Política

El judici a la Mesa del Parlament comença després de mesos d’ajornaments

La fiscalia demana 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa a Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Lluís Guinó, Anna Simó i Mireia Boya per desobeir el TC

Vox retira l’acusació d’organització criminal perquè el TS ja va descartar la rebel·lió

Aquest dimarts al matí declaren els cinc acusats

Aquest dimarts al matí arrenca al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el judici a quatre exmembres de la Mesa del Parlament el 2017 i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya. El judici inicialment s’havia de fer al Tribunal Suprem i després s’ha ajornat diverses vegades al TSJC.

Els processats, Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Lluís Guinó (PDeCAT), Anna Simó (ERC) i Boya (CUP), han entrat al Palau de Justícia, seu del TSJC, una vintena de minuts abans de les 10 del matí. Fins allà els han acompanyat desenes de persones que s’han concentrat des d’una hora abans al passeig Lluís Companys de Barcelona per donar’ls-hi suport. També han estat amb ells delegacions de JxCat, ERC i CUP, i el president del Parlament, Roger Torrent.

Se’ls acusa d’haver desobeït resolucions i requeriments del Tribunal Constitucional (TC) i haver tramitat iniciatives parlamentàries a favor de la independència i de l’1-O.

La fiscalia els demana un any i vuit mesos d’inhabilitació per a càrrec públic i una multa de 30.000 euros per a cadascun. En el torn de qüestions prèvies, la fiscalia ha demanat afegir com a prova el programa electoral de Junts pel Sí.

L’Advocacia de l’Estat demana les mateixes penes excepte per a Boya, per a qui demana 24.000 euros de multa, a banda de la inhabilitació.

L’acusació popular exercida per Vox demana dos anys d’inhabilitació per desobediència i 3,2 milions d’euros de multa a cadascun. El partit ultradretà també mantenia una petició de 12 anys de presó per grup criminal, però en el torn de les qüestions prèvies al judici ha anunciat la retirada d’aquesta acusació atès que el Tribunal Suprem ja va descartar el delicte de rebel·lió al judici de l’1-O..

Inicialment el judici s’havia de fer al Tribunal Suprem, però quan l’expresidenta Carme Forcadell va quedar com a única encausada de la Mesa per rebel·lió, la resta d’encausats van ser retornats al TSJC.

Aquest dimarts al matí està prevista la declaració dels cinc acusats. A la tarda es preveu que declarin com a testimonis els dos membres de la mesa no acusats, José María Espejo Saavedra (Cs) i David Pérez (PSC), així com els lletrats i juristes de la cambra, Antoni Bayona, Xavier Muro i Pere Sol. L’últim en declarar dimarts serà l’expresident del Parlament Ernest Benach (ERC).

Dimecres al matí es preveuen deu testimonis, entre els quals els diputats o exdiputats de la CUP Carles Riera, Eulàlia Reguant, Albert Botral i Gabriela Serra; els exdiputats de JxSí Ferran Civit i Antoni Castellà; l’exdiputat de Catalunya Si que es Pot, Albano Dante Fachin, i Mercè Arderiu, lletrada del Parlament.

Acres a la tarda i divendres al matí serà l’hora de les conclusions definitives de les parts, la presentació dels informes finals i el dret a l’últim torn de paraula per part dels acusats.

El tribunal estarà format pels magistrats Jesús María Barrientos, president del TSJC, Carlos Ramos, que serà el ponent, i Jordi Seguí. Simó va recusar els dos primers, però la petició va ser denegada. El judici tindrà la peculiaritat que per primer cop al TSJC un dels acusats, Mireia Boya, parlarà en aranès, llengua cooficial a Catalunya, i tindrà un intèrpret al català durant la seva declaració i el dret a l’últim torn de paraula.

Endarreriments i canvis de jurisdicció

La vista oral s’havia de celebrar entre el 19 i el 22 de novembre de l’any passat, però es va posposar uns dies, fins a finals del mateix mes i principis de desembre, perquè coincidia amb altres judicis dels advocats. En aquelles noves dates tampoc es va poder fer perquè un dels acusats, Joan Josep Nuet, havia estat escollit diputat al Congrés i, per tant, es convertia en aforat davant del Tribunal Suprem. El TSJC va remetre la causa contra ell a l’alt tribunal espanyol. A principis de febrer l’alt tribunal català va fixar l’inici de la vista per al 23 d’abril, diada de Sant Jordi, però el confinament per la pandèmia va tornar a endarrerir la vista fins aquest juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona