Política

Marchena haurà de decidir sobre la querella al rei emèrit

El president del tribunal que va condemnar els nou presos polítics decidirà sobre la denúncia presentada per Òmnium Cultural

Els síndics electorals de l’1-O seran jutjats els dies 4 i 5 de novembre

El Tribunal Suprem ha designat Manuel Marchena com el magistrat competent per decidir sobre l’admissió a tràmit de la querella presentada per Òmnium Cultural contra el rei emèrit Joan Carles I pels presumptes delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals. L’entitat va posar l’accent ahir en el fet que Marchena és el mateix magistrat que ha condemnat a 9 anys de presó el seu president, Jordi Cuixart, i també la resta de polítics independentistes. “Ens temem que estem davant d’una nova maniobra dels poders de l’Estat per protegir-se”, va assegurar ahir el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. “Qui millor per protegir la monarquia i els poders de l’Estat que Marchena?”, va sentenciar Mauri.

“Es tracta d’un jutge que ha comès greus vulneracions de drets fonamentals per intentar liquidar l’independentisme”, hi va afegir el vicepresident d’Òmnium Cultural, que va acusar Marchena d’haver encapçalat al Tribunal Suprem l’any 2019 un judici contra Cuixart, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i la resta de presos polítics “amb una clara falta de garanties i en què es van vulnerar drets fonamentals, com ara el de llibertat d’expressió, el de llibertat ideològica o el de reunió pacífica”. De fet, Òmnium ja va acusar l’Estat de “vulneració flagrant” de drets fonamentals en el seu escrit de defensa de Cuixart, on denunciava que el magistrat Marchena pilotava un “judici sense garanties amb la vulneració de drets fonamentals, la presència d’un partit d’ultradreta com és Vox d’acusació popular i l’aplicació d’un dret processal d’excepció”.

El judici als síndics

La titular del jutjat penal número 11 de Barcelona ha tornat a marcar data per al judici contra els cinc síndics electorals de l’1-O, Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal, Josep Pagès i Marta Alsina. El judici se celebrarà, si no hi ha més ajornaments, els dies 4 i 5 de novembre.

De fet, la vista estava prevista per al 27, 28 i 29 d’abril, però es va ajornar a causa de la crisi de la Covid-19. La fiscalia acusa els cinc exsíndics de desobediència i usurpació de funcions i els demana dos anys i nou mesos de presó, una multa i inhabilitació. En el moment de la suspensió, a mitjan d’abril, el grup de suport als cinc encausats va denunciar en un comunicat a través de les xarxes socials que avisar-los amb només una setmana d’antelació “forma part del menyspreu inclòs en la repressió de l’Estat espanyol i els seus poders polític, judicial i policial cap al moviment independentista”.

En el seu escrit, la fiscalia sol·licita que, “davant la seva voluntat indestructible d’ignorar” els acords del Tribunal Constitucional (TC), els cinc exsíndics siguin condemnats per un delicte d’usurpació de funcions a dos anys de presó, més nou mesos de presó per un delicte de desobediència a l’autoritat. Alternativament, demana per a ells un any d’inhabilitació i una multa de 5.400 euros per un delicte de desobediència. En el seu moment, l’advocat Ramon Setó, defensor dels cinc síndics, va aconseguir que la jutgessa d’instrucció i l’Audiència de Barcelona descartessin el delicte de malversació de fons públics.

La sindicatura estava inclosa en la llei del referèndum d’autodeterminació, que Junts pel Sí i la CUP van aprovar el 7 de setembre del 2017 al Parlament. I es va aprovar la seva constitució: Jordi Matas Dalmases, de president; Marta Alsina, de vicepresidenta; Tània Verge, de secretària, i Marc Marsal i Josep Pagès Massó, de vocals. El mateix dia 7, el TC va admetre a tràmit la suspensió de la llei i va avisar els síndics que no actuessin. El 12 i el 14 de setembre van fer quatre resolucions i es va demanar al TC una sanció de 12.000 euros diaris per a ells, que no es va arribar a executar, ja que van dimitir el 26 de setembre.

LES FRASES

Ens temem que estem davant d’una altra maniobra dels poders de l’Estat per protegir-se
Qui millor per protegir la monarquia i els poders de l’Estat que Marchena?
Marcel Mauri
Vicepresident Òmnium Cultural

LA DATA

4 i 5
de novembre.
És la data fixada pel jutjat penal número 11 de Barcelona per jutjar els 5 exsíndics electorals de l’1-O.

Albiach vol dur l’amnistia a la taula de diàleg

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, es va mostrar partidària ahir que es pugui portar l’amnistia a la taula de diàleg. “Hi hem de poder parlar de tot”, va defensar Albiach en una entrevista a l’ACN. La líder dels comuns va explicar que en aquest espai “de negociació” s’ha d’aconseguir la resolució del conflicte polític i la llibertat dels presos. Amb tot, Albiach va situar com a prioritària la reforma del delicte de sedició al Codi Penal com a via per alliberar els presos, al davant d’altres opcions, com ara l’amnistia o l’indult.

Després de la suspensió del tercer grau d’alguns dels presos independentistes, Albiach va exigir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que faci una proposta amb data i hora per a reprendre la taula de diàleg, i que JxCat deixi de “bloquejar-la”. Albiach va dir que ha aconseguit arrossegar el PSC a la negociació i que ara “Torra posa pals a les rodes”.

Protestes en diverses vies dels ferrocarrils de Renfe

Un grup anomenat L’Estaca va reivindicar en el seu canal de Telegram diverses accions “de desobediència civil activa” dutes a terme durant tot el dia d’ahir per “demostrar que el control del territori és del poble”. Les accions més contundents van tenir lloc a la demarcació de Tarragona, on una crema de pneumàtics de matinada va provocar el tall de les línies R13 i R14 al llarg de cinc hores, i la col·locació d’un cable a la catenària, al migdia a Montblanc, va tornar a afectar els trens de l’R14.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona