Joan Carles investigats pel Suprem i avisa que el govern “vetlla per la neteja i l’exemplaritat de les institucions”.

ERC, al seu torn, obre una ofensiva legislativa al Congrés –amb la firma de Gabriel Rufián– i al Senat –amb les firmes de Mirella Cortés i Laura Castel– per posar fi a la inviolabilitat del rei i a l’opacitat de la casa reial amb proposicions de llei i no de llei. “Mesures de mínims que ja s’haurien de complir en un estat democràtic, desgraciadament estem convençuts que tornaran a posar en evidència el règim del 78, que empara la impunitat i utilitza tots els instruments a l’abast per atacar l’independentisme”, sosté Rufián.

Viatge a la Polinèsia amb diner opac

Els escàndols que envolten Joan Carles I van sumar ahir un nou episodi amb un viatge de luxe a la Polinèsia francesa a principis del 2016 amb els diners opacs d’una societat instrumental controlada pel seu cosí Álvaro de Orleans. Segons publica El Confidencial, la societat és la Fundació Zagatka, utilitzada per Álvaro de Orleans per ocultar part de la seva fortuna a l’estranger. La clau de les diligències obertes per la fiscalia del cantó de Ginebra és que en aquest cas el rei emèrit hauria gaudit de diner de comptes opacs després d’abdicar i de perdre la inviolabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tensió a l’orient mitjà

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona