Política

El primer 155 torna a Negrín

Documents de la retallada de l’Estatut feta el 1934 com a represàlia a la proclama de Companys tornen d’un bagul de París a Las Palmas per a l’estudi

Els papers van anar de València a Barcelona i els va salvar el cònsol mexicà a Marsella

La mina Canta, a la Vajol, va acollir la documentació i també obres d’art

Madrid, València, Barcelona, la mina Canta (la Vajol), Pau i les mans del cònsol mexicà a Marsella abans de dècades d’oblit en un bagul de París. Aquesta és la peripècia del primer article 155 aplicat a la Generalitat de Catalunya. Vuitanta-tres anys abans de la suspensió de l’autogovern imposada per Mariano Rajoy el 2017, l’Estatut de Núria, que havia superat l’examen a la comissió mixta de les Corts republicanes i que tot just es desplegava, era retallat a partir de l’octubre del 1934 com a represàlia del Consell de Ministres a la proclamació de l’Estat Català feta per Lluís Companys el 6 d’octubre. La documentació del primer 155 ha dormit en un bagul del soterrani de la casa dels Negrín a París i retorna ara a la Fundació Juan Negrín de Las Palmas, presidida per José Medina, que l’obre per a El Punt Avui en exclusiva, mentre treballa en la seva digitalització.

El barri de la Vegueta, la joia del nucli històric de Las Palmas de Gran Canària, és un emblema: els seus edificis i les seves places són el patró urbanístic que va ser exportat a les ciutats colonials de l’Amèrica Llatina. Al número 30 del carrer dels Reis Catòlics hi ha la Fundació Juan Negrín, consagrada al llegat de l’eminent doctor i president de la República Espanyola (1937-1939) nascut a Las Palmas el 1892 i mort a l’exili de París el 1956. Que aquest llegat es trobi a 2.000 quilòmetres de Madrid és un acte de resistència. “Vam tenir una baralla amb Madrid... És que això són papers de l’Estat! És un país curiós, aquest, amb papers dispersos per tot arreu, crec que no hi ha cap país amb més papers que aquest!”, ironitza Medina. Si bé agraeix l’ajuda de la vicepresidenta Carmen Calvo a l’hora de negociar amb França una sortida dels papers, Medina es veu com un “un perifèric” que desafia el centralisme.

Per Negrín, els papers eren la justificació de tot, i d’aquí aquest viatge en què l’investigador anota cada etapa: Madrid, València, Barcelona, la mina Canta, Pau i finalment Marsella, per ser entregats al cònsol de Mèxic. I en el cas de la mina Canta, a la Vajol, s’hi atura: “Negrín, que s’endú tot durant tot el recorregut perquè entre altres coses és ministre d’Hisenda, ordena al seu fill gran, que era metge com ell, construir en una mina de talc del Pirineu l’espai per als quadres que vindran del Museu del Prado, la seva documentació i la seva biblioteca”. La mina de la carretera de Maçanet de Cabrenys a la Vajol serà un dels últims arxius de tot el que més tard viatjarà a França o serà embarcat al vaixell Vita rumb a Mèxic. I això que des del 1937 Francisco Franco té un presoner d’excepció: el pare de Negrín.

Gràcies a l’impuls de la neta, Carmen Negrín, i al finançament del Cabildo Insular de Gran Canària, però sobretot a la tenacitat de l’equip investigador de Medina, el primer 155 aplicat a Catalunya pot ser ara objecte d’estudi. Qui lidera l’estudi del material és Candelaria González, catedràtica de la Universitat de Las Palmas i investigadora principal de la Càtedra Juan Negrín. “El que trobem és documentació tant de la comissió mixta que funciona del 1932 al 1934 i que gestiona els traspassos de competències, com de la comissió de revisió que treballarà a partir dels fets d’octubre i fins al 1935. I el que fa aquesta comissió és utilitzar la documentació de la comissió mixta [vegeu l’índex a la fotografia] que ha permès el desplegament de l’Estatut i examinar punt per punt si es mantenen les competències o no, si es mantenen les assignacions pressupostàries o no”, relata la historiadora Candelaria González, al capdavant d’un equip d’història contemporània. Quan acabi l’escanejat i la digitalització, el contingut podrà ser analitzat a fons a partir del setembre. Entre els papers arribats hi ha també un expedient dels judicis del POUM.

Debats del 34 i actuals

Després de tenir a les mans el primer 155, González hi veu debats de plena actualitat: “En el debat de la comissió de revisió hi ha apareix la Guàrdia Civil, carreteres, aeroports, Hisenda, impostos, sanitat...”. “I en molts casos hi tenim actes finals en què apareix una votació; quan no hi ha acord entre els que consideren que la competència és suficient i els que no, aleshores hi ha votacions a la comissió de revisió”, detalla.

Si l’Estatut del 2006 es va estavellar contra el Tribunal Constitucional el 2010, el de Núria no va tenir un camí més plàcid: va topar amb els radicals i la CEDA i amb la suspensió del 1935 per part de Lerroux. Companys seria jutjat i caldria esperar al triomf del Front Popular en les eleccions del 16 de febrer de 1936 perquè el president i el seu govern fossin amnistiats i perquè l’Estatut fos rescatat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona