Política

Sánchez allarga la mà als alcaldes en el xoc pels romanents

La por d’una derrota al Congrés força el president espanyol a negociar el decret

Es pot tramitar com a projecte de llei

No hi ha un incentiu millor per a la negociació que olorar una imminent derrota parlamentària al Congrés. Després de constatar que el decret sobre la solució als romanents municipals ha encès la metxa d’una revolta d’alcaldes de tots els partits, Pedro Sánchez s’obre ara a la negociació per evitar que l’oposició i l’enuig de Podem tombin la necessària convalidació al setembre de la mesura amb la que cerca esquivar la llei d’estabilitat del 2012 de Cristóbal Montoro, que impedeix que els ajuntaments puguin gastar els excedents dels estalvis dels seus veïns. “Sempre hem tingut voluntat d’acord amb totes les institucions i, singularment, amb els ajuntaments. Sempre hi hem tingut la mà allargada i continuarem negociant-hi”, va oferir Sánchez després del seu despatx estiuenc amb el rei Felip VI a Marivent.

L’acord imposat pel PSOE a la Federació de Municipis (FEMP) gràcies al vot de qualitat del president i alcalde Vigo, Abel Caballero, pot descarrilar el setembre al Congrés si la convalidació del decret és rebutjada. Amb el no anunciat de PP, PNB, ERC, JxCat i En Comú Podem –té 7 dels 35 diputats del grup d’Unides Podem, presidit per Jaume Asens–, la via que s’obre pas és que el govern admeti la seva tramitació com a projecte de llei i accepti esmenes dels socis d’investidura. Més dura que Sánchez és la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que titlla l’acord d’“històric” i que culpa el PP de l’“estratègia de desgast”. “És una mesura voluntària, no tindria sentit que no es convalidés al Congrés”, diu Montero. La via de lliurar 15.000 milions a l’estat a canvi de 5.000 milions en dues entregues (el 2020 i el 2021) és rebutjada per alcaldies com ara la de Barcelona (En Comú Podem), Girona (JxCat), Lleida (ERC), Madrid (PP) i Bilbao (PNB).

El PP: “corralito” i res de Montoro

L ’origen de l’atzucac dels romanents municipals és la llei d’estabilitat pressupostària ideada per Cristóbal Montoro i aprovada el 2012 al Congrés amb el vot a favor del PP, CiU i l’extinta UPyD de Rosa Díez. Tot i que és una llei del PP la que està en l’origen del caos que ara la FEMP –presidida per Abel Caballero, alcalde socialista de Vigo– i Hisenda volen esquivar, el PP obvia Montoro i vol liderar la insubmissió de no entregar els 15.000 milions d’excedent a l’estat. “Que Sánchez rectifiqui un decret que és discriminatori i un xantatge i una sort de corralito de fons públics”, va dir el vicesecretari territorial del PP, Antonio González Terol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona