Política

Torra proposa anar a Europa si l’Estat no vol negociar

Li retreu desinterès en els fons europeus per a Catalunya

Cs veu irreal negociar a Brussel·les un referèndum

El president català, Quim Torra, proposa buscar a la Unió Europea una sortida per al referèndum d’autodeterminació si l’Estat espanyol no s’asseu a negociar en aquests termes. Així ho defensava en una entrevista publicada ahir per l’Agència Catalana de Notícies (ACN) en què concloïa: “Prou d’enganyar-nos. Estan disposats a negociar l’autodeterminació? Si no, anirem a negociar a Brussel·les i no perdrem més el temps.” En aquesta línia, el president català considera demostrat que cap independentista serà jutjat amb neutralitat a l’Estat i que a ell la justícia espanyola l’inhabilitarà “per posar una pancarta per la llibertat d’expressió”.

Davant d’aquests fets que considera exemples, Torra conclou que passarà el mateix en el diàleg amb el govern espanyol: que no n’hi haurà. Per això el líder català diu: “Només trobarem negociació fora de l’Estat”, un plantejament que Ciutadans qualifica d’“inversemblant”. De fet, Torra ja exigeix a l’executiu del PSOE i Podem que posi per escrit les condicions per a un referèndum i l’amnistia com a condició per dialogar. Si no hi ha compromís escrit de parlar-ne, Torra rebutja anar de nou a la mesa de diàleg.

D’altra banda, Torra demana a les forces independentistes que abordin un acord programàtic en comptes de debatre sobre noms i candidatures electorals. En aquest sentit, els demana una “reflexió” de programa i estratègia, amb la fórmula de l’1-O com a base, i no un debat sobre lideratges. Segons ell, cal “clarificar” el compromís de “tornar-ho a fer” que considera compartit per l’independentisme civil en resposta a la condemna a presó dels líders catalans.

També a l’unionisme li demana autocrítica i li reclama una proposta per abordar la situació crítica actual: “Com pensen abordar el fet que a l’Estat li importi molt poc o gens parlar dels fons comunitaris que corresponen a Catalunya?” Una petició que va ser contestada pel diputat del PSC Ferran Pedret, que li va recriminar no haver assistit a la conferència de presidents en què es va abordar la qüestió.

Tornar a l’escola i no a les eleccions

Torra reafirma en l’entrevista que les eleccions catalanes no són una prioritat davant del problema de salut existent per la pandèmia. El president de la Generalitat assegura que té “molt pensada” la data electoral, que no el condicionarà la sentència que espera del Suprem pel cas de la pancarta i que la prioritat és abordar la situació “complicada” per la Covid-19. Torra demana posar fi al debat sobre la data electoral perquè, segons ell, allunya l’atenció del repte principal de fer front a la pandèmia. “El país funcionarà si les escoles funcionen”, adverteix, per posar l’accent en la tornada de vacances i el nou curs escolar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA