Política

ERC blinda el secretari general del Parlament

JxCat queda sola reclamant el cessament de Muro per la publicació mutilada de les resolucions de reprovació del rei emèrit

Costa acusa els republicans d’alinear-se amb Cs i el PSC per avalar la censura

Xavier Muro continuarà sent el secretari general del Parlament. La mesa de la cambra, reunida telemàticament, va rebutjar ahir l’escrit presentat per Junts per Catalunya que en reclamava el cessament en considerar que cap precepte del reglament li atorga la potestat d’“alterar o censurar” els acords del ple i que està subjecte a la direcció del president i la mateixa mesa. ERC es va pronunciar al costat de Ciutadans i el PSC –sense que s’arribés a votar la qüestió–, de manera que JxCat va quedar sola reivindicant el cap de Muro després que el lletrat no publiqués íntegrament al Butlletí Oficial de la cambra les resolucions del 7 d’agost passat de reprovació del rei emèrit per l’escàndol de corrupció que el persegueix fins als Emirats Àrabs Units, en considerar que contravenien els dictats del Tribunal Constitucional. El president de la cambra, Roger Torrent, va defensar Muro amb l’argument que no es pot exigir a un funcionari que s’arrisqui a patir conseqüències penals per decisions polítiques.

“Lamentem que avui a la mesa del Parlament els partidaris de l’autocensura i de la censura (ERC, Cs i PSC) s’hagin alineat per avalar la decisió de censurar les resolucions contra la monarquia borbònica. Sense defensar la sobirania del Parlament no hauríem fet l’1-O”, van piular coordinadament el vicepresident de la cambra, Josep Costa, i el secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós. El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, criticava “que s’apliqui censura a l’única cambra parlamentària que ha condemnat la corrupció de la monarquia espanyola”, mentre que la portaveu adjunta, Gemma Geis, es preguntava on queden els drets com a diputats per a exercir l’activitat parlamentària: “Com podem representar a qui ens vota si estem censurats?”

La dignitat de Forcadell

L’expresidenta de la institució, Carme Forcadell, és a la presó justament per haver-se oposat a l’autocensura.L’exconseller i cap de files d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, va lamentar que el vicepresident Costa “degradi” la funció institucional que li correspon i ho va contraposar amb “la dignitat” de la presidenta Forcadell i l’anterior mesa, sota persecució judicial. “Substituir el combat comú per la confrontació interna és molt més i molt pitjor que un error”, va afegir-hi.

“La legislatura passada es va protegir als treballadors del Parlament. Aquesta, en canvi, davant la forta repressió, se’ls posa al centre i se’ls assenyala. Poca cultura antirepressiva, la de la dreta. I gota de solidaritat”, escrivia Ruben Wagensberg. El diputat d’ERC recordava que la legislatura va començaramb el Diari Oficial de la Generalitat sense publicar el nomenament dels consellers que el president, Quim Torra, pretenia restituir i va bescantar la “criminalització” d’un treballador del Parlament i “l’ús de la repressió per tacticisme electoral” per part de JxCat.

El president de la Generalitat havia reclamat el cessament de Muro. L’equip de lletrats va sortir en defensa del seu secretari general. Entre les parts amputades de les resolucions hi ha una referència a la monarquia com a “delinqüent” i una altra a la “voluntat expressada pel poble de Catalunya” i per la cambra catalana els dies 1, 10 i 27 d’octubre de 2017 que “l’únic camí per superar aquest règim monàrquic” és constituir la República catalana.

LES FRASES

Lamentem que a la mesa els partidaris de l’autocensura i de la censura (ERC, Cs i PSC) s’hagin alineat
Josep Costa
Vicepresident del Parlament
Com podem representar a qui ens vota si estem censurats?
Gemma Geis
Portaveu adjunta de JxCat
La legislatura passada es va protegir els treballadors del Parlament. Aquesta, en canvi, se’ls assenyala
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC

Barcelona debatrà la reprovació de La Moncloa per l’emèrit

L’alcaldessa de Barcelona i líder de Catalunya en Comú, Ada Colau, va constatar ahir el “marge de millora” que li queda a una democràcia espanyola que té “un rei emèrit corrupte” als Emirats Àrabs Units i el poeta Federico García Lorca i milers de demòcrates assassinats pel franquisme encara per desenterrar en fosses comunes. Ahir es complien 84 anys de l’afusellament del granadí. Colau tindrà ocasió de debatre la fugida reial i la gestió de la qüestió que n’ha fet el govern espanyol del qual els comuns formen part en el ple municipal extraordinari sobre la corona que se celebrarà –a petició d’ERC i JxCat– dijous de la setmana que ve. S’hi votarà una declaració institucional que pretén, entre altres mesures, reprovar el govern espanyol “per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit” i retirar la medalla d’or de la ciutat i tota la resta de títols honorífics i reconeixements personals a Joan Carles I.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona