Política

Michelle Obama diu que Trump “no està a l’altura”

L’ex-primera dama li critica falta d’empatia i crida a no afavorir un segon mandat per evitar que “tot empitjori”

La convenció demòcrata llança un missatge d’unitat i reivindica el tàndem Biden/Harris com a antídot

Michelle Obama sempre diu que odia la política i que mai s’hi tornarà a involucrar després d’haver estat vuit anys primera dama dels Estats Units, però sap perfectament que és la figura més important del Partit Demòcrata. A més d’una comunicadora amb un magnetisme empàtic. Per això el partit li va donar el paper estel·lar de la primera nit de convenció política. Obama va desplegar un discurs en el qual, entre subtileses i atacs, va dir que Donald Trump és, simplement, “el president equivocat” per als EUA.

La pandèmia del coronavirus ho ha trastocat tot, i la primera nit de convenció virtual –amb una barreja de discursos preenregistrats i en directe, amb l’actriu Eva Longoria com a mestra de cerimònies– va ser una experiència distòpica. Obama va saber sortir-se’n a la perfecció, punyent i alhora sensible, tot aprofitant el nou format per tal de no buscar l’aplaudiment fàcil i fer una reflexió profunda i directa a l’espectador que seguia un espectacle televisiu inèdit. “[Trump] ha tingut el temps suficient per fer la feina, però està clarament desbordat. No està a l’altura del moment. [...] És el que és”, va sentenciar l’ex-primera dama, en un missatge apocalíptic ben lluny de l’esperança que el seu marit, l’expresident Barack Obama, prometia quan aspirava a la Casa Blanca. “Si creieu que les coses no poden anar a pitjor, creieu-me: poden anar a pitjor i hi aniran si no aconseguim un canvi en aquestes eleccions”, va resumir.

Per als demòcrates, l’únic antídot per deixar enrere una administració “caòtica, divisiva i amb una total falta d’empatia” que no ha sabut fer front a cap crisi és la fórmula Biden/Harris, que en la segona jornada de convenció (aquesta matinada passada) va rebre la coronació oficial. “Hem de votar per Joe Biden com si ens hi juguéssim la vida”, va insistir Obama, en un clam gairebé desesperat. L’estratègia és crear una coalició que uneixi totes les opcions polítiques possibles. En la primera jornada van parlar des del progressista Bernie Sanders fins a l’exgovernador i excandidat presidencial republicà John Kasich.

Una mescla que no va amagar dissonàncies en el discurs: l’un assegurant que l’exvicepresident està adoptant propostes progressistes; i l’altre convencent els seus que Biden no virarà a l’esquerra. Ambdós units per remarcar la perillositat i riscos d’un segon mandat de Trump.

A banda d’Obama, el discurs més contundent va ser el de Kristin Urquiza, filla d’un votant de Trump que va morir per coronavirus. “Era un home de 65 anys sa. L’única malaltia prèvia que tenia va ser confiar en Trump, i ho va pagar amb la seva vida”, va dir.

Ahir, Donald Trump va dedicar tot el matí a carregar a base de piulades contra els principals oradors de la convenció demòcrata, mentre seguia amb una gira de contraprogramació que el va dur a la frontera per enaltir el mur amb Mèxic i les polítiques contra els immigrants.

LA FRASE

Crec que el discurs [de Michelle Obama] va ser molt divisiu
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

El cap del servei postal dels EUA fa marxa enrere

La pressió social ha fet efecte i el cap del servei postal dels EUA, Louis DeJoy, va anunciar ahir que atura les reformes que volia imposar i que es temia que afectarien el vot per correu. DeJoy, donant de Trump, va justificar la decisió per “evitar fins i tot l’aparença de qualsevol impacte en el correu electoral”, minuts després que 20 estats el demandessin per posar en risc que les eleccions siguin justes i amb el Congrés investigant les raons i conseqüències del fre a les activitats del sistema de correus nord-americà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona