Política

Les protestes es taquen de sang

Dos morts per bala en les protestes pel cas de l’afroamericà Jacob Blake a Kenosha

Detenen un jove de 17 anys com a sospitós d’haver disparat els trets

Trump hi enviarà agents federals

La tercera nit de protestes pel cas de Jacob Blake, l’afroamericà tirotejat per l’esquena per la policia a Kenosha (Wisconsin), va acabar amb dos morts i un ferit de bala, elevant encara més la tensió en una ciutat que ja s’ha afegit a la llista de municipis nord-americans on les manifestacions per justícia racial i la fi de la brutalitat policial –especialment contra les minories– han acabat amb aldarulls i enfrontaments violents.

El president els Estats Units, Donald Trump, va trencar el seu silenci per carregar contra els manifestants i anuncia a través de Twitter l’enviament d’agents federals i de la Guàrdia Nacional a Kenosha, la qual cosa, però, podria enverinar encara més la situació.

“No donarem suport als saquejos, als incendis provocats, la violència i l’anarquia”, va piular Trump.

Els tràgics fets que van saldar-se amb dos manifestants morts, presumiblement es van produir en un enfrontament entre manifestants i grups armats. Un jove de 17 anys va ser detingut a Illinois com a sospitós d’haver disparat i matat els manifestants. L’arrestat, identificat com Kyle Rittenhouse, serà acusat d’homicidi intencional en primer grau.

Diversos testimonis van assegurar als mitjans locals que els atacants eren “milícies” que havien arribat a la ciutat. Des de primera hora de la tarda de dimarts, periodistes locals informaven de la presència d’aquestes “grups de defensa”, segurament en resposta a crides a les xarxes socials a “protegir” Kenosha de les actuacions de “brètols”.

No van servir de res el desplegament de desenes d’efectius de la Guàrdia Nacional ni la imposició de toc de queda per calmar els ànims i minimitzar els actes vandàlics i la destrucció dels dies anteriors. Tampoc que el governador de Wisconsin, el demòcrata Tony Evers, clarament a favor d’acabar “el cicle de racisme sistèmic i injustícia als EUA”, declarés l’estat d’emergència implorant que “no es pot continuar en el camí de la destrucció”.

No és extraordinari i de fet és força habitual en aquest tipus de protestes que, en caure la nit, les manifestacions totalment pacífiques mutin en aldarulls, que eleven la temperatura quan la policia intenta dispersar les aglomeracions amb gasos lacrimògens i bales de goma, en resposta al llançament de focs d’artifici, aigua i pedres dels manifestants.

És llavors quan els enfrontaments es desplacen a altres parts de la ciutat. Un d’aquests va acabar amb l’episodi mortal: vídeos difosos a les xarxes socials mostren com, enmig dels esforços de les forces de seguretat per fer complir el toc de queda, s’inicia un tiroteig prop d’una benzinera. Es veu com un home blanc, armat amb un rifle de gran calibre, s’entrebanca en ser colpejat i perseguit per manifestants i, des de terra, dispara a dos homes –un al pit i l’altre al braç–, que cauen desplomats. De fons s’escolten més trets.

“Era caòtic. Terrible de veure”, va dir un veí de la zona al portal Kenosha News, confirmant que durant la nit els trets “eren molt clars”, primer d’un rifle i després d’una pistola.

La situació a Kenosha sembla incontrolable. Des de diumenge al vespre els aldarulls són constants i només s’aturen ben entrat el matí, quan els veïns intenten netejar els desperfectes causats la nit anterior. No va servir de res que la família de Blake fes una crida al pacifisme, suplicant als manifestants que rebutgin una violència aliena al cas i que és contraproduent.

Paralític

Els set trets que va rebre Blake per l’esquena, en presència de tres dels seus fills, l’han deixat paralític de cintura cap avall. “Li van disparar set vegades, com si no importés a ningú. Però el meu fill és important, és un ésser humà”, va dir el seu pare. “Serà un miracle si torna a caminar”, va dir Ben Crump, l’advocat de la família.

Altres ciutats del país, com Portland (Oregon) i Madison, la capital de Wisconsin, també van viure aldarulls en què s’exigia justícia per a Blake i la resta de víctimes de la brutalitat policial, però sense arribar a la gravetat del que es va viure a Kenosha.

LES FRASES

Aquesta violència i destrucció no representa ni el meu fill ni la meva família
Julia Jackson
mare de Jacob Blake

LA FRASE

No podem permetre que el racisme sistèmic continuï. Però tampoc aquest camí de destrucció
Tony Evers
governador de Wisconsin
Aquesta violència i destrucció no representa ni el meu fill ni la meva família
Julia Jackson
mare de Jacob Blake

Melania demana la fi dels aldarulls

Durant el seu discurs en la convenció republicana, Melania Trump va demanar que s’aturi la violència que reclama justícia racial als carrers dels EUA. Va assegurar que ha “reflexionat sobre els aldarulls racials”, i va fer una crida a la calma i la unitat per ser conscients que el país és “una única comunitat formada per moltes races, religions i ètnies”. En aquest sentit va demanar al país que faci “una pausa” per mirar les coses “des d’una altra perspectiva”, necessària per adonar-se de la “dura realitat” que porta a “no estar orgullosos de parts de la nostra història”. “Aturem la violència i els aldarulls en nom de la justícia [...], no enderroquem coses i reflexionem sobre les nostres errades”, va dir. Tot i que en cap moment va fer esment de la brutalitat policial i la injustícia racial, les seves paraules van ser extraordinàries en una administració que de moment ha fet cas omís de les protestes a Wisconsin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona