Política

Aragonès defensa que la Generalitat es personi com a acusació en el cas 3%

El vicepresident sosté que cal arribar fins al final per recuperar fins a l’últim euro

Critica que el PSOE i Podem s’acostin a Cs per pactar el pressupost

El vicepresident del govern, Pere Aragonès (ERC), va proposar ahir que la Generalitat es personi com a acusació particular en el cas del 3% –també conegut com a cas Adigsa– un cop el jutge, José de la Mata, ha acabat la investigació que va arrencar el 2015 i ha obert judici oral. Aquest cas de suposada corrupció afecta l’antiga CDC, el PDeCAT i diversos membres d’aquests partits.

Per Aragonès, “si hi ha hagut algun perjudici públic dels recursos, hem d’anar fins al final”, apel·lant tot seguit a la “responsabilitat” institucional: “No entendríem que es fes una altra cosa”, manté, tot afegint-hi que s’ha d’anar fins al final per “recuperar fins a l’últim euro”. Per això afirma que traslladarà la petició a tots els àmbits de l’executiu. Aragonès no ha dubtat a mostrar-se convençut que obtindrà la “complicitat” de la resta de representants polítics, tot i la tensa relació entre els republicans i els seus socis de Junts per Catalunya.

Aquesta decisió d’ERC, tot i estratègica, no deixa de ser coherent amb la posició que van tenir els republicans amb el cas Turisme, que va afectar l’extinta Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Precisament, el 2002 ERC va acusar directament UDC de corrupció.

El llavors portaveu d’ERC, Joan Ridao, va relacionar en diverses declaracions els democratacristians en la redacció de suposats informes ficticis que es pagaven amb diners públics. Més tard, els republicans van tensar més la corda en assegurar que es tractava d’un cas clar de finançament il·legal i van aportar proves a la fiscalia. Finalment, la sentència d’aquest polèmic cas, si bé va condemnar el 2005 diversos càrrecs del partit, va resoldre que no hi havia cap prova que impliqués UDC en les corrupteles protagonitzades pels condemnats, però per ERC la sentència sí que reconeixia que sota el mandat d’UDC va existir corrupció.

Pressupost i taula de diàleg

Pere Aragonès va tornar ahir a reclamar la taula de diàleg i es va mostrar crític amb l’acostament del PSOE i Podem a Cs pel pressupost. Segons Aragonès, el resultat aniria en contra de la gent: “Si l’orientació del PSOE i Podem és anar acordant un pressupost amb la dreta neoliberal, aquest serà un mal pressupost per a la ciutadania”. I, pel que fa a la taula de diàleg, Miquel Iceta, primer secretari del PSC, considera que “potser no és el millor moment”, pel clima preelectoral, per convocar-la, si bé assegura que n’és un defensor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona