Política

La UCE salva l’edició fent-se a porta tancada

Les autoritats franceses endureixen les restriccions i obliguen la cita de Prada a unificar activitats en un sol espai i sense alumnes

La por que Puigdemont atregui una allau de visitants del sud al poble del primer ministre, en el rerefons

Carles Puigdemont i Covid-19 són dos termes que, junts, no acaben de pair bé les autoritats franceses des que l’expresident va atraure desenes de milers de catalans del sud a un míting del Consell per la República a Perpinyà el 29 de febrer, a pocs dies de l’esclat de la pandèmia. Ara, el seu anunciat retorn per participar el 21 d’agost en la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada, el poble del nou primer ministre francès, Jean Castex, quan a més al sud no acaben de fer net dels rebrots, ha encès les alarmes i ha estat l’excusa ideal de fons per posar nous bastons a les rodes a la cita, que ja havia fet molts esforços per adaptar-se a les normes sanitàries, fins al punt de fer-la gairebé descarrilar per primer cop en 52 anys. “Ens han posat tots els entrebancs possibles, en dues etapes”, lamentava un dels organitzadors, Joan Becat, dimarts a Ràdio Arrels, després que dilluns la prefectura, que ja abans “ho desaconsellava fortament”, els comuniqués noves i duríssimes condicions. El Consell Municipal de Prada, així, es feia enrere i, tal com oficialitzava dimarts per carta, no deixava cap edifici ni espai públic per als actes. Fins i tot a l’alberg de Vallroc, propietat de la fundació de la UCE, que per primer any acollia els cursos presencials, a més de l’allotjament de la majoria d’alumnes, no hi permetia més que l’estada de l’equip organitzatiu “estrictament necessari”. “Calia un dossier nou si en prevèiem més, i tampoc ens asseguraven que no ho prohibissin”, exposava Becat, que a sobre indica que volien imposar la realització de dos tests Covid, set i dos dies abans, a tots els assistents, unes condicions que “no s’han aplicat a cap altre lloc de la Catalunya del Nord”. Això sí, desvelava que, en les converses, la prefectura no va dissimular les raons reals per endurir exigències: “Imagineu si hi havia un clúster de coronavirus a la vila del primer ministre provocat per persones del sud... És per protegir-lo, que no es fa!”, etzibava, mentre acusa: “suposo que el telèfon ha funcionat en el triangle Perpinyà-Prada-París”.

Vista la situació, l’organització, que ja havia anunciat una UCE semivirtual, s’ha hagut de readaptar i acabarà fent tots els cursos en línia –això sí, només per als inscrits–, ja que no hi haurà alumnes a Prada. Això sí, no es resigna, vol mantenir la flama encesa, i ha confirmat que tots els concerts, actes principals, taules rodones i conferències previstes, com ara la de Puigdemont, s’emetran en streaming obert i continuaran impartint-se físicament des de Vallroc, on quedarà un públic reduït a professors, personal i periodistes acreditats. Com un partit a porta tancada, vaja. Ponents com els consellers Damià Calvet o Mariàngela Vilallonga, doncs, mantenen previst el desplaçament. A més, l’organització ha contraatacat confirmant la presència al Conflent en la clausura el dia 23 del president Quim Torra, per tercer any consecutiu, i en la inauguració el dia 17 del vicepresident Pere Aragonès, que s’estrena en la cita. Si les autoritats franceses no volien caldo polític del sud, dues tasses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona