Política

Brutalitat policial en campanya

Un home negre queda en estat greu per set trets a l’esquena disparats per un policia blanc, a Wisconsin

Les protestes racials es revifen amb desenes de manifestants que causen aldarulls per exigir justícia

Aquesta vegada no ha estat un genoll d’un policia blanc al coll d’un home negre, sinó set trets per l’esquena. Un vídeo ha despertat de nou als Estats Units les protestes contra la brutalitat policial, especialment significativa i desproporcionada quan s’enfronta a ciutadans negres.

S’atien, així, les flames de la tensió racial al país quan està entrant de ple en el punt àlgid de la campanya electoral a la presidència, en què el tema racial i l’actuació de les forces de l’ordre serà un punt principal en el debat polític.

La tarda de diumenge, la policia va intervenir en una disputa familiar a la ciutat de Kenosha, a escassos 65 quilòmetres de Milwaukee (Wisconsin), on fa exactament tres mesos policies blancs van matar George Floyd. Segons els testimonis, Jacob Blake, de 29 anys, havia intentat separar dues dones que s’estaven barallant.

Al vídeo difós per les xarxes socials es veu com Blake fa cas omís d’uns policies que el persegueixen mentre l’apunten amb la pistola, i s’apropa al seu cotxe entre la cridòria dels testimonis de l’acció. En obrir la porta per entrar al vehicle, els policies que estan intentant agafar-lo l’apunten directament a l’esquena. Se senten com a mínim set trets, que fan que l’home negre es desplomi. A la imatge apareix una dona, cridant entre l’angoixa i el pànic.

Segons Laquisha Booker, la promesa de Blake, l’home estava desarmat (de fet no posseeix armes ni llicència per tenir-ne). Dins el cotxe hi havia com a mínim dos dels fills de la víctima. “Han vist com un policia disparava al seu pare. Estaran traumatitzats per tota la vida”, va dir Ben Crump, advocat contractat per la família, que també porta el cas de Floyd.

La gravació dura només 20 segons, però n’hi ha hagut prou per despertar de nou la ira contra la brutalitat policial i les tècniques i violència que utilitzen per resoldre aldarulls. Com és habitual, la ràbia és superior a les crides de tranquil·litat i pacifisme: les protestes no van trigar a formar-se a la ciutat, i tampoc un desplegament massiu de forces de seguretat.

Toc de queda a la nit

En entrar la nit, l’enfrontament va acabar amb forts aldarulls, destrosses en diversos edificis, “múltiples” denúncies de robatoris i assalts i tirotejos per la ciutat, i llançament de gasos lacrimògens per part de la policia.

Les autoritats van decidir imposar el toc de queda durant tota la nit per mantenir la situació sota control i evitar que empitjorés encara més. Està previst que avui es despleguin desenes d’unitats de la Guàrdia Nacional per intentar mantenir la calma als carrers de Kenosha.

La víctima va ser traslladada a un hospital proper ràpidament, i va ser sotmesa a operacions durant tota la nit. El seu estat continua sent d’extrema gravetat, i és encara a la unitat de cures intensives. “Les accions inhumanes, irresponsables i temeràries gairebé costen la vida a un home que només havia intervingut en un afer domèstic. És un miracle que continuï viu”, va declarar Crump. Els policies involucrats han estat suspesos de sou i feina, en espera dels resultats d’una investigació liderada pel Departament de Justícia del govern estatal.

“Encara no tenim tots els detalls, però el que sabem del cert és que no és el primer home negre que rep un tret o és ferit o assassinat cruelment en mans d’individus de les forces de seguretat del nostre estat o del nostre país”, va piular el governador de Wisconsin, el demòcrata Tony Evers, que va expressar el seu suport a aquells que es manifesten “contra l’ús excessiu de la força i l’escalada immediata de violència” de la policia quan s’enfronta a ciutadans negres. Diverses associacions de defensa dels drets civils van reforçar les crides a canvis estructurals.

“Els policies creuen que tenen el dret de matar un ciutadà negre desarmat pel crim d’haver-se allunyat d’ells”, va denunciar Jeffery Robinson, director de Justícia i Igualtat de la Unió Americana per les Llibertats Civils (ACLU), organització de referència en defensa dels drets civils als EUA. Robinson va elevar les crítiques contra una institució policial “podrida” que necessita canvis profunds.

LES FRASES

Estem en contra de l’ús excessiu de força quan [la policia] s’enfronta a persones negres
Tony Evers
GOVERNADOR DE WISCONSIN
Els policies creuen tenir el dret de matar un negre desarmat pel crim d’haver-se allunyat d’ells
Jeffery Robinson
dir. de justícia i igualtat de la Unió Americana per les Llibertats Civils

Trump, candidat a la reelecció

Víctor Sancho

La convenció republicana va començar ahir amb l’oficialització de Donald Trump com a candidat a la reelecció, en una votació sense gaire secret i preludi de quatre nits d’assemblea conservadora que es preveu totalment entregada a la figura del president. El partit ha descartat presentar un nou programa i tindrà la mateixa plataforma que el 2016, esperant que l’ideari de fa quatre anys sigui suficient. Ahir, el president va fer una aparició sorpresa en la convenció per felicitar-se per tot el que ha fet durant aquests anys i atacar Biden. D’altra banda, Trump perd una assessora important i polèmica: Kellyanne Conway, creadora del concepte “fets alternatius” per defensar les mentides del president i protagonista d’una trama familiar complexa. El seu marit és un activista anti-Trump i la filla, seguidora dels demòcrates més progressistes, diu que la seva mare li ha “arruïnat la vida” en treballar per a Trump. Els seus pares li han causat un “trauma infantil” i “abús”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona