Política

Palestina rebutja de ple l’acord dels Emirats amb Israel

Iran i Turquia critiquen que s’ha fet sense els palestins

Netanyahu no renuncia a l’annexió de Cisjordània

Bona part de la comunitat internacional, encapçalada per l’ONU, va saludar ahir la normalització de les relacions entre els Emirats Àrabs Units i Israel, anunciada pel president Donald Trump, qui el va vendre com un hipotètic motor de les negociacions entre palestins i israelians a canvi de suspendre la invasió de Cisjordània.

Un acord que ni tan sols s’ha consultat als palestins, els quals, per unanimitat, l’han criticat durament. “Ni els Estats Units ni cap altra part tenen dret de parlar en nom del poble palestí”, va dir ahir Nabil Abú Rudeina, portaveu del president de l’Autoritat Nacional Palestina, després d’una reunió d’urgència dels líders palestins. I hi va afegir: “És una agressió contra el poble palestí i una traïció a Jerusalem.” Els palestins han demanat una reunió de la Lliga Àrab i l’Organització per a la Cooperació Islàmica perquè condemnin els Estats Units.

Mentre els fins ara dos únics països àrabs que tenien relacions diplomàtiques formals amb Israel –un estat considerat il·legítim a tota la regió–, Egipte i Jordània, donaven suport a l’acord, l’Aràbia Saudita manté almenys per ara un significatiu silenci. Oman, que podria seguir els passos dels Emirats Àrabs, va mostrar ahir mateix la seva “esperança” en un acord “històric”, calcant les paraules de Trump. Bahrain també el va defensar. L’oposició frontal va venir de l’Iran, que molts consideren el destinatari real d’un acord que vol redissenyar les aliances a la regió. El ministeri d’Afers Estrangers iranià el considera una “estupidesa estratègia” i una “punyalada per l’esquena als palestins i els musulmans” que “indubtablement resultarà en un major enfortiment de l’eix de resistència en la regió”. Turquia també el va criticar amb contundència. “No es creïble presentar un acord trilateral com un suport a la causa palestina”, va dir en un nota.

Aval de l’ONU

Un aval clau va ser ahir el de Nacions Unides, que el va qualificar d’“oportunitat”, tot i fer equilibris per mantenir alhora la fórmula dels dos estats. El portaveu del secretari general, António Guterres, considera que “crea una oportunitat per als líders israelians i palestins de reprendre unes negociacions significatives que facin realitat la solució de dos estats, d’acord amb les resolucions rellevants de l’ONU, la llei internacional i els acords bilaterals”.

El primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, processat per corrupció, va abocar aigua al vi tot dient que manté la intenció respecte de l’annexió de Cisjordània, que ara sols quedaria suspesa. En paral·lel i per quart dia, Israel va bombardejar la franja de Gaza.

LES FRASES

És una agressió contra el poble palestí i una traïció a Jerusalem
Nabil Abú Rudeina
PORTAVEU DEL PRESIDENT DE L’AUTORITAT PALESTINA
Dono la benvinguda a aquest acord amb l’esperança que es creï una oportunitat per a les negociacions
António Guterres
SECRETARI GENERAL DE L’ONU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs