Política

La Xina tanca el consolat dels EUA a Chengdu

Pequín veu “legítima i necessària” la resposta a la clausura de la legació xinesa a Houston

L’enfrontament entre les dues potències s’agreuja amb el xoc diplomàtic

El consolat dels Estats Units a la ciutat xinesa de Chengdu va arriar ahir la bandera nord-americana, hores abans que expirés el termini per al seu tancament, ordenat per Pequín divendres en resposta a la clausura del consolat xinès a Houston.

La retirada de la bandera dels EUA es va fer enmig de grans mesures de seguretat. La policia va tallar el trànsit al voltant del consolat i els funcionaris nord-americans van abandonar l’edifici protegits per un cordó policial. Tot i això, des que el Ministeri d’Afers Estrangers xinès va anunciar el tancament del consolat dels EUA divendres passat no s’han produït incidents remarcables, tret del d’una persona que dissabte va cantar una cançó nacionalista xinesa davant la seu consular i una altra que va fer esclatar petards la vigília.

L’endemà que els Estats Units anunciessin el tancament del consolat xinès a Houston (Texas), Pequín va ordenar “el cessament de totes les operacions” de l’oficina consular nord-americana a Chengdu, capital de la província central de Sichuan. El Ministeri d’Afers Estrangers va afirmar que es tractava d’“una resposta legítima i necessària” contra l’“acció injustificada dels EUA” d’ordenar el tancament del seu consolat a Houston, una operació que Washington defensa amb l’argument que cal “protegir la propietat intel·lectual nord-americana i la informació privada dels seus ciutadans”. La Xina, però, nega que l’oficina hagi robat propietat intel·lectual. “La relació entre tots dos països no és la que la Xina desitjaria, però Washington és responsable d’això”, va assegurar el Ministeri d’Afers Estrangers xinès, que hi va afegir que la seva resposta està “en línia amb la llei internacional, les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals.

El portaveu d’Afers Estrangers Wang Wenbin va assegurar que els diplomàtics nord-americans enviats a Chengdu participen en “activitats inconsistents” amb la seva missió, i que la Xina ha presentat moltes queixes.

La crisi dels consolats ha portat les malmeses relacions entre les dues grans potències mundials a un dels seus pitjors moments en dècades. L’episodi se suma a l’intercanvi d’acusacions per l’origen i gestió del coronavirus, la guerra tecnològica i comercial, els retrets per la nova llei de seguretat per a Hong Kong i la situació dels drets humans de les minories musulmanes a la regió de Xinjiang.

LA FRASE

La relació entre tots dos països no és la que la Xina desitjaria, però Washington és responsable d’això
Wang Wenbin
portaveu del ministeri d’exteriors xinès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona